Заради дешевої іпотеки від Януковича потрібно 15 років сидіти на одній зарплаті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заради дешевої іпотеки від Януковича потрібно 15 років сидіти на одній зарплаті

Нерухомість
3455
В Україні запрацювала урядова програма пільгового кредитування житла. У різних регіонах країни вже є кілька пропозицій від забудовників. Дана інформація розміщена на сайті Мінрегіонбуду, йдеться в сюжеті ТСН-Тиждень.
Купити за цією програмою можна тільки квартиру в недобудові. І тільки при наявності декількох передумов. Наприклад, щоб молодій людині дали пільговий кредит, потрібно заробляти - на кожного члена сім'ї - не менше 3500 гривень і не більше, ніж 12 500 гривень. Крім того, учасник кредитної програми повинен щорічно звітувати податковій про свої доходи, і якщо він почне заробляти більше зазначеної цифри, компенсувати відсотки по кредиту держава припинить.
Для подачі заявки необхідно мати довідку про перебування в черзі на квартиру - інакше держава визнає, що житло людині не потрібне. Зараз в цій черзі більше мільйона осіб, а в цьому році уряд планує ощасливити 30 тисяч черговиків. Максимальний термін дії програми - 15 років. Довші пільгові кредити не дають. Ще один нюанс - розмір приміщення. Сім'я з двох осіб може претендувати лише на 40 пільгових метрів. А от родина з трьох - уже на 58.
Правда, на цьому прогресія зупиняється. Далі, скільки б членів сім'ї не було, більше 58 квадратів держава не проспонсорує. Відсотки дійсно дуже пільгові: 3% річних у гривні. Схема нібито така: банк видає кредит під 16 відсотків річних у гривні, держава компенсує 13 відсотків. Тому людина платить тільки тіло кредиту +3 відсотки річних. Фінансовий аналітик з банківським досвідом Ерік Найман говорить: банкіри себе не обділять. "Обов'язкова умова - страхування життя. Вартість страховки може бути вищою і буде компенсувати частково цю занижену ставку по кредиту", - попереджає він.
"Другий елемент - комісійні. Плюс банки можуть щось ще навигадувати і нарешті ставка реальна, яку людина змушена буде платити, буде вище 20 відсотків", - вважає аналітик. Як захистити позичальника від банківських поборів, чиновники не подумали. Але хоча б продумали запасний вихід на випадок чергової кризи, тому що неприємна історія вже була з "молодіжними кредитами". Під час фінансового колапсу в 2008 держава припинила компенсувати людям відсотки, а банки вимагали у людей платити по повній. На цей раз відсотки компенсують за будь-якої фінансової погоди, запевняють в Мінрегіонбуді.
Раніше повідомляв, що Президент Віктор Янукович заявив: "З травня почне працювати державна іпотека - програма кредитування під житлове будівництво. Вартість кредитів для людей буде становити не більше ніж 2-3%. Решту компенсує банкам держава. Терміни таких кредитів будуть розраховані на 10-15 років". Реалізація цієї програми дозволить завантажити будівельні компанії, створити нові робочі місця, підвищити обсяг виробництва вітчизняних будівельних матеріалів, підвищити попит на українську металопродукцію.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас