Феномен Мавроді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Феномен Мавроді

5397
Мавроді виконує важливу соціальну місію - він працює як санітар суспільства, вишукуючи жадібних і дурних людей, готових наживатися за рахунок інших, і тому вкладають гроші в МММ. Вони вирушили по шерсть, але повернуться стриженими. Влада ж повинна лише провести безкоштовно соціальну рекламну кампанію, попередивши населення про те, що вкладники МММ, як правило, втрачають свої гроші. І держава за це відповідальності не несе".
Ще в минулому році прем'єр Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook закликав українців не піддаватися обману МММ-2011. Але громадяни, схоже, обманюватися раді. Навіть якщо сам Мавроді попереджає з білбордів, що "Фінансові піраміди небезпечні для вашого здоров'я". І тут же, наче ненароком, повідомляється телефон для консультацій та адресу його сайту.
Такий хід не випадковий, він добре продуманий з юридичного боку. "Якби Мавроді закликав громадян вкладати гроші в свою фірму або обіцяв би їм гарантовану винагороду, він би тут же підпадав під кілька статей Кримінального кодексу. А так причепитися ні до чого: фінансові піраміди в Україні не заборонені законом. А напис на білбордах не є інформацією, яка могла б ввести громадян в оману", - говорить юрист Олександр Моторний.
Взагалі, після виходу з в'язниці 22 травня 2007 р. Мавроді доклав максимум зусиль, щоб не потрапити в її гостинні стіни знову. МММ-2011 в офф-лайні не існує. Ні в Україні, ні в Росії, ні в далекому і близькому зарубіжжі. І це головний секрет його нинішньої невразливості.
Є сайт, де він вивішує "курси МАВРО" (віртуальної, вигаданої ним валюти): сьогоднішні, завтрашні і майбутні. Курс постійно гарантовано зростає. Двічі на тиждень. Це саме те, що повинно викликати у громадян виділення слини: купивши МАВРО сьогодні, через рік вони отримають набагато більше.
І ніякої залежності від економічної ситуації в країні та світі. Тому що в реальній економіці валютний курс залежить від зростання ВВП, позитивного чи негативного торговельного балансу, притоку валюти і безлічі інших чинників. Нічого цього в системі Мавроді немає. Штучно вигадана валюта дозволяє її творцеві робити з собою що завгодно. Іншими словами, Мавроді може малювати будь-який курс. Хто йому заборонить?
Далі виникає технічне питання: як поживитися плодами неухильного зростання курсу МАВРО. А ось тут доводиться контактувати (реально чи віртуально) зі збирачами грошей. Мавроді назвав їх десятниками, сотниками і тисячники, хоча в "десятці" може бути і сто осіб, а в "сотні" - тисяча. Це все умовно.
Десятник - нижча ланка організації - ваш безпосередній контактер. Йому передаються гроші для купівлі МАВРО - або в натуральній формі, або через інтернет-банкінг (з однієї банківської картки на іншу). Від нього потрібно вимагати повернення вкладень з відсотками, нарахувань призових і виграшів. Всі питання з серії "сайт не працює" або "що з нами буде?" Мавроді також рекомендує ставити десятникам.
На його сайті є список "надійних персон", з якими завжди буде зв'язок і не буде проблем. Імена без прізвищ, електронні адреси на безкоштовних ящиках, телефонів, як правило, немає (або вони карткові), та ще й адресу в Skype. Де проживає, як звуть, що за людина - всі ці питання залишаються за кадром.
Деякі поштові адреси вітчизняних десятників ми пробили через пошуковик і з'ясували, наприклад, що Олексій Геннадійович з Києва в миру називається Мариною і набирає дівчат для роботи продавцем жіночого одягу в один з магазинів "Каравану". А Дмитро Руденко з Дніпропетровська у вільний від десятництва час займається брокерством: продає будинки та дачні ділянки від АН "Світ будинків". Ці люди абсолютно впевнені, що не займаються нічим протиправним. І що їх участь в Системі - це крок до світлого майбутнього під гаслом "Мы Можем Многое".
Але ж ми не такі наївні. І скоро взятий за основу посил, що в лохотроні не може обійтися без професійних шахраїв, знайшов своє підтвердження. Один з телефонів привів нас... до фірми "Інформ-сан".
Невеликий відступ. У 2010 році в Києві та околицях (в Бучі, Вишневому та інших містах) стали з'являтися магазини під маркою мережі "Економна авоська". У них не було делікатесів, але присутній найнеобхідніший для простої людини набір продуктів: ковбаса, цукор, крупи, яйця. Причому, якщо купуєш два кг ковбаси, дарують п'ять яєць, а за три кг цукру - крупу. І все в такому стилі. Але тільки - 50 першим покупцям. Або 20.
Природно, всі хотіли потрапити в число щасливих халявщиків, і у магазинів з ранку зазвичай юрмилися наївні пенсіонери. В офісах компанії "Інформ-сан" та "Прод-грант" юрмилися не менш наївні безробітні, привблені оголошеннями про вакансії "заповнювачів анкет" і віддалену роботу на комп'ютері.
Ну, з останніми чинили просто - їх наймали на роботу, а через місяць не виплачували зарплату, пропонуючи попрацювати ще. А в чому підступ "соціальних магазинів", стало зрозуміло не відразу. Виявилося - магазини тільки замануха. Господарі "Інформ-сану" полювали не за грошима пенсіонерів, які, втім, теж зайвими не були (їм збували залежаний товар), а за коштами більш забезпечених лохів, які бажають стати акціонерами компанії. Мовляв, ось у нас магазини, в них завжди ажіотаж, вклади гроші, стань акціонером, акції будуть рости. А краще приведи з собою 10 людей, ті - 15, і отримаєш стабільних дохід.
Загалом, звичайна неприкрита піраміда. У міліції щодо цього є скарги обдурених громадян. Більше того, надійне джерело в правоохоронних органах Києва повідомило "Версії", що засновник "авосьок" - Партола Віктор Борисович - судимий 11.04.2001 року за ст. 192 ч 2 старого Кримінального кодексу (Заподіяння майнової шкоди в особливо великих розмірах шляхом обману або зловживання довірою). І до останнього часу він займався бізнесом, фактично перебуваючи в розшуку. До чого я це розповідаю? До того ж: дзвонимо по одному з телефонів нібито Мавроді, а потрапляємо до Партоли.
Судячи за багатьма ознаками, призвідники лохотрону з "Економна авоська" останнім часом переключилися на обслуговування іншої машини для обдурювання громадян - МММ-2011. У знаючих джерел є мотивована підозра, що головні тисячники Системи Мавроді в Україні - це люди шахрая Партола. Ось, власне, та вершина вертикально інтегрованої піраміди, куди стікаються гроші гравців. Більше того, паралельно з МММ ці хлопці крутять свій аналогічний проект під назвою SWB з бонусами та ін. Але він набагато менш популярний, ніж піраміда Мавроді, але так само небезпечний для учасників.
У обуреного обивателя вже напевно назріло питання: "Якщо все так очевидно, то чому влада не припинить діяльність МММ в Україні? Адже знайти більшу частину десятників і сотників для міліції не проблема!".
Так, не проблема. Але які підстави? Полковник міліції Микола Рощин, один з найвідоміших в українському кримінальному розшуку фахівців з боротьби з шахрайством, каже, що без скарг ошуканих громадян проводити попередні слідчо-оперативні дії неможливо. А скарг нема. Що не дивно.
"Юридично громадянин може скаржитися лише на самого себе, - говорить юрист Олександр Моторний. - Наскільки я розумію, вкладники МММ не підписують ніяких офіційних угод, вони просто заповнюють анкету в Інтернеті і добровільно, будучи попередженим про пірамідальну суть Системи, віддають гроші десятнику. Як правило, переводять з однієї картки на іншу. Квитанція про грошовий переказ нічого не доводить і ні про що не говорить".
"При певних обставинах кримінальну справу проти сотника може бути порушено, - говорить Микола Рощин. - Якщо буде очевидний умисел на його заволодіння грошима громадянина шляхом зловживання довірою. Як довести? Наприклад, листуванням по Інтернету, де людині малюють повітряні замки і обіцяють золоті гори. А на повірку не віддають вкладені гроші".
Так само можна брати за м'яке місце тих, хто вийшов з Інтернету в реал. У Києві, наприклад, з'явився кіоск МММ біля метро на Оболоні. Що він там робить? На яких підставах? На КПІ представники МММ-2011 роздавали гречку і цукор в обмін на заповнену анкету. Чомусь на них теж ніхто не звернув уваги. Є також і базові офіси МММ: адреси деяких вказані на сайті Мавроді. Там напевно є комп'ютери з базами даних обдурених громадян. Але наші правоохоронці, які так спритно розгромили офіс EX.UA, туди доріжку чомусь не знайшли.
Можливо, тому, що питання, чіпати чи не чіпати піраміду, не таке просте. У Білорусі, наприклад, ігри з МММ припинили швидко: порушили кримінальну справу стосовно групи осіб, причетних до фінансової піраміди, затримали всіх в офісі, в якому здійснювалися операції і проходили зустрічі з вкладниками, наклали арешт на банківські рахунки, комп'ютери та офісну техніку - і справа закінчена. Підозрювані з березня місяця обживаються в слідчому ізоляторі КДБ країни.
А ось в Росії поборотися з пірамідою Мавроді так легко не вийшло. На Уралі місцеве керівництво оголосило своєрідний "хрестовий похід" проти МММ-2011. З вулиць Єкатеринбурга були прибрані рекламні щити і банери МММ-2011, місцева поліція перевіряла банківські рахунки, викликала для бесід підозрюваних в організації груп (десятників і сотників). Закінчилося все досить плачевно для... влади: після багатолюдних мітингів, на які учасників звозили не лише з різних куточків Росії, але навіть з Латвії, Ізраїлю, Таїланду, Франції, Німеччини та України (для нашої групи підтримки орендували чартер і автобуси), частина керівництва краю була змушена піти у відставку.
Причому, мітинги МММ-ників за запалом перекривали аналогічні заходи антипутінської опозиції в Москві. Натовпи просто билися в істериці, скандуючи "Руки геть від МММ!", "Мавроді - наш рульовий!", "Ми змінюємо світ", "Ми можемо багато!" і т.п. Для підняття духу присутня різнопланова атрибутика, звучала музика, літали надувні слони, а дітям безкоштовно давали морозиво.
У нас при розгромі МММ, звичайно, навряд чи дійшло б до акцій протесту, але... Хтозна. Тому, хоча ще восени минулого року МММ офіційно начебто оголосили поза законом, на практиці ніяких рішучих кроків зроблено не було.
Хіба що "Приватбанк" пообіцяв, що буде блокувати всі платежі за рахунками і картками, відкритими для проведення операцій в системі МММ-2011, та деякі соціальні мережі заблокували у себе групи МММ-ників.
Для того щоб закрити сайти, у провайдерів немає офіційних підстав (або вони їх не бачать). Та й з "Приватбанком" не все вийшло гладко. Його прес-служба розповсюдила офіційну заяву наступного змісту: "Ми змушені блокувати платежі, легітимність яких під питанням. Для відновлення зупиненої операції власник рахунку повинен буде документально довести "Приватбанку" правомірність свого платежу".
При цьому банк не розкрив ні механізми моніторингу, що дозволяють відстежити такі платежі, ні їх граничні суми. Незрозуміло також, яким чином клієнт буде доводити свою неучасть у піраміді, а також той факт, що одержувач коштів не є її членом.
В результаті це налякало добропорядних власників карт. А десятники і сотники МММ, за оперативними даними, швидко перейшли на платежі через інші банки та електронні гаманці.
До речі, той факт, що цю інформацію нам розповіло джерело в правоохоронних органах, свідчить: міліція знає більше, ніж демонструє. "Я не уповноважений коментувати це питання, але з досвіду можу сказати: в подібних ситуаціях моніторинг завжди присутній. Фіксуються особи, причетні до пірамід, здійснюється оперативна розробка їхніх схем, підраховується приблизна кількість учасників у масштабах країни", - говорить Микола Рощин.
До речі, інформація про те, скільки ж людей залучено в МАВРО-ігри, така ж суперечлива, як прогнози, коли почнеться кінець піраміди. Фахівці фінансового ринку оцінюють масштаби лохотрону в три мільйони осіб і $3 млрд. (виходячи з оцінки середнього вкладу на рівні $1000). Джерела в міліції кажуть, що на березень нинішнього року приблизна чисельність учасників не перевищувала 500 тис. осіб. І навіть при максимально швидкому зростанні піраміди не може зараз перевищувати 750 тис.
Активний приріст учасників Системи останнім часом забезпечила нова маркетингова тактика десятників і сотників. Від залучення громадян "поштучно" через білборди, гречку чи написи на асфальті вони перейшли до роботи з цільовими групами.
"Є дані, що "системники" крутяться навколо колишніх вкладників "Кінг кепітал" зокрема і секти Аделаджі взагалі, - говорить інформоване джерело. - Вони так само намагаються працювати з колишніми учасниками афери Флетчера, впроваджуються в середовище гравців на Форексі і в букмекерських конторах". Забавно, що серед тих, хто наважується пограти знову, є вже общипані раніше, іншими шахраями. Але азарт і бажання "відігратися", мабуть, переважують страх втратити все ще раз.
"Забороняти піраміди так само безглуздо, як забороняти азартні ігри, - вважає екс-глава Держфінпослуг Віктор Суслов. - В разі заборони вони просто йдуть у підпілля. Встановити за ними фінансовий нагляд в рамках чинного законодавства теж нереально, оскільки для цього потрібно, щоб Мавроді зареєстрував своє дітище тут у формі юрособи, і вона подала заявку на внесення себе до держреєстру фінустанов. І тільки будучи внесеною до реєстру стала б об'єктом нагляду.
Що робити? Я б нічого не робив. Зрештою, у дієздатної людини повинно бути право вільно розпоряджатися своїми власними грошима. Мавроді в даному випадку виконує важливу соціальну місію - він працює як санітар суспільства, вишукуючи жадібних і дурних людей, готових наживатися за рахунок інших, і тому вкладають гроші в МММ.
Вони, як кажуть, вирушили по шерсть, але повернуться стриженими. Влада ж зі свого боку повинна лише провести безкоштовно соціальну рекламну кампанію і попередити населення про те, що вкладники МММ, як правило, втрачають свої гроші, і держава за це відповідальності не несе. І чим швидше і масштабніше ця кампанія буде проведена, тим краще..."
За матеріалами:
ua-banker
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас