Аналітики: Інфляція в Україні за підсумками 2012 р. складе 4,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Інфляція в Україні за підсумками 2012 р. складе 4,5%

Казна та Політика
299
Інфляція в Україні за підсумками 2012 р. складе 4,5%, вважають аналітики "Ерсте Банку". На їхню думку, зниженню прогнозу інфляції сприяє ситуація як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.
"Рекордний урожай минулого року дозволив накопичити значні запаси продукції на поточний рік і знизити ціни на продукти харчування. Крім цього, курс гривні залишається фіксованим до долара, який, в свою чергу, зміцнюється відносно більшості світових валют. Результатом підтримки курсу гривні є значні відсоткові ставки, які стримують зростання кредитування і внутрішнього попиту. Також уряд залишає ціни на комунальні послуги без змін, незважаючи на те, що це єдина умова з боку МВФ для продовження кредитування. Зовнішні товарні ринки також сприяють падінню інфляції, оскільки ціни на нафту та інші ключові товари знижуються", - вважають аналітики.
"Очевидно, що підвищення цін на комунальні послуги цього року не відбудеться. Втім, ми очікуємо підняття окремих акцизів, оскільки уряду буде важко виконати всі витрати бюджету. В цілому інфляція в 2012 р. складе 4,5%", - повідомив аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.
У той же час аналітики залишають прогноз зростання ВВП на 2012 р. 1% без змін, проте попереджають, що ризики для рецесії зберігаються.
"Різке зниження витрат державного сектора в останній місяць негативно вплине на ВВП. Також під питанням залишається здатність агропромисловості продемонструвати значний урожай. Різкі погодні зміни можуть значно знизити продуктивність посівів", - пояснює аналітик.
Нагадаємо, інфляція в Україні за 4 міс. 2012 р. складе 0,7%, в квітні - 0%. Згідно з даними Державної служби статистики України, інфляція до квітня 2011 р. склала 0,6%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас