Азаров: Північний і Південний потоки не є альтернативою українській ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Північний і Південний потоки не є альтернативою українській ГТС

Енергетика
214
Незважаючи на будівництво газопроводів "Північний потік" і "Південний потік", українська газотранспортна система (ГТС) залишається найбільш надійним і дешевим транзитним шляхом природного газу до Європи, заявляє прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"Ніякої особливої альтернативи "Південний потік" і "Північний потік" нашій ГТС не становлять. Все одно у нас є 150 млрд (куб. м газу на рік) потужностей прокачування по трубі. Це найбільш надійний і дешевий транзитний шлях в Європу, і ми готові забезпечити його надійну роботу", - сказав він на зустрічі з членами Міжнародного клубу парламентаріїв і експертів ЄС-Україна в четвер у Києві.
За словами Азарова, модернізація української ГТС є важливим питанням в умовах, коли Росія хоче обійти Україну за допомогою "Північного" і "Південного потоків".
На його думку, будівництво "Південного потоку" є нерентабельним і економічно невигідним - проект окупиться лише в найближчі 20 років. При цьому прем'єр зазначив, що будівництво цього газопроводу диктується політичною доцільністю.
Водночас Азаров висловив переконання, що Росія не зможе відмовитися від використання української ГТС.
"Побудувавши два газопроводи, Росія чомусь думає, що повністю позбудеться від залежності транзиту газу через Україну. Ніколи цього не буде хоча б тому, що ні "Північний", ні "Південний" потоки не мають можливості складування газу. Підземні газосховища є тільки у нас", - додав він. В результаті, за його словами, при аномально низьких температурах українська ГТС здатна забезпечити потребу Європи в природному газі.
У зв'язку з цим Азаров вважає, що модернізація української ГТС вигідна як Україні, так і Росії з Європейським Союзом: після її проведення потужність системи з прокачування газу зросте до 200 млрд м куб. газу на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас