Суперечка про вартість електроенергії може спровокувати акції протесту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суперечка про вартість електроенергії може спровокувати акції протесту

Енергетика
699
"Відсутність прогресу у вирішенні державними органами проблеми з тарифами на електроенергію для ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ), а також критична ситуація із землевідведенням для ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" (ОГЗК) змушує перейти до масових акцій протесту", - заявив голова центрального комітету Профспілки металургів і гірників України Володимир Казаченко. Він звинуватив держоргани в безвідповідальній політиці, наслідком якої стало скорочення 1400 співробітників ЗЗФ і повна зупинка Орджонікідзевського ГЗК.
Він повідомив, що профспілка має право вступити в трудову суперечку, а потім почати страйк. "Ми хочемо провести масову маніфестацію саме в Києві, тому що місцева влада вже нічого не вирішує", - сказав він. Профспілковий лідер розраховує, що в столичних акціях будуть брати участь робочі Стахановського, Нікопольського і Запорізького заводу феросплавів, Марганецького та Орджонікідзевського ГЗК.
При цьому голова профспілки не приховує, що він відстоює позицію власників феросплавних заводів.
Вони вимагають надання ЗЗФ тарифів на електроенергію за першим класом споживання і позитивного рішення щодо землевідведення для ОГЗК.
Необхідність надання преференцій ЗЗФ щодо купівлі електроенергії раніше неодноразово озвучувалася іншими лобістами - екс-чиновниками, деякими аналітиками і власне топ-менеджерами підприємства.
За їхніми словами, ЗЗФ протягом багатьох років був у першому класі споживачів електроенергії. Однак з 1 січня 2011 р. завод був переведений на другий клас енергоспоживання, що підвищило тариф для ЗЗФ майже в два рази - до 83 коп. за 1 кВт (без ПДВ).
Крім цього, з 1 січня 2011 р. НАК "Енергетична компанія України" розірвала з ЗЗФ договір оренди електропідстанції "Ф-2", розташованої на території заводу, в результаті чого ЗЗФ втратив можливість отримувати хоча б частину електроенергії за першим класом споживання.
З 1 березня 2012 р. НКРЕ підвищила на 4% роздрібні тарифи на електроенергію для всіх споживачів енергопостачальних компаній.
На підприємстві стверджують, що такий стан справ поставив виробництво на грань виживання, оскільки в його структурі собівартості частка електроенергії займає близько 50% (отже, без тарифу за першим класом діяльність заводу нерентабельна), а потужності завантажені наполовину через присутність на внутрішньому ринку продукції іноземних компаній.
Однак, на думку інших експертів, в складнощах українських виробників феросплавів винні їх непомірні апетити.
У 2009 р., в розпал фінансово-економічної кризи, власники українських феросплавних заводів запропонували метвиробникам купувати продукцію за цінами, які перевищували світові на $500-600/т.
Після безрезультатних переговорів металурги запідозрили феросплавників в монопольній змові і, щоб нейтралізувати її наслідки, наростили імпорт феросплавної продукції з зарубіжжя.
В результаті, до 2011 р. виробництво феросплавів в Україні знизилося на 21%, раніше майже 100%-ва частка трьох українських заводів на внутрішньому ринку скоротилася в два рази.
У той же час імпорт зріс більш ніж удвічі. Причому на відміну від українських постачальників, компаніям з Македонії, Південної Кореї, Індії, Франції та ПАР всі ці роки було вигідно торгувати в Україні феросплавами, незважаючи на суттєві транспортні витрати.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас