Путін взяв курс на Мінськ, Середню Азію і Китай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін взяв курс на Мінськ, Середню Азію і Китай

Казна та Політика
949
Володимир Путін, який почав третій президентський термін на тлі придушених поліцією протестів в російській столиці, вибрав для першого закордонного візиту опальний на Заході Мінськ, а для наступних - автократії Центральної Азії та Китай, нагадуючи про свої зовнішньополітичні і ціннісні пріоритети, кажуть аналітики.
Як нагадує агентство Reuters, після інавгурації Путін, пославшись на зайнятість, несподівано відмовився їхати на саміт Великої вісімки в Америку. Через кілька днів Білий дім повідомив, що президент США Барак Обама теж не знайде часу для вересневої поїздки на міжнародну зустріч у Владивостоці.
Путін відвідає Білорусь 31 травня та 1 червня, оголосив у середу Кремль. Після цього в червневому президентському графіку послідовно Берлін, Париж, Ташкент, Пекін і Астана.
"Якщо на цю карту візитів уважно подивитися, то це і є карта зовнішньополітичної стратегії Росії з одним невідомим. Один невідомий - це Вашингтон", - прокоментував дорожню карту Путіна директор Центру пострадянських досліджень МДУ Олексій Власов.
Напередодні Путін на неформальному саміті в Кремлі приймав привітання президентів Казахстану, Узбекистану та інших країн СНД, які він бачить частиною майбутнього Євразійського союзу за подобою колишнього СРСР, предмета ностальгії багатьох виборців на пострадянському просторі.
"Я згадую радянські часи", - доніс їх сподівання казахський лідер Нурсултан Назарбаєв до свого російського соратника. "І потім це заглухло. Якщо це підняти, змусити служити Росії, це буде велика справа. Я вам бажаю великих успіхів".
Путін в інавгураційній промові назвав запорукою "історичної перспективи держави і нашої нації" здатність Росії "стати лідером і центром тяжіння всієї Євразії" і повторив цю тезу днем пізніше, у промові перед депутатами Держдуми.
"Я вже говорив і хочу підкреслити ще раз: вважаю, що інтеграція на пострадянському просторі для нас пріоритет номер один", - сказав президент.
Білорусь, що зазнала санкцій Заходу за тиск на інакомислення, вітала вибір Путіна і похвалила прагнення до інтеграції.
"Це сигнал, спрямований на підтвердження значущості зв'язків держав цього регіону між собою, тих процесів, про які ми говоримо і значущості не тільки в двосторонніх відносинах Росії та Білорусі, але і в набагато ширшому контексті", - прокоментував майбутній приїзд російського лідера міністр закордонних справ Сергій Мартинов, якого процитувало державне інформагентство БелТА.
"Білорусь, зі свого боку, тенденцію до зміцнення інтеграційних зв'язків у всіх різних форматах підтримує", - зазначив голова білоруського МЗС.
"Зате ми робимо ракети"
Власов з московського Центру пострадянських досліджень МДУ назвав вибір адрес збалансованим відповідно до геополітичних інтересів Путіна.
"Два блоки задіяні - європейський, але без Києва, і центральноазіатський, з продовженням його на китайському напрямку. Все якраз дуже продумано - і вівці цілі, і вовки ситі: ніхто з найближчих союзників особливо не засмутився, не образився", - сказав він Reuters. "Європейці теж враховані в пріоритетах. В результаті в потерпілих тільки Обама".
На думку аналітика, Москва поки не визначилася з тим, як будувати відносини зі США в середньостроковій і довгостроковій перспективах, і вирішила продемонструвати Вашингтону наявність альтернатив.
"Пріоритети США вже давно зсунуті в іншу точку - це Китай... І Путін - розуміючи, що в думках американських чиновників відбуваються тектонічні зрушення - намагається показати, що от і добре, ми теж можемо зробити так, що інтереси Росії будуть йти не перехрещуючись, а паралельно інтересам США", - сказав Власов.
"Ми їдемо в Європу, ми їдемо в Центральну Азію, ми їдемо в Китай. Тобто зустріч з Обамою буде відкладена і це не пріоритет. Обрано було варіант дати можливість показати себе західному, третьому учаснику інтеграційного проекту - Білорусі, чи то пак Лукашенкові", - вказує експерт.
Голова мінського аналітичного Центру Мізеса Ярослав Романчук теж вважає, що Путіну важливо продемонструвати Заходу збереження курсу до інтеграції на пострадянському просторі і погрозити військовим потенціалом.
"Я вважаю, з Лукашенком вони можуть заявити про розміщення якоїсь грізної зброї під Брестом у відповідь на ПРО", - сказав аналітик Reuters.
З поверненням Путіна в Кремль Москва посилила войовничий тон у спілкуванні з НАТО. На саміті з представниками Північноатлантичного альянсу в російській столиці начальник Генштабу Микола Макаров пригрозив превентивним ударом по об'єктах протиракетної оборони в Східній Європі. Пізніше він сказав Рейтер в кулуарах інавгурації Путіна в Кремлі, що Росія "буде адекватно реагувати" на розширення західної системи ПРО і готова застосувати для цього неядерні види зброї.
"Казахстан чи будь-яка інша країна СНД в цьому сенсі виглядали б не так виграшно, як Білорусь, розташована біля східних кордонів ЄС", - сказав мінський аналітик.
Кузькін батька
У день інавгурації Путін запозичив захоплення Лукашенка хокеєм, закинувши шайбу в ворота легендарних гравців під захоплені репліки коментаторів лояльних телеканалів. Його підлеглі ще раніше взяли на озброєння методи білоруської влади, яка після розгонів мітингів заборонила незадоволеним збиратися навіть мовчки. У день путінської інавгурації поліцейські хапали на московських вулицях і в кафе людей з білими стрічками, атрибутом опонентів Кремля.
Мимовільним символом неформальної інтеграції на пострадянському просторі став пам'ятник казахському поету і просвітителю Абаю. Біля монумента демонстранти розбили імпровізований табір під гаслом "Оккупай Абай!", запозиченим у протестних рухів, що набрали популярність на Заході. Табір опозиції, який простояв тиждень, рано-вранці в середу розігнали поліцейські.
Білоруський політолог Олександр Федута вважає, що зіткнувшись із засудженням на Заході, заклопотаному тиском на російських маніфестантів, російський президент взяв на озброєння політичну тактику білоруського колеги.
"Володимир Володимирович вирішив продемонструвати, яким він може бути, якщо його не приймуть на Заході таким, яким він є", - сказав Федута Reuters.
Цим мотивом він пояснив вибір Мінська для першої закордонної поїздки третього терміну російського лідера, що править 12 з гаком років з формальною перервою на прем'єрство: "Путін вирішив продемонструвати, звідки він буде погрожувати всяким ЄС. Це ділянка, яку Росія має намір ще публічно застовпити і показати якщо не кузькіну мать, то кузькіного батьку".
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас