Країна середньої шкідливості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна середньої шкідливості

Казна та Політика
456
Світова економіка щорічно споживає в 1,5 рази більше ресурсів, ніж їх може відтворити планета за цей же період, констатують експерти WWF і Лондонського зоологічного товариства в доповіді "Жива планета-2012". Дослідники, зокрема, проаналізували стан 2688 видів тварин, підрахувавши індекс живої планети. З цих даних випливає, що з 1970 по 2008 роки глобальне біорозмаїття знизилося на 30%, а біорозмаїття тропіків - на 60%. Одночасно з цим споживання природних ресурсів людством з 1966 року подвоїлося. "Якщо економічний розвиток буде йти за таким же сценарієм, як зараз, до 2030 року нам не вистачатиме ресурсів навіть двох планет", - йдеться в звіті.
Доповідь WWF аналізує "екологічний слід" різних країн - споживання ними ресурсів і послуг біосфери, співвіднесених зі здатністю планети до їх відтворення. До числа країн з найвищим екологічним слідом на душу населення входять Катар, Кувейт, ОАЕ, Данія, США, Бельгія, Австралія, Канада, Голландія і Ірландія. "Якби всі споживали на рівні середнього жителя США, для відновлення природних ресурсів, які щорічно витрачаються людством, знадобилося б чотири Землі", - впевнені в WWF. Україна показує досить непоганий результат "екологічного сліду", займаючи 51-е місце (між Чилі та Лівією) серед 121 країни. Виходячи з аналізу чисельності населення, а також площі різних типів земель, з'ясувалося, що українець споживає ресурси, вироблені на 3,19 га. Це менше, ніж у Росії (4,4 га), ЄС (4,72 га) і США (7,19 га). "У порівнянні з минулим роком, продуктивність країни зросла, але це оманливий показник, оскільки кількість населення зменшилася", - відзначає менеджер зі зв'язків з громадськістю WWF в Україні Катерина Куракіна.
Не менш важливий і показник "біоємності" країни - фактична площа продуктивних земель, що забезпечують відтворення відновлюваних ресурсів і поглинання викидів парникових газів. Україна, на жаль, має лише 2,23 га на людину, призначені для цих цілей. На ці показники впливає не тільки площа земель і чисельність населення, а й обсяг споживання ресурсів, ефективність їх виробництва. І якщо американець споживає в 1,83 рази більше ресурсів, ніж є в його країні, то українець - в 1,43 рази.
Експерти констатують, що глобальні тенденції не обійшли Україну стороною. "Освоєність територій зростає, хоча зараз активність розораності земель і осушення боліт трохи скоротилася через неблагополучну ситуацію в економіці. У той же час у нас є багато приватних угідь, на яких ведеться мисливська діяльність, тому там більше піклуються про дику природу, охороняючи її від надмірного вторгнення людини, - говорить директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць. - Чим багатше суспільство, тим більше воно дбає про збереження екосистеми. Прагнення ж до збагачення під тиском жадібності і страху веде до зростання споживання".
Експерти відзначають, що впровадження "зелених принципів" в процес управління компанії додає їй не тільки репутаційну, а й фінансову вартість. "Компанії, що займаються виробництвом, проходять енергетичний аудит, який показує необхідні поліпшення. Вони можуть заощадити компанії мільйони доларів на рік, наприклад, за рахунок відмови від використання природного газу, який зараз коштує дуже дорого, зниження енергоємності процесу, використання когенераційних установок, - каже провідний радник представництва ЄБРР в Україні Антон Усов. - Державні компанії та муніципальні зараз також починають звертати на це увагу".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас