Пастка для заправок. Кому вигідний змінний акциз на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пастка для заправок. Кому вигідний змінний акциз на бензин

Енергетика
1553
Верховна Рада погодилася з пропозицією Азарова ввести змінний акциз на нафтопродукти. З ухваленням законопроекту Кабмін отримав додатковий інструментарій для впливу на формування цін.
Документ, який був схвалений у вівторок, тимчасово, до 31 грудня 2012 року, встановлює коригувальну суму до базових ставок акцизного податку на нафтопродукти. Коригувальна сума не може перевищувати 50% від ставки акцизу і розраховуватиметься кожну декаду (10 днів) в залежності від середньої ціни бареля нафти Brent (DTD), що склалася на міжконтинентальній біржі (Intercontinental Exchange, ICE) за попередню декаду.
Кому потрібен змінний акциз
Для чиновників змінний акциз - це компромісний варіант вирішення проблеми зростання цін на бензин. Раніше Кабмін відхилив пропозицію тимчасово знизити акцизи, побоюючись значних втрат для бюджету. Відмова була цілком очікуваною. "Уявіть собі, якщо до порядку денного включено постанову, яка сформульована таким чином: зменшити бюджетні надходження на 1,3 млрд.грн. Чи буде проголосовано таку постанову, або проект постанови? Звичайно, ні", - констатував тоді заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев.
Після провалу постанови про зниження акцизів, учасники ринку навперебій заговорили про майбутнє подорожчання. Зі схваленням змінного акцизу пристрасті на ринку повинні влягтися.
"Мета акцизного податку в європейських країнах - зменшити вплив коливань (цін на світовому ринку), які є винятково спекулятивними і фінансовими. Тому нам потрібен динамічний акциз, який би позбавляв можливості фінансових спекулянтів впливати на рівень споживання в Україні, - нагадав Рябцев. - Тобто, якщо спекулятивно підвищуються ціни на нафту, то ми повинні коштами державного впливу знижувати вплив цих спекуляцій на український ринок, щоб стимулювати наш з вами попит".
Власники АЗС відкидають наявність спекуляцій на ринку. "Ніякої спекулятивної складової в різниці немає, вона вся була в нафтовидобутку", - вказує голова асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук. На його думку, дії, що робляться урядом, навряд чи можна назвати системними. "З одного боку, ми боїмося, як би ми не провалили наповнення бюджету через спад (що насправді є питанням дискусійним). І одночасно ухвалюється рішення про надання преференцій одній, можливо, двом компаніям з видобутку ресурсів", - говорить Косянчук, додаючи, що саме різного роду преференції і призводять до ненаповнення бюджету.
Уряд так чи інакше повинен був відступити у цьому питанні, враховуючи майбутні вибори. "Ніхто перед виборами не буде робити так, щоб люди почали косо дивитися в бік АЗС або уряду", - підкреслює голова об'єднання.
Несподіваний документ
Зміст нового закону поставив експертів в глухий кут. Заступник директора НТЦ Психея Геннадій Рябцев в коментарі ЛІГАБізнесІнформ не приховував свого розчарування. "Цим законопроектом український ринок, внутрішній, роздрібний ринок намертво прив'язаний до біржових спекуляцій", - стверджує він.
Ухваленням цього документа Верховна Рада "показала велику фігуру з трьох пальців тим споживачам, які сподівалися на зниження цін на нафтопродукти протягом травня місяця", каже експерт.
За словами Рябцева, подекадний розрахунок коригувальної суми лише посилить спекулятивну складову на ринку. Розраховувати потрібно на квартал, в гіршому випадку - на місяць, але ніяк не на 10 днів. За цей період, каже експерт, учасники ринку не тільки не зможуть спланувати свої закупівлі, а й свою діяльність в цілому. Також з'являється можливість затримувати партії нафтопродуктів на кордоні в очікуванні, що ціни на нафту підуть в потрібному напрямку для того, хто буде стягувати цю ставку.
"Тут відкривається величезний пласт всіляких зловживань, на кордоні в першу чергу. І, крім усього іншого, ми можемо взагалі не дочекатися зниження цін роздрібних на нафтопродукти", - підсумував експерт.
Тим не менш, експерти стверджують, що на сьогодні існує потенціал для зниження ціни на ринку. Про це також свідчать і рекомендації експертно-аналітичної групи (ЕАГ) при Міненерговугілля, згідно з якими ціни на нафтопродукти повинні в найближчі дні знизитися на 10 коп.: на 5 коп. за літр з 12 травня, і ще 5 коп. за літр з 15 травня.
За даними учасників засідання ЕАГ, це рішення було продиктовано зниженням цін на нафту на світових ринках, а також наявністю достатніх запасів нафтопродуктів на внутрішньому ринку. Однак поки середні ціни на бензин не змінилися, хоча вже повинні були, адже перший етап зниження призначений на 12 травня.
Однак, за словами представників ринку, зниження цін може розтягтися на декаду, але вже точно не буде проходити за графіком, як того хоче ЕАГ. Косянчук прогнозує, що зниження цін на бензин відбудеться в найближчу декаду і може досягти 20 копійок на літрі.
Станіслав Погорілий
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас