Експерт: Змінні акцизи на бензин роблять неможливим його здешевлення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Змінні акцизи на бензин роблять неможливим його здешевлення

Енергетика
372
Експерт ринку нафтопродуктів Сергій Куюн у коментарі УНН висловив думку, що відмова від фіксованої ставки акцизів на бензин і на інші види нафтопродуктів не призведе до зниження цін, а відповідний законопроект, за який проголосували нардепи, несправедливий, оскільки він робить неможливою перспективу здешевлення палива.
За його словами, в моменти падіння цін на нафту, коли ціни повинні знижуватися, вони не будуть знижуватися, адже автоматично зростатимуть податки.
"Ціна буде зростати або, в крайньому випадку, вона падати не буде. Тому що закон передбачає збільшення податків і відповідно будуть ціни або зростати, або ж будуть стабільними. Вони залишаться, умовно кажучи, на сьогоднішньому рівні. Тому мені здається, що це завуальоване підвищення податків насправді, хоча мета була їх знизити. Інша справа, що, можливо, при 125 доларах за барель передбачено зниження податків. Але знову ж таки, хто буде відслідковувати і як? Я бачу, що швидко подавали цей законопроект. Досить слабо він був розроблений. Чомусь не був винесений на обговорення учасників ринку в рамках експертно-аналітичної групи, хоча ніби як повинен був туди виноситися. Як завжди, є запізнілий і дуже сирий законопроект", - сказав він.
Співрозмовник агентства також вважає, що зараз питання полягає в тому, як це податкове навантаження перерозподілити між учасниками процесу.
"На мою думку, для того щоб досягти результату, який був поставлений, а саме зниження цінового навантаження на споживача, необхідно знижувати податки в цілому на бензин, на дизельне паливо і підвищувати ці податки для нафтовидобувної галузі - там, де утворюються надприбутки на нафту. Тобто, умовно кажучи, забирати у багатих і тим самим субсидіювати зниження податків на кінцевий продукт. А у нас виходить, що на кінцевий продукт ми податки знижувати не будемо. Вони завжди будуть залишатися високими або на якомусь одному середньому рівні", - додав експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас