У Росії заборонять видавати зарплату готівкою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії заборонять видавати зарплату готівкою

Валюта
2126
Робоча група з питань розвитку безготівкових платежів при Міністерстві фінансів РФ підготувала законопроекти про примусовий перехід на розрахунки за допомогою банківських карток. Про це в номері від 16 травня пише газета "Ведомости", якій вдалося ознайомитися з документами.
Зокрема, законопроекти містять поправки до Трудового кодексу, які забороняють видачу заробітних плат готівкою. Виняток становитимуть малий бізнес, число співробітників якого не перевищує 35 осіб (для торгових підприємств - 20), і компанії, розташовані у важкодоступних місцевостях.
Крім того, законопроекти зобов'язують торговельні підприємства забезпечити всі свої точки обладнанням для прийому банківських карток. Виняток буде зроблено тільки для магазинів, чия виручка не перевищує двох мільйонів рублів на місяць. Зміни запропоновано ввести з 2013 року, але для торгових точок передбачений перехідний період. Так, магазини з оборотом менше 50 мільйонів рублів на місяць будуть зобов'язані встановити термінали тільки до 2014 року.
Заступник міністра фінансів Олексій Саватюгін заявив виданню, що заходи потрібно буде обговорювати, коли в країні стане менше карткового шахрайства і не буде труднощів зі здійсненням платежів. Директор департаменту Мінекономрозвитку Іван Осколков зазначив, що необхідно підвищувати фінансову грамотність населення і придумувати стимули, які будуть спонукати людей переходити на безготівкові розрахунки, а не вводити обмежувальні заходи.
Про те, що Міністерство фінансів підготує законопроекти, що обмежують обіг готівки в країні, голова відомства Антон Силуанов заявив на початку березня. Тоді він зазначив, що відомство запропонує зробити безготівкові розрахунки обов'язковими при здійсненні великих покупок, у тому числі нерухомості та автомобілів, а також при видачі зарплати. За його словами, "ціла низка країн" використовує подібні обмеження.
На початку квітня Силуанов заявив, що Мінфін підготує законопроект, що зобов'язує бюджетні організації використовувати кредитні картки для розрахунків. Він відзначав, що через популярність готівки фінансові операції в Росії здійснюються недостатньо прозоро. За словами міністра фінансів, введення безготівкових розрахунків дозволить зменшити тіньовий сектор економіки, який в даний час в РФ становить близько 30-40 відсотків.
В середині 2011 року президент Сбербанку Герман Греф написав прем'єр-міністру Володимиру Путіну лист, в якому закликав вжити заходів для скорочення платежів готівкою. За підрахунками Грефа, зростання популярності безготівкових розрахунків позитивно позначиться на зростанні російського ВВП. Він стверджував, що в 2009 році через обслуговування готівки країна втратила близько 1,1 відсотка ВВП (понад 400 мільярдів рублів).
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас