Як вибрати безпечний банківський сейф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вибрати безпечний банківський сейф

2331
Щоб приємні моменти літньої відпустки не затьмарили переживання про цінності, залишені вдома без нагляду, напередодні від'їзду потрібно подбати про їх зберігання. Заховати дорогі для вас речі від посягань грабіжників можна в банківському сейфі, який ще називають депозитною коміркою. Звичайно, така послуга буде небезкоштовною, але навіть тут є кілька способів заощадити. "Сегодня" з'ясувала, як можна зменшити орендну плату за сейф. А також дізналася, як уникнути проблем, які можуть виникнути в орендаря комірки.
Договір
Для того щоб банк прийняв на зберігання ваші цінності, потрібно прийти з паспортом та ідентифікаційним кодом у відділення, в якому є депозитне сховище, та укласти там договір. В ньому має бути вказаний розмір орендної плати, величина і номер комірки, сума застави за ключ (від 350 до 1000 грн) і штраф за його втрату (до 1600 грн), а також умови розтину сейфа без вас при форс-мажорі. Якщо ви хочете, щоб ще хтось, крім вас, міг відкрити вашу комірку, вам потрібно обов'язково вказати цих людей в договорі. Після цього ви повинні будете сплатити всю суму за користування сейфом та внести заставу за ключ, який вам відразу ж видадуть. Другий ключ буде зберігатися в банку. Для того щоб отримати доступ до комірки, в майбутньому знадобляться паспорт, оригінал договору оренди, ключ і слово-пароль. Другий ключ, без якого сейф відкрити не можна, надасть співробітник банку. Радимо також поцікавитися, де буде зберігатися дублікат вашого ключа. Одні банки кладуть його в опечатаний пакет, що зберігається в службі безпеки. Другі здають на зберігання в інший банк. Треті віддадуть вам обидва ваші ключі - і оригінал, і дублікат (для більшості цей варіант найбільш зручний).
Ціна питання В останні півроку банки не поспішали підвищувати ціни на оренду комірок. Як показало наше опитування, лише 4 з 20 найбільших фінустанов підняли тарифи приблизно на 10%. При цьому мінімальна плата за сейф для зберігання документів формату А4 на термін до 30 днів включно зараз складає близько 4 грн/добу. Середня комірка, в якій помістяться великі суми готівки або невеликий кейс, коштує від 4,8 грн/добу. А за велику, де можна зберігати картини, ікони, антикваріат, доведеться заплатити від 6 грн/добу. Головне - не забувайте вчасно звільняти сейф. За кожен день прострочення нараховується пеня, яка може бути досить значною.
Прогноз На відміну від депозитів, банківські сейфи влітку не потребують додаткової реклами, тому банки навряд чи запропонують якісь вигідні акції щодо зниження їх вартості. "Акції та знижки на оренду індивідуального сейфа допомагають привернути увагу клієнтів, тому вони будуть актуальні в період зниження попиту, наприклад, в IV кварталі", - розповідає керівник департаменту розвитку карткового і транзакційного бізнесу ПУМБ Валерій Пацуй. А ось вирости влітку ціна може цілком - приблизно на 10-20%. У цьому випадку зростання мінімальної вартості оренди на добу може скласти до 4,5 грн - маленької комірки, 5 грн - середньої і 7 грн - великої. "У міру зростання попиту на оренду банківських сейфів ціни на них будуть підніматися, - каже начальник відділу розрахункових операцій банку "Фінанси та Кредит" Вікторія Мироненко. - Підвищений інтерес до комірок починається в кінці травня і закінчується в кінці вересня. За попередніми прогнозами, в цей час вартість оренди в середньому по ринку може вирости на 10-20%". З таким прогнозом згоден і начальник відділу неторгових продуктів роздрібного банкінгу "Укргазбанку" Максим Зінін. Якщо ви укладете договір до підвищення плати, вас воно не торкнеться.
Підстраховка Банк, надаючи комірку за договором оренди, не запитує, що клієнт збирається в ній зберігати. "А якщо при закладці цінностей не було складено відповідного акта опису і не була зроблена експертна оцінка, то довести розмір збитків у разі зникнення майна з комірки, буде нереально, - каже юрист ВГО "Захист споживачів фінансових послуг" Алла Райковська. - Відеозйомка в суді може стати доказом того, що ви поклали щось в комірку, але на цій підставі суддя не зможе оцінити розмір збитків. Так як на відео незрозуміло, справжні долари чи ні, яка реальна вартість ікони або антикваріату. Тому єдина порада - шукати банк, який піде вам назустріч і складе акт опису майна з експертною оцінкою, за яку вам доведеться додатково заплатити". І віддавайте перевагу депозитаріям, де є відеоспостереження. Якщо щось зникне, можна буде переглянути відеозапис.
Як можна легко заощадити
1. Вибирайте сейф найменшого розміру з тих, які можуть вам підійти. "Чим більша комірка, тим дорожча її оренда (часом різниця може бути 10-кратною. - Авт.), тому краще відразу визначитися, що саме ви збираєтеся зберігати в комірці, і не переплачувати за зайвий простір", - радить Олександр Алимов.
2. У деяких банках вартість комірки залежить від терміну оренди. Чим він більший, тим оренда дешевша. Приміром, в одному з великих банків за добу ви заплатите 15 грн при оренді на 29 днів і 6 грн при оренді на термін від 30 до 90 днів. Тому навіть якщо вам потрібна комірка на 20 днів, краще відразу укладати договір на 30. Економія складе: 300 - 180 = 120 грн.
3. Постарайтеся орендувати комірку у банку, клієнтом якого ви вже є. "Час від часу в банках проходять акції зі знижками на оренду сейфів клієнтам, які відкрили депозит в цьому банку або орендують дві і більше комірок", - розповіла Вікторія Мироненко. Знижки можуть складати 10-20%.
4. Якщо ж ви прийшли в банк вперше, дізнайтеся, які бонуси він надає орендарям сейфів. За словами Валерія Пацуя, деякі фінустанови можуть запропонувати їм особливі умови за депозитами і платіжними картками. Приміром, плюс 0,5% за депозитом.
5. За можливості орендуйте комірку не в центральному відділенні банку, а в його філії на околиці. У цьому випадку орендна плата може бути нижчою на 10-20%.
Поради щодо вибору банку
1. Головний критерій вибору банківської комірки - її безпека. "Банківське сховище повинне мати сертифікат НБУ про те, що воно відповідає всім вимогам регулятора, а також знаходиться під цілодобовою охороною і відеоспостереженням", - попереджає начальник управління кредитних продуктів "Альфа-Банку" (Україна) Олександр Алимов.
2. Порівняйте вартість комірки в різних банках і виберіть собі "по кишені".
3. Поцікавтеся розміром заставної плати за ключ. Ці гроші вам потім повернуть, але напередодні відпустки кожна копійка дорога.
4. Дізнайтеся режим роботи відділення. Адже у вас буде доступ до комірки тільки в робочий час вашого банку.
5. Бажано вибрати відділення недалеко від вашого дому, щоб не довелося возити цінності на великі відстані - це небезпечно.
6. Запитайте про додаткові послуги. Деякі банки, наприклад, безкоштовно оформлюють довіреність.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас