Знецінили належним чином — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знецінили належним чином

1955
Вчора за підсумками засідання Ради зі співробітництва України і Євросоюзу представники ЄС заявили, що очікують від Києва повернення до дотримання європейських цінностей. При цьому частина керівників Євросоюзу відмовилися від зустрічі з прем'єр-міністром Миколою Азаровим, а оприлюднений звіт про прогрес України в реалізації демократичних реформ виявився безпрецедентно критичним. Азаров тим часом висловив упевненість, що європейська влада високо оцінює проведені його урядом реформи. За збереження нинішньої стратегії Києва розвиток взаємовідносин зупиниться, попереджають в Брюсселі.
XV засідання Ради зі співробітництва України та ЄС повинно було відбутися ще навесні минулого року. Проблеми з його підготовкою стали однією з перших ознак загострення взаємин Києва та Брюсселя. Рада, у засіданнях якої з українського боку бере участь прем'єр-міністр (на відміну від саміту, що проводиться на президентському рівні), збирається щорічно, проте в 2011 році провести її засідання не вдалося. Спочатку захід перенесли з літа на осінь, а потім ЄС і зовсім перестав підтримувати діалог про дати зустрічі на високому рівні, і лише в середині весни поточного року сторонам вдалося домовитися про відновлення роботи в даному форматі.
Підготовка візиту Миколи Азарова до Брюсселя не обійшлася без проблем. Прем'єр планував провести зустрічі з вищим керівництвом ЄС, але Брюссель відмовив йому, публічно повідомивши про своє рішення. "Микола Азаров висловив бажання зустрітися з Германом ван Ромпеєм (президент Європейської ради) та Жозе Мануелем Баррозу (президент Єврокомісії), але ці зустрічі не були підтверджені", - заявив на прес-конференції в Києві посол ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра. А високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон, яка в 2010 році очолювала делегацію ЄС, вчора не стала брати участь в роботі Ради зі співпраці, надавши своє місце міністру закордонних справ Данії, що головує в ЄС, Віллі Сьовндалу.
"Відносини з Україною перебувають у складній фазі, але ми, як і раніше, ведемо діалог. Ми в ЄС абсолютно віддані ідеї розвитку взаємин з Україною", - заявив Сьовндал, вийшовши до преси після закінчення зустрічі. На цьому позитив закінчився, і представник ЄС перейшов до критики. "Розвиток подій в Україні з часів минулої ради дуже розчаровує", - заявив він. "У нас немає плану Б у відносинах. Ми не хочемо відмовлятися від асоціації - це стало б зрадою і ваших громадян, і всього Східного партнерства. Але це не означає, що ми підемо на компроміс у питаннях демократії, прав людини, верховенства права", - доповнив його комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле.
Віллі Сьовндал зазначив, що на переговорах з українськими колегами європейські чиновники оголосили умови повернення до колишнього рівня співпраці Києва і Брюсселя. "Першим кроком має стати усунення вибіркового правосуддя в країні. Наступний крок - вільні і справедливі вибори. Третій - проведення реформ. У бесіді з прем'єр-міністром ми підкреслили, що всі ці кроки цілком досяжні", - підкреслив міністр. Фюле додав, що останнім часом неухильно знижується інвестиційна привабливість України, і повідомив, що на вчорашньому засіданні сторони "домовилися почати неформальний діалог з питання бізнес-клімату".
Незважаючи на те, що представники Євросоюзу нерідко критикують Україну, настільки жорсткі висловлювання на публічному заході звучали вперше. "У нас була неформальна, товариська обстановка, ми обмінялися позиціями без будь-яких дипломатичних зворотів, використовуючи прямі форми висловлювання думки", - охарактеризував зустріч Микола Азаров, який виступав після європейських колег.
Втім, виступ прем'єр-міністра показав, що учасники ради Україна-ЄС, незважаючи на відвертість дискусії, так і не дійшли до спільної думки з ключових питань. "Колеги констатували активне просування України в сфері європейської інтеграції... Я можу констатувати, що інвестиційний клімат покращився", - перераховував Азаров тези, які категорично спростовували сказане його колегами.
Безпосередньо після закінчення засідання ради Єврокомісія оприлюднила щорічний звіт про прогрес у реалізації демократичних реформ країнами-сусідами, в тому числі Україною. Цей документ підтвердив, що Брюссель готовий перейти до жорсткої тональності в діалозі з Києвом.
Найбільш різка критика Брюсселя стосувалася ситуації з дотриманням демократичних стандартів в Україні - ЄС відзначив "подальше погіршення ситуації (у порівнянні з січнем 2011 року)". "Кілька провідних політичних діячів, включаючи Юлію Тимошенко, потрапили під дію вибіркового правосуддя... Влада проявляє все більшу ворожість до публічних проявів невдоволення (українцями) і в деяких випадках намагалася обмежити свободу зібрань... Викликає стурбованість майбутнє свободи ЗМІ", - зазначають європейські експерти.
Автори звіту погодилися з думкою Фюле про помітне погіршення бізнес-клімату в Україні: "Щодо боротьби з корупцією значних результатів досягнуто не було". Експерти відзначили деякі досягнення влади в економічній сфері, але заявляти про прорив в ЄС поки не поспішають. "Впровадження амбітної програми економічних реформ на 2010-2014 роки проходило повільно. Був досягнутий прогрес у сфері пенсійної реформи і в меншій мірі в поліпшенні бюджетного законодавства. Законодавство про держзакупівлі було наближене до міжнародних стандартів, але реформи в сфері управління державними фінансами не проведені належним чином", - йдеться в документі.
Посилення критики в нинішньому звіті Єврокомісії має особливе значення. Вчора ЄК представила зміни в план політики сусідства, збільшивши вагу щорічних звітів при визначенні зовнішньої політики ЄС. "З цього року звіти будуть мати вирішальне значення для оцінки прогресу країни та включати специфічні рекомендації щодо завдань, з якими країні пропонується впоратися", - йдеться в повідомленні ЄК.
В оприлюдненому вчора документі перераховано 13 пунктів, більша частина яких стосується дотримання демократичних стандартів і активізації боротьби з корупцією в країні. "Дії України у сфері поваги до спільних цінностей та верховенства права будуть мати вирішальне значення для швидкості її політичної асоціації та економічної інтеграції з ЄС, включаючи укладення і виконання угоди про асоціацію", - тричі підкреслюється в документах, оприлюднених вчора Брюсселем.
У той час як розвиток взаємин України та ЄС в найближчій перспективі може бути загальмовано через неготовність Києва виконувати вимоги Брюсселя, в інших країнах регіону Євросоюз розраховує на значний прогрес. "До осені 2013 року переговори щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Молдовою, Грузією, Вірменією та Азербайджаном істотно просунуться, якщо не завершаться", - йдеться в заяві Єврокомісії.
Як відомо, на сьогодні Україна є єдиною країною, що завершила переговори щодо тексту УА. Але за збереження нинішньої ситуації, за оцінками Брюсселя, Київ уже в найближчий рік може остаточно втратити статус регіонального лідера в питанні взаємин з Євросоюзом. Щоб підштовхнути країни-сусіди до якнайшвидшого розвитку, ЄС передбачив також економічний стимул - ЄК обіцяє до 2013 року виділити 190 млн євро безвідплатної допомоги східним сусідам, що продемонстрували найкращі результати.
Ці кошти, очевидно, будуть розподілені без участі Києва, попереджає Тейшейра. Посол визнав, що ЄС змінює формат діалогу з Києвом. "Тональність сигналів Євросоюзу постійно підвищується. ЄС починав з м'яких порад, прохань, але поки не досяг успіху... Поки ми не бачимо ознак того, щоб Україна рухалася в бік свого майбутнього в ЄС", - заявив він, не ставши прогнозувати, на які дії можуть зважитися країни Євросоюзу, вибудовуючи взаємовідносини з Україною.
Сергій Сидоренко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас