НБУ допускає лібералізацію монетарної політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ допускає лібералізацію монетарної політики

Валюта
670
Національний банк допускає лібералізацію своєї монетарної політики.
Про це йдеться у відеозверненні директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олени Щербакової, розміщеному на сайті НБУ.
"Плануємо, розглядаємо пом'якшення нашої монетарної політики", - сказала вона.
За словами Щербакової, серед можливих заходів з лібералізації - зменшення залишків обов'язкових резервів на кореспондентських рахунках банків в НБУ.
"Ця норма була введена під час кризи, коли 100% обов'язкових резервів знаходяться на кореспондентському рахунку банку в НБУ. У міру виправлення ситуації частково ми ці резерви повертаємо банкам. Сьогодні у нас утримується 60%, ми цей показник плануємо поступово зменшувати і давати більше ліквідності банкам", - зазначила вона.
Серед інших планів НБУ у монетарній сфері - можливе зниження ставок рефінансування і підвищення ролі облікової ставки як індикатора вартості ресурсів.
"Ми прагнемо до того, щоб змусити працювати облікову ставку, зробити її ключовою ставкою. І я сподіваюся, що ми досягнемо тут успіху", - сказала Щербакова.
Лібералізація монетарної політики, як вважає НБУ, в даний час доцільна з урахуванням того, що інфляція в січні-квітні склала лише 0,7%, ситуація з платіжним балансом покращилася, відновилося зростання золотовалютних резервів.
Як повідомляло агентство, у березні Асоціація українських банків заявила про те, що монетарна політика НБУ провокує зростання кредитних ставок.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас