Співзасновник Facebook відмовився від громадянства США щоб не платити податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Співзасновник Facebook відмовився від громадянства США щоб не платити податки

1894
Співзасновник найбільшої в світі соціальної мережі Facebook, тридцятирічний підприємець Едуардо Саверін, відмовився від американського громадянства напередодні IPO інтернет-компанії. Передбачається, що Саверін пішов на такий крок, щоб уникнути високих податків, пише BFM.ru.
Дані, опубліковані агентством Bloomberg, свідчать, що Саверін став громадянином Сингапуру. Його ім'я з'явилося в квартальному списку людей, що змінили громадянство, опублікованому IRS 30 квітня. (IRS, Internal Revenue Service - держорган США, відповідальний за збір податків і виконання податкового законодавства).
Американські ЗМІ невтішно відгукуються про вчинок Саверіна, називаючи його "перебіжчиком". Втім, напевно це не дуже засмутить мільярдера, особливо після того, як його статки зростуть під час IPO Facebook.
Очікується, що IPO Facebook пройде 18 травня. За оцінками експертів, компанія може залучити під час первинного розміщення акцій до 14 млрд доларів. У понеділок, 7 травня, компанія почала road-show перед IPO, встановивши діапазон вартості паперів від 28 до 35 доларів. Вся компанія може коштувати близько 96 млрд доларів. Деякі експерти називають цю оцінку завищеною.
Едуардо Саверін володіє значною часткою акцій Facebook - від 4 до 5%, за даними різних джерел. Свій пакет співзасновник Facebook отримав через суд - через конфлікт з Марком Цукербергом йому довелося відстоювати свої права на участь в капіталі соцмережі. З чуток, частину з п'ятивідсоткового пакета Саверін вже розпродав, тому скільки акцій у нього насправді залишилося - нікому достеменно не відомо.
IPO Facebook загрожує Саверіну не тільки зростанням капіталу, але ще й важким податковим тягарем. Після IPO Саверіну довелося б заплатити в кінці цього року понад 1 млрд доларів податків.
На відміну від емоційних журналістів, юристи розцінюють вчинок Саверіна як дуже розумний. Оскільки Саверін не є корінним жителем США, відмова від американського громадянства звільняє його від необхідності щороку здійснювати податкові виплати, призначені будь-якому американцеві незалежно від того, де він живе.
Едуардо Саверін народився в Бразилії і переїхав в США в 1992 році. Він навчався у Гарварді разом з Марком Цукербергом і запам'ятався багатьом за фільмом "Соціальна мережа", в якому було відображено їх конфлікт. В даний час, за даними ЗМІ, проживає в Сингапурі, де інвестує в інтернет-стартапи.
"Едуардо недавно вирішив, що для нього буде більш практично стати резидентом Сингапуру, так як він планує жити там протягом невизначеного періоду часу", - цитує Financial Post прес-секретаря Саверіна Тома Гудмана.
За словами Гудмана, рішення про зміну громадянства Саверін прийняв ще у вересні минулого року. Згідно з документацією на сайті управління з податкової політики Сингапуру, в цій країні не стягується податок на приріст капіталу, що загрожував Саверіну в Штатах.
Правда, всіх податків йому уникнути все ж не вдасться. Професор Едвард Клейнбард з Університету Південної Каліфорнії в інтерв'ю FP уточнив, що, фактично, при відмові від громадянства податок на приріст капіталу діє, навіть якщо людина не продає акції. Втім, якщо Саверін дійсно перейнявся цим питанням ще в вересні, коли акції Facebook коштували значно дешевше, ніж будуть коштувати після IPO наступного тижня, то це було дуже мудре рішення.
Едуардо Саверін - не перший мільярдер, який відмовляється від громадянства заради податкових пільг, нагадує Forbs.com. Джон Дорренс III, спадкоємець імперії Campbell, відмовився від американського громадянства і переїхав до Ірландії перед тим, як продати 10,5% акцій компанії в 1995-96 роках. Нафтовий магнат Джон Фредріксен втік від податків Норвегії на Кіпр. Вдова банкіра Едмонда Сафра Лілі Сафра покинула Бразилію і поїхала в Монако.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас