Власники старих банківських карток ризикують влізти в багатотисячні борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Власники старих банківських карток ризикують влізти в багатотисячні борги

Фінтех і Картки
15144
Українців, у яких були платіжні картки, підстерігає небезпека отримати дзвінок від колекторів про багатотисячний борг за обслуговування банком незакритого рахунку. Як повідомляє ТСН, 37 мільйонів українців є власниками хоча б однієї платіжної картки, а дехто має і три-чотири. Тільки 32000000 карток можна назвати активними, інші - "сплячі". І поки вони лежать в кишені, борги наростають.
Пані Лариса три роки тому закінчила співпрацю з одним з банків. Принаймні, так вона вважала. Термін дії картки закінчився, але банк і далі обслуговував її рахунок.
"Повідомлення від колекторської компанії - ваш борг 18 гривень. Виявилося, що в мене послуга смс-банкінг, і за неї я заборгувала за кілька років. Мало того, за тиждень, борг виріс уже до 22 гривень", - розповіла Лариса.
Коли вона подзвонила в банк, їй порадили радіти - оскільки відбулася такою мізерною сумою і порадили заплатити. Деяким українцям за необережність мати незакритий рахунок доводиться платити по 2-3 тисячі гривень. Слід пам'ятати: якщо термін дії вашої картки закінчився, це ще не означає, що рахунок закривається автоматично. Вся інформація про ваші права та обов'язки міститься в договорі, який ви підписуєте.
"Коли набереться певна сума, тоді перед банком постає питання: відшукати цього клієнта банку, з якого потрібно буде відшкодувати ці нарахування, отримати плату за послуги, навіть якщо він ними не користувався, чи ухвалити рішення про списання цих відрахувань", - пояснює голова правління комерційного банку Андрій Циктор.
А ось адвокат Ростислав Кравець, який на суперечках з банками собаку з'їв, - іншої думки. Він вважає, що клієнти банків в таких випадках не винні, оскільки їх послугами не користувалися. Якщо на картці є заборгованість, можна заплатити або почекати. Якщо ж минуло три роки з моменту закінчення терміну дії картки - банк вже не має права нічого вимагати. Термін позовної давності, за законом, минув.
Циктор зазначає, що банк може закрити рахунок без звернення клієнта тільки через три роки, якщо на рахунку не було руху і не було обслуговування. Втім, у випадку з Ларисою банк діяв прямо протилежно. Мабуть, суперечливість нашого законодавства - як рулетка - комусь щастить, а комусь не дуже.
В Україні "гуляє" близько 10 мільйонів карток, якими власники не користуються. Якщо з кожного взяти хоча б по 10 гривень, колекторські фірми, яким банк продав ваш борг, можуть озолотитися.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас