НБУ: Платіжний баланс України покращиться вже цього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: Платіжний баланс України покращиться вже цього року

Казна та Політика
572
Поліпшення умов світової торгівлі позитивно вплине на стан поточного рахунку платіжного балансу України в цьому році. Такий прогноз у відеозверненні озвучив заступник директора генерального економічного департаменту - директор департаменту економічного аналізу та прогнозування Національного банку України (НБУ) Олександр Петрик.
За його словами, становище на фінансових і товарних ринках в світі в квітні покращилося. "Зокрема, ціни на нафту знизилися в порівнянні з піками в березні на 5-7%. Зараз ціни на нафту марки Brent коливаються близько 120 доларів за барель. У той же час ціни на сталь помірно зростають, і це зростання з початку року склало 5,4%", - сказав він.
Петрик повідомив, що останні статистичні дані та оцінки експертів свідчать про стабілізацію розвитку світової економіки і можливе прискорення глобального економічного зростання в найближчому майбутньому. "У квітневому виданні World economic outlook Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз зростання світової економіки до 3,5% і 4,1% відповідно в поточному і наступному роках. Економіка США також буде рости досить високими темпами: в цьому році зростання оцінюється експертами МВФ в 2,1%, а в наступному - невелике прискорення до 2,4%. Єврозона в цьому році буде перебувати в стані рецесії - це близько "мінус" 0,3%, але вже наступного року вона почне економічне зростання помірними темпами близько 1%", - розповів представник НБУ.
Петрик зазначив, що зростання ВВП Росії, яка є найбільшим економічним партнером України, відбувається досить високими темпами. "Станом на березень і квітень Мінекономрозвитку Росії оцінює зростання економіки приблизно на 4%", - сказав Петрик.
Нагадаємо, за попередніми даними НБУ, в березні профіцит платіжного балансу склав $375 млн.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас