До Москви! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Москви!

849
Скандал зі справою Тимошенко, "бойкотні" пориви і скасування ялтинського саміту ілюструють помітні ускладнення у відносинах України з ЄС. У подібній ситуації експерти очікують розвороту Києва до Росії. І ПР, схоже, не проти при необхідності підтримати таку точку зору.
Поставити на паузу
З моменту, коли в пресу потрапили фото гематом Юлії Тимошенко, відносини України з Заходом лихоманить практично без упину. Незважаючи на те, що перший "бойкотний" запал, схоже, трохи вщух, потік невтішних характеристик на адресу офіційного Києва вичерпуватися не поспішає. Якщо раніше в Європі про українські проблеми з правосуддям і правами людини висловлювалися, здебільшого, в дусі "Києву варто було б впровадити прогресивні стандарти", то останнім часом публічні заяви звучать все різкіше, а Україну починають порівнювати з Білоруссю. "На жаль, так ("в умовах миру і свободи", - "Подробиці") живе не вся Європа, тому що в Україні та Білорусі люди все ще страждають від диктатури й репресій", - зазначила нещодавно в своїй промові в нижній палаті німецького парламенту Ангела Меркель.
Наростання напруги на "західному фронті" у першій половині травня обернулося не тільки "переносом" кримського саміту глав держав Центральної та Східної Європі, але і бурхливим обговоренням з приводу того, чи хочуть ще в Брюсселі бачити представників українських правлячих кіл. Необережна фраза голови Європейської Ради Хермана ван Ромпея: "Коли свого часу український прем'єр-міністр оголосив про намір відвідати Брюссель, ми сказали йому: не варто, залишайтеся вдома. Ми подали Києву конкретний політичний сигнал - змінити ситуацію - змусив запідозрити, що "євробойкот" може виявитися глибшим, ніж поки планується. В Єврокомісії поспішили внести корективи в різке висловлювання, а про те, що Миколу Азарова найближчим часом чекають-таки в столиці Бельгії, повідомили в адміністрації Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.
Проте в цілому ситуація виглядає все менш обнадійливою: в Європі Україні пропонують замислитися над низкою президентських відмов, які й призвели до скасування саміту, і навіть послідовні прихильники української влади не поспішають у всьому їх підтримувати. Не встигли в МЗС України подякувати Броніслава Коморовського "за рішучу підтримку нашої позиції з приводу помилковості закликів до бойкоту Євро-2012", як з Варшави долинув сигнал у дусі, що вже став звичним. "Відповідь президента Коморовського була такою, що він готовий приїхати в Київ, якщо буде якась зміна, нове рішення у справі Юлії Тимошенко. Тоді він готовий приїхати і розмовляти. Якщо не буде ніякої зміни, то запрошення не буде прийнято", - відреагували в МЗС Польщі на запрошення Віктора Януковича.
У непростій ситуації керівництво країни продовжує з перемінним успіхом тримати марку і запевняти, що світлому європейському майбутньому України ніщо не загрожує. "У нас підготовлені всі документи на підписання договору про асоціацію, про зону вільної торгівлі. Зараз, я б сказав так, Європейський Союз запропонував паузу. І я так розумію, що вона піде на користь, ця пауза, і Україні, і Європейському Союзу" , - 11 травня на зустрічі з молдовським президентом Віктор Янукович повторив уже знайому по грудню 2011-го тезу. "І при цьому зараз знаходяться негідники всередині країни і поза нею, які хочуть поставити під сумнів європейську перспективу цих людей і нашого народу. Знаходяться ті, хто готовий зупинити просування України, знову нав'язуючи нестабільність, висуваючи нашій державі абсурдні претензії. Не вийде!", - обурювався, відкриваючи 10 травня засідання уряду, прем'єр, який переконаний, що Україна здатна "розвиватися за власним розумом, виходячи з національних інтересів, а не за чужими вказівками". При цьому, за чутками, гарант призупинив публікацію указу про створення Державної ради з євроінтеграції. А тим часом, як показує практика, крок убік від "європейської перспективи" можуть зробити і представники правлячого табору.
Нові часи, старі віяння?
З моменту гучного старту "бойкотного" скандалу, політологи почали висловлювати думку, що європейські різкість і непоступливість з подвоєною силою підштовхнуть офіційний Київ в "обійми" Москви. Як виявилося, без підтверджуючих цю тезу висловлювань представників парламентській партії №1 довго обходитися не довелося. "Об'єктивно аналізуючи розвиток останніх подій як навколо саміту країн Центральної Європи, проведення Євро-2012, підписання Угоди про асоціацію, ми просто не можемо не звертати увагу на останні досить цікаві ініціативи керівництва Росії щодо розвитку інтеграційних процесів в рамках СНД і євразійського регіону", - висловив ідеї, що витають в повітрі, "регіонал" Володимир Зубанов.
У тому, що в сусідній країні Україні завжди готові зробити купу "інтеграційних" пропозицій, мало хто сумнівається - особливо у світлі повернення в Кремль Володимира Путіна. "Очевидно, для нього (новообраного президента РФ, - "Подробиці") стало своєрідною місією відновлення пострадянського простору в новому форматі - Євразійського союзу, як допоміжний - Митний союз, відновлення Російського світу", - вважає нардеп з фракції НУ-НС Андрій Парубій. "Ми вважаємо, що обрання Путіна і його вступ на посаду президента РФ, безумовно, дасть додатковий імпульс, поштовх до розвитку наших двосторонніх відносин", - припустив днями посол РФ в Україні Михайло Зурабов. Причому спробувати дати цей поштовх і імпульс російський президент може вже на наступному тижні.
Оскільки незадовго до інавгурації Володимира Путіна стало відомо, що чинних глав держав до Москви офіційно запрошувати не будуть, інтрига зародження "припутінських" відносин реалізувалася в припущеннях щодо того, коли ж відбудеться перша зустріч глави української держави з колегою в його новій-старій якості. Несподіванки не сталося. Як і обіцяв Михайло Зурабов, 11 травня з Москви повідомили, що на адресу Віктора Януковича було направлено запрошення на неформальний саміт СНД, запланований на 15 травня.
Від повернення Володимира Путіна, який навіть в інавгураційній промові не забув про євразійські мотиви і нещодавно нагадував про те, що Росія не бачить вади в чинних газових контрактах, українські експерти в основній своїй масі жвавого потепління двосторонніх відносин не чекають. "Починається нове коло чехарди і нервування. Перший етап влади Путіна почнеться з помилок - як з російського боку, так і з українського", - припускає позаштатний радник гаранта Дмитро Видрін. "На жаль, швидше за все, продовжиться або може продовжитися така політика бартеру: в обмін на деякі економічні преференції з боку Росії - кредити, тобто умовно кажучи, живі гроші, в умовах складної економічної ситуації ще й напередодні парламентських виборів - обмін може піти на стратегічні інтереси України у сфері безпеки і в сферах, які серйозно проявляться через деякий період у майбутньому", - побоюється заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий.
Нові проблеми з євроінтеграцією вже не дозволяють повною мірою демонструвати українську впевненість в успішній багатовекторності. При цьому деякі експерти припускають, що наближення парламентських виборів може позначитися на потенційній проросійській зговірливості влади не кращим чином. "Думаю, що перед парламентськими виборами в умовах кризи українських еліт і політичної кризи навряд чи Янукович дасть згоду на Митний союз", - припускає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Однак і тут багато залежить не тільки від спонукань виборців (варто зазначити, що, напевно, не всі представники ядерного електорату ПР сприймуть таке майбутнє негативно), але і від того, які саме "батоги і пряники" будуть використовуватися і Росією, і Євросоюзом. Втім, попередній огляд дипломатичного інструментарію подібного роду вже не за горами. В один день, 15 травня Віктор Янукович вирушить до Москви по СНД-лінії, а Микола Азаров - в Брюссель, обговорювати співробітництво України з Євросоюзом. Завдяки цьому забавному збігу показати, чиї інтереси і ідеали йому зараз ближчі, або повторити сеанс лавірування між двох стільців Київ зможе вже на наступному тижні.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас