Німеччина готова піти на низку поступок для стимулювання економічного підйому в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина готова піти на низку поступок для стимулювання економічного підйому в Європі

Казна та Політика
204
Німеччина дає зрозуміти, що готова піти на низку заходів для стимулювання економічного підйому в Європі, і це дозволяє сподіватися на можливість досягнення якогось компромісу між необхідністю реалізації програм бюджетної економії і підтримкою зростання, пише газета The New York Times.
Питання, однак, полягає в тому, чи допоможуть заходи, які допускаються Німеччиною, впоратися з економічними дисбалансами в регіоні і чи допоможуть вони зробити це досить швидко для того, щоб повернути слабкі європейські країни на твердий ґрунт.
Кроки, що обговорюються в ФРН, зачіпають декілька сфер і передбачають поступове виконання з тим, щоб не викликати невдоволення німецьких платників податків. Зокрема, Бундесбанк позначив готовність допустити невелике прискорення інфляції в країні, а уряд дав зрозуміти, що допускає помірне підвищення зарплат.
Виступаючи в Берліні в четвер, голова німецького ЦБ Вольфганг Шойбле заявив, що банк допускає невелике зростання інфляції.
Бундесбанк "завжди вважав допустимим коридор інфляції 2-3%, незважаючи на офіційний цільовий показник Європейського центрального банку (ЄЦБ) 2%", - зазначив він.
Більш гнучкий рівень інфляції німецького ЦБ дасть ЄЦБ можливість продовжити зниження базової ставки або вжити інших заходів для стимулювання зростання, підкреслюють експерти.
Підйом споживчих цін і зростання зарплат у Німеччині поліпшить конкурентні умови для компаній інших європейських країн, в тому числі Іспанії, Італії та Греції, відзначають вони.
Для проблемних держав єврозони більш важливо те, що канцлер Німеччини Ангела Меркель, можливо, дасть згоду на збільшення термінів, відведених на скорочення бюджетних дефіцитів країнами, що знаходяться в рецесії. Для Меркель найважливішою є ратифікація пакту про створення бюджетного союзу, підписаного в березні цього року лідерами 25 з 27 країн Євросоюзу, який дозволить контролювати дефіцити в довгостроковій перспективі.
Після перемоги на президентських виборах у Франції в минулу неділю Франсуа Олланда, що виступає за стимулювання економіки, експерти фокусують увагу на тому, що Меркель, підтримуючи жорсткі заходи бюджетної економії, практично залишилася в ізоляції. Тепер економісти чекають, чи поступиться Німеччина закликам інших країн збільшити витрати на стимулювання короткострокового зростання.
"Є відчуття, що настрої в Німеччині змінюються, - відзначає представник європейської ради з міжнародних відносин в Берліні Себастьян Дулльєн. - Навіть консервативні економісти починають задаватися питанням про те, чи не є заходи бюджетної економії занадто жорсткими в даний момент".
"Німеччина може врешті-решт погодитися на деяке коректування грецької програми в разі появи життєздатного уряду в країні, - відзначає аналітик Eurasia Group в Нью-Йорку Муджтаба Рахман. - Таким чином, вона дасть зрозуміти Олланду і грецьким політикам, що готова на конструктивні кроки для збереження системи".
Серед інших заходів, що розглядаються Німеччиною, збільшення фінансування Європейського інвестиційного банку (EIB), а також допомога проблемним країнам єврозони в отриманні невикористаних ресурсів стабілізаційних фондів. Проте ці заходи можуть лише незначно компенсувати скорочення бюджетних видатків, що вживається багатьма державами Європи, відзначають експерти.
Під час саміту G8, який пройде наступного тижня, Меркель, ймовірно, зіткнеться з тиском з боку колег, зокрема, уряду США, в плані пом'якшення заходів бюджетної економії. Тим не менш, в четвер німецький канцлер вкотре відкинула можливість звернення до таких заходів боротьби із кризою, як випуск єдиних облігацій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас