Економіка Україна "остигає". Їй потрібна війна, катастрофа або державний переворот — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка Україна "остигає". Їй потрібна війна, катастрофа або державний переворот

Казна та Політика
5385
Метушня навколо проведення футбольного чемпіонату поступово слабшає, а разом з нею підмерзає і ВВП. Витрати на розвиток інфраструктури, що стимулювали внутрішнє виробництво, незабаром зійдуть нанівець. А судячи з попередніх прогнозів, аграріям цього року не вдасться побити свої ж рекорди. Уже зараз зрозуміло, що економіка охолоджується. І що найсумніше, в найближчі роки Україна буде суттєво відставати від світових економічних темпів розвитку. У цьому сенсі країну вже складно назвати такою, що розвивається, якій за визначенням треба зростати ніяк не повільніше, ніж розвинені економічні монстри. Скоріше мову варто вести або про застій, або про деградацію.
Експерти МВФ в черговий раз переглянули свої прогнози в бік погіршення і прийшли до висновку, що в 2012-му ВВП зросте максимум на 3%, а в наступні п'ять років - на 3,5%. Як вважають в міжнародній організації, Україна належить до країн, занадто залежних від зовнішнього фінансування. Держфінанси знаходяться під тиском зростаючих зарплат, пенсій і капітальних витрат. На щастя, інфляція, на думку експертів, підвищиться незначно. В цьому році ми отримаємо зростання цін на рівні 7,9%, а в 2013-му - 5,9%.
У міру погіршення економічної ситуації в Україні, за її межами відбудеться зворотній процес. МВФ очікує, що в 2012 році зростання світової економіки складе 3,5%, а в наступному - 4,1%.
Здавалося б, подумаєш, відставання на якісь десяті відсотка! Але Україна програє не тільки загальносвітовій тенденції. Навіть серед всіх країн так званого СНД у нас найслабші результати. Наприклад, економіка Росії в цьому році без будь-якого футбольного чемпіонату зросте на 4%. А Туркменістан з Узбекистаном полетять відразу на 7%. До китайської економіки їм не вистачить всього якогось відсотка. Навіть убога Молдова підросте на 3,5% і в наступні роки вийде на 5,5%-ве зростання.
Результат усіх оголошених економічних реформ для будь-якого "пересічного" видно неозброєним оком. Єдина держава, з якою ми можемо зрівнятися, - Білорусь. Там теж економіка збільшиться на 3% в 2012-му, але зате в подальшому її чекає 5%-ве зростання.
Очевидно, що з такими "успіхами" Україна через якихось п'ять-десять років виявиться не тільки на задвірках Європи, а й на узбіччі СНД. Обіцянки гаранта за десять років вивести країну в двадцятку провідних держав вже сприймаються якщо не як діагноз, то як легке нездужання.
Не дивно, що відомі економісти, лояльні до влади, все частіше говорять про необхідність провести невелику девальвацію гривні на 5-10%. На жаль, при всьому багатстві вибору це єдиний інструмент, який може хоч якось підбадьорити український експорт. Адже результат всіх оголошених економічних реформ для будь-якого "пересічного" видно неозброєним оком. Тоді як для жонглювання курсом не потрібно прикладати великих зусиль. Раз - і металурги з енергетиками отримали тимчасову цінову перевагу, яка через півроку-рік знову зникне завдяки свіжій порції надрукованих грошей.
Цікаво, що сам МВФ зовсім не поділяє думку вітчизняних експертів про необхідність ослаблення курсу гривні. За його очікуванням, українська валюта залишиться майже стабільною в цьому році. І незначно просяде в наступному - до 8,31 UAH/USD.
Оскільки курсом грати марно, а результат від проведення економічних реформ уже відомий, можна перейняти досвід інших держав, чиї ВВП ростуть шаленими темпами без будь-яких валютних маніпуляцій і прогресивних думок економістів. Навіть ще простіше. У цих країнах взагалі немає економістів, ну або вони намагаються зайвий раз не висовуватися.
Отже, один з рекордних показників в 2012 році продемонструє Сьєрра-Леоне. Економіка цієї країни злетить на цілих 35,9%. Після десятирічної громадянської війни рабська праця на алмазних копальнях та продаж зброї сомалійським піратам приносять свої дивіденди. Мінімум витрат, максимум доходів.
Ще крутіше справи йдуть в Лівії. Там взагалі очікується 76%-ве зростання. Причому в наступному році економіка цієї держави зросте ще на 30%. Завдяки таким божевільним результатами Лівія менш ніж за рік вийде на рівень економічного розвитку, досягнутого ще до початку військового перевороту. А в 2013-му, можливо, кинеться до нових горизонтів.
Висновок очевидний. Громадянські війни і перевороти краще будь-якої девальвації, а тим більше реформ, забезпечать економічне процвітання окремим особам і круглу цифру збільшення ВВП країни. Адже наступний чемпіонат у нас пройде нескоро.
Дмитро Гонгальський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас