Голова ЦБ Англії: Економіка країни повільно, але стійко виходить з рецесії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова ЦБ Англії: Економіка країни повільно, але стійко виходить з рецесії

Казна та Політика
147
Цього року економіку Великобританії чекає поступове відновлення, яке буде супроводжуватися підвищеними ризиками для фінансової системи.
Таку думку висловив сьогодні голова Банку Англії Мервін Кінг, повідомляє "Росія 24". За словами головного британського банкіра, відновлення можна охарактеризувати як "стійке", але "повільне". "Картина видається досить неоднозначною, але безумовно ми можемо говорити про ознаки відновлення економіки", - вважає Кінг.
Разом з тим, голова центробанку висловився щодо проблеми банківського сектора країни. Як зазначив Кінг, існує спосіб знизити ризики для банків, які надмірно активно нарощують власні портфелі активів. Зокрема, він заявив, що якщо в роботі фінансових інститутів буде брати участь велика частка коштів їх власних акціонерів, то це призведе до більш обачної і далекоглядної політики компаній. Іншими словами, банки стануть більш обережними в тому, кому і в якому обсязі слід давати гроші в борг.
Як вважає Кінг, найбільш високу загрозу для банківської системи Об’єднаного Королівства в даний час становлять проблеми кризи суверенного боргу в єврозоні. Голова Банку Англії упевнений в тому, що в разі погіршення ситуації британський фінансовий сектор чекають важкі часи. Що стосується виходу Європи з кризи, то в цьому питанні Кінг лаконічно заявив: "Вона ще дуже далека від завершення". "Саме тому ми і наполягаємо на тому, щоб банки стали менше платити своїм акціонерам і співробітникам, перемістивши акцент у бік збільшення подушки безпеки на випадок можливих втрат", - підкреслив він.
Нагадаємо, що минулого тижня Національне бюро статистики Великобританії повідомило, що ВВП країни в I кварталі 2012 р. знизилося на 0,2% відносно IV кварталу 2011 р.
Оприлюднені статбюро дані свідчили про те, що національна економіка скотилася в повторну рецесію. Експерти прогнозували, що ці дані також можуть мати серйозний тиск на Банк Англії і підштовхнути до збільшення обсягів програм стимулювання.
Експерти Ernst & Young вважають, що британська економіка буде залишатися в "критичному" стані до того моменту, поки британські компанії не почнуть витрачати накопичені запаси ліквідності. При цьому темпи економічного зростання країни прискоряться до 1,5% в 2013 р. і 2,6% в 2014 р.
Згідно з даними експертів, обсяг коштів, накопичених на рахунках нефінансових компаній Великобританії, в минулому році зріс до 754 млрд фунтів стерлінгів, що складає 50% ВВП країни. Обсяг бізнес-інвестицій за аналогічний період збільшився лише на 1,2%.
В середині березня міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило прогноз щодо рейтингу Великобританії до "негативного" зі "стабільного", залишивши при цьому довгостроковий суверенний кредитний рейтинг країни на найвищому рівні ААА.
Раніше міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн заявляв, що економіка країни уникне рецесії на відміну від економіки єврозони, куди Великобританія не входить і входити не планує. Міністр також пообіцяв країні жорсткі заходи економії аж до 2015 року.
Під час рецесії 2008-2009 рр. британська економіка скоротилася на 7,1% і з тих пір відновлювалася дуже повільно. Процес ускладнювався різними факторами: борговою кризою єврозони, вимушеним урізанням держвидатків, високим рівнем інфляції і проблемами в банківському секторі. При цьому темпи зростання ВВП країни сильно "не дотягують" до докризових рівнів, а безробіття б'є всі мислимі рекорди, утримуючись з вересня 2011р. на позначці 5% (найвищій за 16 років). Лише в березні 2012р. рівень безробіття опустився до 4,9%.
На початку березня 2012 р. економісти незалежного Управління бюджетної відповідальності (Office for Budget Responsibility, OBR) Великобританії повідомили, що національна економіка зможе уникнути другої хвилі рецесії. OBR прогнозує, що ВВП Великобританії виросте на 0,8% в 2012 р. і на 2,0% - в 2013 р. У 2014 р. економічне зростання країни становитиме вже 2,7% і буде на рівні 3,0% в 2015 р. і 2016 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас