Євро-2012 стане Олімпіадою-80? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро-2012 стане Олімпіадою-80?

5346
Історія - штука вперта, любить повторюватися. Чи то люди не вміють вчитися на своїх помилках і постійно їх повторюють, чи то це характерна особливість історії як процесу, і від нас вже нічого не залежить.
Пригадуються події навколо XXII Олімпійських ігор в Москві. Тоді США відмовилися відправляти своїх спортсменів на змагання на знак протесту проти введення радянських військ в Афганістан. Загалом московську Олімпіаду-80 у тій чи іншій формі бойкотували спортсмени з 64 держав. Пізніше, в 1984 році, усіма країнами соцтабору (крім Румунії, КНР та Югославії) були бойкотовані літні Олімпійські ігри в Лос-Анджелесі. Видумувалися мислимі і немислимі причини бойкоту, були навіть проведені альтернативні "Ігри доброї волі".
Нам оголошують бойкот
Сьогодні Україна ризикує опинитися на місці двох країн, що ворогували між собою. Правда, у нас не Олімпійські ігри, а чемпіонат Європи з футболу, але приємного від цього мало. І якщо СРСР і США перебували в стані "холодної війни", протиставляючи капіталізм і соціалізм, то ми протистоїмо фактично самі собі, адже проти нас такі ж демократичні європейські країни, як і ми самі.
Європейська громадськість активно за нас "взялася" - в останні кілька днів "посипалися" заяви про те, що буде бойкотовано проведення чемпіонату Євро-2012 в Україні. Основний посил - вирішити проблему з арештом Тимошенко. Хоча, під загрозою опинилося не тільки Євро.
"Під роздачу" потрапив саміт країн Центральної Європи, який пройде 11-12 травня в Ялті. Уже сьомий за рахунком, Президент Хорватії Іво Йосіповіч відмовився від поїздки на саміт на знак протесту проти порушень прав людини в Україні. Сьогодні від участі в ялтинському саміті відмовилися президенти Німеччини, Чехії, Словенії, Австрії, Італії та Естонії. Планувалося, що в ялтинському саміті держав Центральної Європи візьмуть участь голови 10 країн.
Останній "удар" по Україні - сьогодні, 3 травня, голова берлінського МЗС Гідо Вестервелле заявив, що ратифікація угоди про асоціацію ЄС з Україною припинена.
"Партнери по ЄС дійшли до єдиної думки - ратифікація угоди про асоціацію з Україною буде припинена до тих пір, поки процес відновлення принципів правової держави не піде в правильному напрямі", - заявив він.
Подібні причини стали наслідком того, що Австрія і Голландія у відкриту заявили, що бойкотуватимуть матчі Євро-2012 в Україні. Канцлер ФРН Ангела Меркель офіційно підтвердила інформацію, що не стане відвідувати Євро-2012 в Україні, якщо ситуація навколо Тимошенко не зміниться. Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу теж "не має наміру" відвідувати Україну під час чемпіонату Європи з футболу. Є й такі, хто заявляє, що на футбол поїдуть, але будуть "сидіти з простими вболівальниками на трибунах", а не серед українських чиновників.
Дійшло навіть до того, що експерт фракції ХДС/ХСС в Бундестазі із зовнішньої політики Філіп Місфельдер закликав уряди Німеччини та інших країн Євросоюзу подати скаргу на Україну до Європейського суду з прав людини. Свій заклик він пояснює тим, що Юлію Тимошенко, засуджену до семи років позбавлення волі в рамках сумнівного і політично мотивованого, за його словами, процесу, позбавляють регулярних зустрічей з адвокатом, а також адекватної медичної допомоги.
Заговорила і Росія. Президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що переслідування політичних супротивників неприйнятно.
За словами одного з найактивніших форумчан порталу FINANCE.UA, відомого під ніком "дядя Саша", у випадку з Росією йдеться не про моральність арешту Тимошенко.
"Вважаю, мова йде про додатковий тиск на партнера, що опинився в складній економічній ситуації. В цьому контексті нагадаємо ситуацію, що склалася два роки тому. Тоді президент РФ після довгого мовчання раптом обурено звинуватив білоруського лідера в злочинах проти діячів опозиції, оскільки той комизився вступу до Митного союзу з Росією і Казахстаном. Як тільки домовленість про вступ була досягнута, "мораліст" Медведєв і диктатор Лукашенко потиснули один одному руки і домовилися про дешеві поставки нафти з Росії.
У випадку з Януковичем Москва дала сигнал про те, що можливість отримати дешевий газ залежить від участі України в інтеграції з Росією. У той же час, Київ веде переговори щодо угоди про асоціацію з ЄС. Однак вона заморожена, оскільки Брюссель не хоче мати справу з людиною, чия президентська влада, починаючи з 2010 року все сильніше спирається на в'язниці", - зазначив він.
А сенс?..
Повертаючись до теми не причини, а наслідку, тобто бойкотування Євро-2012, варто відзначити, наскільки справедливі такі кроки Європи. І тут думки експертів розділяються.
У своєму блозі на "Українській правді" політолог, голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко написав, що європейські лідери не праві у своєму рішенні змішати воєдино спорт і політику.
"Припустимо, що пані Меркель і пан Баррозу не приїхали на фінал Євро-2012. І що в результаті? В Україні політики масово покаються, надінуть хламиди з грубого полотна і босоніж відправляться в Конносу молити прощення? І потечуть у нас молочні ріки, і "Freedom House" відзначить нас в черговому річному звіті, і в рейтингах демократії ми займемо почесне місце між США і Канадою, і Тимошенко вийде з в'язниці, і ВВП стрибне вгору... Одним словом, яким є коефіцієнт корисної дії від подібного кроку? Чи не здається вам, що в даній ситуації Захід не карає українську владу, а просто умиває руки від тих проблем, які можна було б вирішити спільно?", - пише Бондаренко.
З такою позицією не згоден Ігор Бураковський, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій. За його словами, великі спортивні події завжди мають політичний підтекст.
"Сьогодні не йдеться про те, що політики закликають своїх фанів бойкотувати Євро-2012. В даному випадку політики висловлюють свою позицію, причому ця позиція не нова. За великим рахунком, всі ті політики, які сьогодні не збираються приїхати на Євро , уже висловлювалися на користь звільнення Тимошенко і вирішення цієї проблеми найбільш демократичним способом. Нам можуть подобатися чи ні заяви західних політиків, але ми прекрасно розуміємо, що на ці заяви треба якось реагувати. Якби ситуація була трохи більш жорсткою, то зрозуміло, що ми отримали б додаткові проблеми, включаючи санкції відносно окремих українських політиків. Захід поводить себе досить толерантно, але не варто забувати про те, що для Європейського союзу це певні цінності, і якщо ці цінності порушуються, то політики не можуть на це не реагувати", - зазначив Бураковський у коментарі Finance.ua.
У свою чергу, дядя Саша вважає, що світове співтовариство чинить правильно, протестуючи проти поводження, якому піддалася Юлія Тимошенко, але заклики оголосити міжнародний бойкот Євро-2012 або позбавити Україну права на його проведення - це помилка. І на це є кілька причин.
"По-перше, бойкоти якихось окремих спортивних заходів рідко бувають ефективні, як це було з бойкотом Олімпіади-80 в Москві. Навпаки, якщо дозволити проведення чемпіонату, в опозиції буде шанс донести свою точку зору до багатомільйонної зарубіжної аудиторії. По-друге, режим Януковича проігнорував набагато серйозніший протест - призупинення угоди про свободу торгівлі з ЄС. Він продовжує пред'являти не тільки Тимошенко, а й десяткам її найближчих радників сумнівні звинувачення, які розглядає навряд чи незалежний суд.
По-третє, перенесення Євро-2012 створить небажаний прецедент: якщо вважати Україну неприйнятною в політичному плані, що це означатиме для чемпіонатів, намічених в Росії та Катарі? З усього цього не випливає, ніби на чемпіонаті немає місця протестам, бойкот Євро-2012 європейськими політиками стане потужним сигналом для Януковича. Але все ж Євро-2012 - захід спортивний, а не політичний. Втім, олімпіади та чемпіонати приходять і йдуть, однак режим ізоляції Януковича і "небажання подавати руку" залишаться", - акцентував він.
Думка читачів
За вже сформованою традицією, пропонуємо висловлювання читачів нашого сайту з приводу бойкотування ЄС і європейськими політиками Євро-2012.
rasmus - "....Ізоляція - це не порожній звук. Особливо для нашої третьосортної країни, де все вже продано і перепродано, заводські площі перероблені в офіси і ніякого серйозного виробництва немає".
gk09 - "Люди, які привели до влади ВФЯ, в результаті блокади втратять доступ до дешевих енергоносіїв і більшу частину ринків збуту. Втратять Куршавель, Баден-Баден, Ніццу. Вони не будуть допущені в жодне пристойне товариство. Як ви вважаєте довго вони ще будуть підтримувати цього (не можу підібрати жодного пристойного слова)?"
Starikan - "Поки ці євроштатівські заклики - не більш ніж словеса. Згадаймо скандали навколо танків на Тяньаньмень, навколо Тибету. Покричали і заткнулися, бабло перемогло зло. Ніякого доступу вони не втратять, поки їх чавунні чушки, дешева робоча сила і землі залишаються потрібними Заходу. А пристойне товариство їм взагалі не потрібне".
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас