Естонія розробляє проект будівництва СПГ-терміналу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Естонія розробляє проект будівництва СПГ-терміналу

Енергетика
145
Головний порт Естонії Таллінн і електромережевий оператор Elering вибрали компанію Vopak LNG партнером з підготовки техніко-економічного обґрунтування будівництва терміналу для прийому скрапленого природного газу (СПГ). Про це повідомляє Reuters з посиланням на компанію Elering.
Vopak LNG - підрозділ нідерландської компанії Royal Vopak, що спеціалізується на СПГ.
ТЕО дозволить вирішити, чи буде необхідність у фінансуванні будівництва з боку Євросоюзу, йдеться в повідомленні.
"В роботі над проектом СПГ-терміналу Естонія дотримується принципів Євросоюзу в сфері природного газу, які передбачають, що власність на енергетичну інфраструктуру та управління нею повинні бути відокремлені від виробництва та продажу енергоносіїв", - повідомила Elering з посиланням на свого гендиректора Тааві Вескімагі.
Росія - єдиний постачальник газу в три держави Балтії - Естонію, Латвію і Литву, а "Газпром" і німецька E.ON - найбільші акціонери газових компаній цих держав.
Країни Балтії поки не змогли домовитися про розташування єдиного терміналу з прийому СПГ і розробляють індивідуальні проекти. Литва, зокрема, на початку березня домовилася про оренду у норвезької компанії Hoegh LNG плавучої платформи для зберігання і регазифікації скрапленого природного газу.
Однак, на думку Латвії, цей термінал замалий для забезпечення газом всіх трьох країн Балтії та економічно недоцільний. У 2011 р. ці країни спожили 5,5 млрд куб. м газу, в порівнянні з 9 млрд у 1991 р., коли вони вийшли зі складу СРСР.
Відзначимо, Україна також планує будівництво СПГ-терміналу. У лютому іспанська Socoin завершила розробку ТЕО СПГ-терміналу біля морпорту "Південний" в Одеській області потужністю 10 млрд куб. м. газу на рік, його вартість - близько 1 млрд дол.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас