Мобільним кав'ярням перекриють кран до Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільним кав'ярням перекриють кран до Євро-2012

1724
Кав'ярні на колесах - бізнес для України відносно новий і поки що слабо регульований. Напередодні Євро-2012 безконтрольність кав'ярень може обернутися порушеннями і навіть нещасними випадками, кажуть представники держорганів. І переходять до справи.
Претензії ДАІ
Ринок продажу кави з коліс досить молодий - йому не більше 3-4 років. При цьому число кав'ярень зростає: тільки в Києві їх близько 300, кажуть в Асоціації мобільних кав'ярень. І буде ще більше - при вдалому розміщенні щомісячний дохід однієї кав'ярні може досягати 27 тис.грн., а термін окупності близько 7 місяців.
Прогалини в законодавстві дають привід для зловживань з боку держорганів, каже голова правління Асоціації мобільних кав'ярень Віталій Бяльський. Основні проблеми виникають при спілкуванні з працівниками ДАІ: на думку Державтоінспекції, підприємці не мають права торгувати з машин без спеціального дозволу.
У ДАІ наголошують, що, згідно з ПДР, саме з органами Державтоінспекції узгоджуються питання розміщення пересувних торгових пунктів у смугах відведення автомобільних доріг або на червоних лініях міських вулиць.
Торгівля з мобільних кав'ярень не підпадає під положення Кодексу адміністративних правопорушень (КоАП), на яке посилається ДАІ (порушення порядку госпдіяльності шляхом її здійснення без документа дозвільного характеру), впевнений Олег Панасюк, консультант асоціації з юридичних питань. Перелік дозвільних документів, закріплений у відповідному законі, є вичерпним і не включає в себе дозвільний документ ДАІ, каже юрисконсульт.
Крім того, інспекція наполягає на тому, що кав'ярні є пересувним торговим пунктом, оскільки з них здійснюється торговельна діяльність. Однак у такому випадку кав'ярня повинна мати прив'язку до конкретної адреси торгівлі, кажуть підприємці, а це, у зв'язку зі специфікою діяльності, неможливо. "Наприклад, пересувний торговий лоток, що стоїть на базарі, знаходиться за конкретною адресою. А автомобіль (мобільна кав'ярня) - абсолютно інший об'єкт", - говорить Олег Панасюк. За його словами, раніше, дійсно, необхідно було одержувати документ на розміщення об'єкта торгівлі, але сьогодні необхідність в цьому відпала, що асоціації офіційно підтвердили в Мінекономрозвитку.
Для усунення прогалин у законодавстві в ДАІ радять підприємцям писати листи в "певні інстанції", правда, не уточнюють, в які саме. "Так як це (місця розташування кав'ярень) - об'єкт скупчення мас людей, то це повинно узгоджуватися (з ДАІ). Це може вплинути на безпеку дорожнього руху", - підсумували в Державтоінспекції.
Газові ризики
Якщо ситуація з дозволом від ДАІ виглядає більше як спосіб заробітку, то претензії ще одного держоргану Держгірпромнагляду - більш серйозні. Питання у чиновників викликає рівень безпеки мобільних кав'ярень, особливо напередодні Чемпіонату Європи з футболу. Велика частина мобільних кав'ярень для підігріву використовують побутові балони зі скрапленим газом (об’єм близько 50 л), а машини розміщуються в безпосередній близькості до місць масового скупчення людей.
Підприємці заправляють балони на автомобільних газозаправних пунктах нелегально, а самі балони нерідко мають термін придатності, стверджують в Держгірпромнагляді. До того ж постійно порушуються законодавчо встановлені норми допустимої відстані між "потенційно небезпечними об'єктами", і місцями скупчення людей, наприклад, метрополітеном.
Чиновники нагадують інцидент, що стався в травні 2008 року. Тоді в Києві біля станції метро Святошин вибухнув кіоск, в якому за допомогою газового балона готувалися кури-гриль. В результаті вибуху постраждали 19 осіб. Балони зі скрапленим газом можуть використовуватися тільки за умови розробки типового переліку підключення кав'ярні до газового балону, вважають в Держгірпромнагляді. "Повинна бути індивідуальна газобалонна установка, яка встановлюється на автомобілі, а це вже - справа Державтоінспекції. Видається сертифікат, і ДАІ вносить ці доповнення в техпаспорт", - говорить Хом'яков Олександр, начальник інспекції нагляду в гірничій промисловості та газового господарства Держгірпромнагляду.
Обладнання газобалонної установки, на відміну від побутових балонів, не дозволяє йому переповнитися, а тиску в ньому - піднятися надто високо, що особливо актуально в літню пору, пояснює фахівець. В Асоціації мобільних кав'ярень вважають, що держоргани дещо ускладнюють ситуацію. "Є спеціалізовані ліцензійні заправки, де перед тим, як заправити балон, його перевіряють, він проходить атестацію, його наповнюють на 80% свого об'єму", - говорить голова правління асоціації. До того ж підприємці спеціально навчають своїх співробітників правилам поводження з газовими балонами.
Попросіть себе контролювати
Держоргани мають намір посилити нагляд за діяльністю мобільних кав'ярень, особливо в період проведення Євро-2012. Держгірпромнагляд запропонував київській владі на час проведення Євро-2012 ввести посилений відомчий нагляд за об'єктами, які можуть становити потенційну небезпеку і які будуть встановлені поблизу місць проведення чемпіонату з футболу. Цей режим знімає з держорганів зобов'язання попереджати підприємців про перевірку за 10 днів.
У Держгірпромнагляді вважають, що Асоціація мобільних кав'ярень повинна офіційно звернутися на адресу контролюючого органу з проханням ввести даний режим нагляду серед операторів ринку на час проведення Євро-2012. Серйозне порушення або великий інцидент можуть поставити хрест на цьому молодому ринку, упевнені чиновники.
Дмитро Говдя
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас