ВВП Литви у І кварталі 2012 р. виріс на 3,9%, що перевищило прогнози — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Литви у І кварталі 2012 р. виріс на 3,9%, що перевищило прогнози

Казна та Політика
168
Внутрішній валовий продукт (ВВП) Литви в I кварталі 2012 р. виріс на 3,9%, що перевищило очікування аналітиків, повідомив Департамент статистики республіки. З урахуванням сезонного чинника і кількості робочих днів зростання ВВП склало 0,8%, а в порівнянні з IV кварталом 2011 р. ВВП знизився на 7,3%.
При цьому литовські аналітики відзначають уповільнення темпів економічного розвитку країни. "Це результат вірусу економічної стагнації на Заході. Світове господарство все ще буксує: опубліковані США відомості щодо I кварталу 2012 р. гірші, ніж очікувалося, а при бажанні порахувати держави Західної Європи, що знаходяться в рецесії, не вистачить пальців на руці. Проте в цьому році наша економіка розвивається швидше від економіки Європейського союзу, тому поки ми не змінюємо прогнозу і сподіваємося на 3% зростання в цьому році", - зазначив старший аналітик банку DNB Рокас Банцявічюс.
Такої ж думки дотримується аналітик банку SEB Гітанас Науседа. "У березні 2012 р. обсяг промислової продукції в річному вирахуванні виріс на 5,8%, в I кварталі - на 3,9%. І хоча криза боргів в єврозоні не закінчилася, наші підприємці нарощують експорт як на Захід, так і в Росію. Незважаючи на зниження попиту в більшості держав єврозони (за винятком Німеччини), литовський експорт залишається конкурентоспроможним за видатками та в ціновому відношенні", - відзначає він. Банк SEB прогнозує цього року зростання ВВП Литви в розмірі 2%.
На думку аналітика з банку Danske Віолетти Клівене, Литва зберігає такий темп завдяки тому, що її основні торговельні партнери - Росія, Німеччина і Польща - знаходяться в непоганій формі. Згідно з її прогнозом, ВВП Литви в 2012 р. виросте на 2,7%.
Нагадаємо, раніше в литовському Мінфіні повідомили, що загальний борг Литви наблизився до 14,5 млрд євро, що становить 40% від ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас