Село може залишитися без радіо і телеграфу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Село може залишитися без радіо і телеграфу

1916
Літнє населення скоро залишиться без послуг зв'язку, до яких вони звикли з дитинства. У держави немає грошей на підтримку телеграфу та дротового радіомовлення.
Найбільше постраждає село, де ці послуги ще добре затребувані.
"Укртелеком" цього року може припинити підтримувати телеграф і мовлення програм національного радіо в дротовій мережі. Про це сказано у фінансовому звіті компанії за 2011 рік.
"Надання цих послуг не є обов'язковим на законодавчому рівні, тому для поліпшення фінрезультатів передбачається проведення робіт з отримання компенсації з бюджету за умови подальшого надання компанією цих послуг, або повне припинення їх надання, в разі недосягнення домовленості", - йдеться в цьому документі.
В "Укртелекомі" пояснюють, що надання послуг дротового радіо і телеграфу - це збиткові напрямки. Але вони не є універсальними загальнодоступними, такими як місцевий зв'язок, який теж приносить втрати, але відмовитися від їх надання не можна. Один з членів Національної комісії з питань регулювання зв'язку та інформатизації заявив, що йому складно уявити, що з бюджету вдасться виділити кошти на підтримку радіо і телеграфу. Адже на компенсацію витрат знадобитися кілька сот мільйонів гривень щорічно.
Член НКРЗІ зазначає, що регулятору не вдасться якимось чином задовольнити потреби населення у згаданих послугах, якщо "Укртелеком" раптом припинить їх експлуатацію. "Про що думали депутати, коли свого часу викреслили ці сервіси зі списку обов'язкових загальнодоступних для населення?", - задає риторичне питання співрозмовник "Комментариев" в комісії.
Мережа дротового радіомовлення "Укртелекому" станом на початок року охоплює понад 12,4 тис. населених пунктів. Кількість основних радіоточок складає 2,3 млн. У 1991 році в країні було 19 млн. радіоточок.
Ігор Кравець, який виконує обов'язки голови правління "Укртелекому", повідомив "proIT", що в деяких регіонах - у Харкові та Запоріжжі – з метою експерименту мережу дротового мовлення вдалося віддати на аутсорсинг стороннім підприємствам. Але навряд чи це врятує ситуацію в цілому.
У разі якщо в бюджеті не знайдеться грошей на радіо, сільські райони в один прекрасний день можуть залишитися без національного ефіру. Адже FM-мовлення є переважно в містах, а для модернізації AM-мовлення двох програм - Першого каналу Нацрадіо і Третього каналу "Українське Радіо "Культура"", яку цього року хотіло почати Держкомтелерадіо, Кабмін так і не знайшов джерел фінансування. За словами заступника генерального директора з питань розвитку мереж радіомовлення Національної Радіокомпанії України Валерія Юрченка, цей проект поки заморожений, тому що в бюджеті грошей немає.
Нагадаємо, що на початку року уряд вирішив створити альтернативу дротовому радіо і виділити 70 млн грн на закупівлю нових AM-передавачів, які повинні були забезпечити трансляцію програм Нацрадіо по всій країні.
Але в результаті, як розповідає Юрченко, в бюджеті вдалося передбачити тільки додаткових 30 млн на тимчасове мовлення трьох національних програм на старому обладнанні, чого вистачить лише на цей рік. За словами Юрченка, організація трансляцій на радянських передавачах обходиться в рази дорожче, ніж на сучасних системах. Тому, якщо в бюджеті на наступний рік не виявиться зайвих грошей на радіо, то село може забути, що таке перша, друга і третя кнопка.
Станіслав Юрасов
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас