Перекроювання виборчих округів на Рівненщині може піти на користь окремим кандидатам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перекроювання виборчих округів на Рівненщині може піти на користь окремим кандидатам

281
Незважаючи на те, що Центральна виборча комісія залишила кількість виборчих округів в Рівненській області на колишньому рівні - п'ять, встановлення їх меж в самому обласному центрі громадськість сприйняла досить неоднозначно.
За інформацією кореспондента ZN.UA, виборчі дільниці в місті Рівне розділили між двома виборчими округами. Причиною стала занадто велика кількість виборців в обласному центрі (округ № 152) - понад 190 тисяч, що перевищує допустиме законом 12 відсоткове максимальне відхилення від середньої кількості - 161 тисяча 140 осіб. Дев'ять виборчих дільниць з майже 17 тисячами виборців у районі Рівненського льонокомбінату відійшли до сусіднього округу - № 153. Зауважимо, що це не останні за номером дільниці в Рівному. І їх перекидання в інший округ були зроблені в інтересах або, навпаки, на шкоду потенційних кандидатів в депутати.
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Анатолій Бондарчук не відкидає, що "підрізання" Рівненського округу грає на руку нинішньому міському голові Володимиру Хомку, який, швидше за все, буде змагатися за мандат нардепа як незалежний кандидат.
"У міського голови Рівного тривалий час існували конфлікти з жителями гуртожитків, які перебували на балансі льонокомбінату (гуртожитки на вулицях Фабричній, Гагаріна та Льонокомбінатівська), - говорить Бондарчук. - Жителі вимагали прийняти гуртожитки на баланс міста і неодноразово пікетували з цієї причини міську раду. Незважаючи на те, що гуртожитки таки прийняли в комунальну власність міста, навряд чи міський голова отримав би тут відповідний рівень підтримки".
З відрізанням дев'яти дільниць значну кількість виборців втратив інший потенційний кандидат - хмельницький бізнесмен Олег Червонюк, який три роки тому придбав ВАТ "Рівненський льонокомбінат".
Нагадаємо, на початку квітня ЦВК затвердила кількість округів в кожній області. У Рівненській області, як і в 2002 році, утворено 5 виборчих округів. На засіданні 28 квітня ЦВК встановила їх межі, перекроївши 3 з 5-ти виборчих округів Рівненської області. Були реформовані округи з центром у Рівному, Дубно та смт. Гощі. Межі виборчих округів з центрами в Сарнах та Дубровиці залишилися без змін.
Змінилася і нумерація округів. У 2002 році в Рівненській області нараховувалось від 153 до 157 виборчих округів. З 2012 року, нумерація округів починається з 152-го і закінчується 156.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас