Швейцарія закриває кордон для трудових мігрантів з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарія закриває кордон для трудових мігрантів з ЄС

522
Швейцарія з 1 травня обмежує в'їзд трудових мігрантів з країн ЄС: на рік Берн буде видавати не більше 2 тис. дозволів на роботу.
Брюссель різко розкритикував Швейцарію за введення обмеження на в'їзд на роботу для громадян восьми країн Євросоюзу. У квітні парламент Швейцарії обмежив з 1 травня видачу дозволів на роботу - не більше 2000 на рік.
Обмеження торкнуться працівників більшості так званих нових країн ЄС (що приєдналися після 2004 року) - Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Словенії, Угорщини та Чехії.
Раніше для громадян цих держав у Швейцарії вже існувала квота 2000 дозволів, але в минулому році вона була скасована і на 2012 рік швейцарці видали понад 6000 дозволів на роботу.
Це викликало невдоволення серед місцевих жителів і влада країни змушена була вжити заходів для штучного обмеження числа трудових мігрантів. "Федеральна рада Швейцарії не боїться імміграції, але це питання стає джерелом неспокою. Звичайно, частина населення бачить в цьому позитивний аспект - багато іноземців приїздить працювати на нас. Але, в той же час, це загрожує проблемами, які якраз нас і лякають", - цитує Euronews заяву міністра юстиції Швейцарії Симонетти Соммаругі.
Однак такі пояснення в Брюсселі не прийняли. "Для нас [Євросоюзу] таке рішення [Швейцарії] означає порушення закону про вільне переміщення людей. Існували деякі обмеження для нових країн-членів ЄС до 2011 року, але зараз і вони пішли в минуле, - сказав представник Єврокомісії Міхаель Манн. - Ми вважаємо, що у Швейцарії немає права настільки по-різному ставитися до країн ЄС. Нас 27 і крапка".
А голова європейської дипломатії Кетрін Ештон навіть не відкинула подачу судового позову проти Швейцарії за дискримінацію громадян деяких країн ЄС.
Проте, 26 квітня влада Швейцарії заявила, що в цьому році громадяни дев'яти "нових" країн ЄС отримають лише 2180 робочих віз. Наступного разу до питання про виділення нових квот уряд країни повернеться лише в квітні наступного року.
Швейцарія в Європі вважається однією з найбільш привабливих країн для трудової міграції. Незважаючи на економічну кризу, влада Конфедерації змогла втримати рівень безробіття на дуже низькому рівні - 3%. Це і призвело до масового притоку трудових мігрантів в країну з країн ЄС. За даними влади, в даний час в Швейцарії вже працює понад 1,1 млн мігрантів з країн Євросоюзу. Така цифра викликає занепокоєння влади в питанні, наскільки легко мігранти інтегруються в швейцарське суспільство, і чи зможуть роботодавці забезпечити їм трудові умови, передбачені місцевим законодавством.
При цьому, цікаво, що для мігрантів або студентів з країн-не членів Євросоюзу, влада Швейцарії навпаки, має намір спростити в'їзд. У Берні пропонують скасувати робочі або учнівські візи для громадян, що приїжджають до Швейцарії на один сезон (не більше трьох місяців).
Це правило торкнеться громадян 33 країн світу, серед яких США, Канада, низка держав Південної Америки та Балканського регіону - Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Македонія, Чорногорія, Сербія. Питання зараз знаходиться на розгляді у федеральній міграційній службі (ODM).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас