Коллайдер допоміг виявити нову елементарну частинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коллайдер допоміг виявити нову елементарну частинку

3131
Фізики, що працюють на детекторі CMS Великого адронного коллайдера (ВАК), виявили раніше невідому частинку - збуджений чарівний ксі-баріон.
Робота буде опублікована в журналі Physical Review Letters, пише Lenta.ru.
Відкриття засноване на спостереженнях результатів зіткнень протонів, розігнаних у ВАК. Експерименти проводилися в 2011 році, при цьому енергія зіткнень досягала 7 тераелектронвольт.
Частинка була виявлена при спостереженні результатів її розпаду, аналіз якого дозволив встановити масу нової частинки - 5945.0 ± 2.8 мегаелектронвольт (у фізиці елементарних частинок маса та енергія вимірюються в одних і тих же величинах). Це значно більше, ніж маса такої ж частки в збудженому стані, яку в 2011 році виявили фізики, що працюють на іншому прискорювачі - Теватрон в США.
Збуджений чарівний ксі-баріон (Ξb * 0), як і всі баріони, в тому числі протони і нейтрони, складається з трьох кварків. Кварки мають шість сортів або "ароматів", і, поєднуючись у різних комбінаціях, утворюють елементарні частинки, за якими спостерігають. Виявлений ксі-баріон складається з верхнього чарівного і дивного кварків. Негативні заряди чарівного і дивного кварків (по третині заряду електрона) компенсуються позитивним зарядом верхнього кварка (дві третини заряду електрона), тому в цілому частинка електрично нейтральна.
Детектор CMS (компактний мюонний соленоїд), дані якого були використані в даній роботі - тільки один з детекторів зіткнення частинок, встановлених на ВАК. Різні детектори "спеціалізуються" на пошуку частинок різної маси за допомогою різних технологій.
Нещодавно фізики, що працюють на ВАК, доповіли про досягнення рекордної світності приладу - характеристики, що відбиває частоту вироблених зіткнень, і швидкість накопичення експериментальних даних.
Нагадаємо, 5 квітня на прискорювачі елементарних частинок Великому адронному коллайдері (ВАК) був поставлений новий рекорд-сумарна енергія зіткнень досягла 8 ТеВ.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас