Хто винен у вибухах у Дніпропетровську: всі версії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто винен у вибухах у Дніпропетровську: всі версії

8003
Кожен, хто живе в Україні, повинен радіти тим географічним умовам, які має країна. Вулканів немає, океанів немає. На зламі тектонічних плит не стоїть - масштабні землетруси не страшні. Зате українцям є чого боятися - своїх політиків. Хто б не був причетний до вибухів в Дніпропетровську, що сталися 27 квітня, таким людям не можна не те що довірити управління країною - їм не можна перебувати серед свого народу в принципі.
Країна з учорашнього дня розділилася на декілька "таборів". Хтось відчайдушно лає чинну владу, кажучи, що це спроба відвернути громадськість від проблеми з Тимошенко. Хтось каже, що це саме "Вона" організувала такий бєспрєдєл, щоб звинуватити у всьому владу. Хто правий, хто винен - чи дізнаються це прості, "пересічні" українці? Ми пропонуємо вам кілька поглядів на події в Дніпропетровську, а висновки нехай кожен робить для себе сам.
Версії влади
Президент України Віктор Янукович відразу після вибухів назвав подію в Дніпропетровську "викликом для всієї країни", а також сказав: "Вважаю, що розберемося. Шкода, що так сталося". Сьогодні, 28 квітня, прибувши до Дніпропетровська і відвідавши постраждалих дітей в лікарні, Янукович заявив, що для слідства важливо з'ясувати причини цих злочинів, адже, можливо, мова йде про спробу дестабілізувати ситуацію в країні.
Прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook висловив співчуття всім постраждалим в результаті "жахливого теракту, що відбувся в Дніпропетровську" і звинуватив у всьому, звичайно ж, опозицію.
Він сказав, що це "вигідно тим силам, які зацікавлені в дестабілізації ситуації в країні, які діють за принципом "чим гірше, тим краще", чим гірше простим людям від цієї ситуації, тим більше можна звинувачувати чинну владу та отримувати на цьому якісь дивіденди. Їм дуже не подобається, що вся країна нарешті стала виходити з кризи, в країні підвищуються пенсії, зарплати, стабільні ціни на продукти харчування, будуються підприємства тощо. Їм треба зробити все, щоб життя в країні стало тривожним, щоб в країні був хаос і безлад, який ми з вами бачили кілька років тому. Але вони глибоко помиляються. Ми не допустимо ніякої дезорганізації, і країна буде і далі стабільно розвиватися, а поліпшення соціального захисту людей у нас стояло і буде стояти на першому місці".
Думки про вину опозиції дотримується і перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов: "Ясна річ, що опозиції було б вигідно притягнути за вуха ці вибухи до ситуації з Тимошенко. Ще раз нас звинуватити в цьому. Але це не так. Всі розсудливі люди це розуміють. Я не вважаю, що буде вводитися надзвичайний стан в зв'язку з цими вибухами".
Цікавим був коментар депутата від ПР Вадима Колесніченка. "Тероризм не має політичного забарвлення, це виклик всьому міжнародному співтовариству, і в цих умовах ЗМІ повинні проявити громадянську відповідальність, а не провокувати нагнітання ситуації і не поширювати "качки", які дестабілізують суспільство. Це повинна усвідомлювати кожна розсудлива і відповідальна людина", - сказав він.
Версії опозиції
Природно, що опозиція у всьому звинувачує владу. Заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Андрій Шкіль заявив: "Дивно, що вже з'явилися коментарі влади з підозрами, що до цих вибухів нібито може мати відношення опозиція. Я не знаю, чому так швидко вони змогли такі висновки зробити. Тому мене наштовхує це на думку, що ті, хто робив такі коментарі, можуть бути причетні до організаторів цих вибухів. Після цих вибухів в Дніпропетровську цілком можливе введення надзвичайного стану. Ми пам'ятаємо, що вже були вибухи в Луганську, тому я вважаю, що може бути подібний сценарій. Влада піде на все, у нас немає в цьому сумнівів. Навіть на підривання людей простих на зупинках".
Дніпропетровська опозиція заявляє, що вибухи могли мати на меті недопущення масових акцій. Як повідомила голова Дніпропетровської обласної організації ВО "Батьківщина" Антоніна Ульяхіна, на 27 квітня було заплановано голодування активістів дніпропетровської обласної організації ВО "Батьківщина".
"Певні сили провели вибухи з метою не допустити надалі мирних масових зібрань представників опозиції і прогресивних сил", - заявила Ульяхіна. Сьогодні голодування опозиціонери таки оголосили.
Важливо також відзначити, що поки влада віддає накази ретельно розслідувати ситуацію і знайти винних, опозиція вимагає термінового проведення засідання Ради національної безпеки та оборони (РНБО) і звіту головних осіб держави за результатами з'ясування всіх обставин трагедії в Дніпропетровську. Про це заявив журналістам народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.
Також Яценюк заявив: "Україна такого не знала, і це людська трагедія, жах, кров і страх. Я навмисне хочу утриматися від політичних оцінок. Зараз не час для політичних оцінок, але цей час обов'язково прийде". Хоча, при цьому, Яценюк заявив, що влада намагається спекулювати на трагедії і зайнята зовсім не тим, чим потрібно: "Якби правоохоронна система не займалася тільки переслідуванням опозиції і вибиванням грошей з бізнесменів, то цієї трагедії в Дніпропетровську не було б". Як видно, без політичних оцінок дій (а не тільки прямої провини у трагедії), не обходиться.
Версії експертів та преси
Поки влада та опозиція перекидають вину одна на одну, експерти та журналісти посилено розробляють свої версії події.
Відомий політолог Вадим Карасьов у коментарі Gazeta.ua заявив наступне: "Можна розглянути чотири варіанти. Перший - що це спровоковано опозицією, зокрема прихильниками Тимошенко. Але це найменш імовірно. У них зараз і так моральна перевага. Навіщо їм створювати якісь умови, які не сприймуть ні в Європі, ні в самій Україні. Сьогодні як і Європа, і Росія, і США - за Тимошенко. Опозицію я відразу виношу за дужки".
"Другий - влада. Теоретично їй це може бути вигідно. Наприклад, для того, щоб ввести надзвичайний стан. І "гідно захистити країну від тероризму". Якби влада була така дурна і складалася б із самогубців, вона б на це пішла. Бо тут вона програє абсолютно. Який надзвичайний стан? У країні що, є нормальні війська? Силові структури? Прокурори ще, але тут вони не потрібні. Грати в авторитаризм - собі ж дорожче. Таке може бути, але не думаю, що влада настільки ірраціональна і недалекоглядна. Для такої тонкої гри, як в Росії, зараз у нас немає підстав. До цього треба мати талант, силові структури і суспільне схвалення. Нічого з трьох наша влада не має".
Третій варіант, на думку Карасьова, - це бізнес-розборки.
"І останній - так званий "білоруський варіант". Що якісь хлопці, як це було з терактами в мінському метро, вирішили пограти в "бомбістів". Але тоді б вони обрали якийсь радикальний варіант. А не просто трамвайну зупинку. Для того, щоб відчути свій статус і роль як "вершителів доль".
На думку Карасьова, найбільш достовірні - третій і четвертий варіанти.
Блогер Олександр Демченко в своєму матеріалі розглянув кілька версій того, чим вигідні вибухи Президенту і владі. Перша - влада спробувала "перебити" такий важливий інформаційний привід, як фотографії з синцями Юлії Тимошенко. Друга - оскільки рейтинги ПР зараз низькі, щоб сфальсифікувати результати виборів, потрібно, щоб на дільниці прийшло якомога менше виборців. Якщо будуть боятися - не прийдуть. Залякавши людей, влада зможе спокійно пройти в Парламент. Крім того, вибухи, теракти, загроза національній безпеці - хороший шанс проявити себе і довести народу, наскільки влада може бути сильною і рішучою в складних ситуаціях.
Ще один варіант - влада таким чином намагається позбавитися від невигідного їй чемпіонату з футболу Євро-2012. Хоча, за великим рахунком, тут і намагатися не потрібно - судячи з тієї інформації, яку про Україну отримує Європа, до нас ніхто поспішати не стане. Також Демченко висловив такий варіант, як погроза сім'ї Тимошенко. Всім відомо, що вона родом з Дніпропетровська, і це обговорювалося як один з доказів того, що вибухи організувала влада.
Також не варто забувати і про те, що Україна все ніяк не могла отримати нового омбудсмена через блокування трибуни ВР опозицією. У зв'язку з вибухами було скликано позачергове засідання, під час якого новообрана Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська змогла скласти присягу та офіційно вступити на посаду. Після цього засідання було закрито, що вказує на справжню причину його проведення.
Версії читачів FINANCE.UA
Пропонуємо також роздуми читачів нашого порталу про те, кому вигідні вибухи в Дніпропетровську.
Адам Сміт - "Кидається в вічі "гуманність" теракту. Пристрої були безоболонкові, звідси багато поранених, але немає убитих (сподіваюся, і не буде). Начинити бомбу елементами ураження (кульками, обрізками металу ) було б нескладно, однак цього зроблено не було. На ісламських борців зі світовим злом не схоже, та і на божевільного - теж. Це головне: є група умовно адекватних людей, які вирішили таким чином щось сказати суспільству. Ризикну припустити, що владі ці вибухи не вигідні. Вони зривають Євро, показують слабкість влади, а звалити на опозицію провину не вийде - ніхто не повірить, навіть якщо будуть абсолютно неспростовні докази. Навпаки, всі подумають: до чого дійшла влада!... Тому шукаємо тих, хто проти влади. Ю.В. я не підозрюю - надто виходить закручена схема з непередбачуваними результатами. Можливо, спрацювала група якихось анархістів, але для України це не властиво. Скоріше - якісь, умовно, тризубівці, але теж навряд чи: все ж це розгорне на них полювання (вважаю, всіх вже заарештували), та й складно відсортувати постраждалих за національною ознакою. Виходить взагалі тупик. Або п'ятиходова комбінація, в той час, як в умовах України не можна прорахувати наслідки навіть на один хід.
Найстрашніше, що якщо за вибухами стоять думаючі люди, вони (вибухи) можуть продовжуватися, причому в інших містах. Навіть у Києві не вийде поставити міліціонера біля кожної урни; а викинути вибуховий пристрій, замаскований, наприклад, під пакет соку можна на очах у всіх... А на носі - Євро. Вважаю, у влади травневі зіпсовані. Якщо будуть ще вибухи - рейтинги ПР впадуть нижче плінтуса. Ось чому я не вірю в провокації. Тут або щось набагато хитріше, або набагато простіше (таки божевільний або школярі-екстремісти, які перестали відрізняти реальність від комп'ютерних ігор)".
Bleff - "Коли став очевидним провал Євро-2012 через "неспроможність" та небажання можновладців до нього готуватися, з'явилася необхідність "замітати сліди". Під приводом єврокубка було вкрадено з бюджету 100 млрд. і ось цю карту треба було чимось крити... Ось тому вибухові пристрої були простими хлопавками".
omontana - "Можливо є бажання ввести військовий стан? А звідси вибори переносяться, депозити не повертаються, в разі заворушень населення і стадіони стануть в нагоді, як у Чилі за часів військового перевороту організованого Аугусто Піночетом. Можливо для цих цілей стадіони і будувалися?"
dady - "Варіанти: 1. певні групи (а) всередині партії - мета - в умовах нинішніх... владу зберегти або переділити - 30% 2. політичні (економічні) сили, які не належать до влади - мета - владу отримати або зберегти status quo (в бізнесі) - 50% 3. зовнішні, так би мовити, сили - мета - владу змінити - 10% 4. тупий божевільний, місцеві розборки, хуліганка - 10%"
no_name - "ІМХО - провокація, потрібно відволікти увагу від:
1. Тимошенко, Луценка
2. Чорнобильців, афганців
3. Інші гучні питання
Так само потрібно об'єднати суспільство навколо події, ось вам і подія, видовище було, хліба дадуть... Ймовірно, що чемпіонат ЄВРО пішов на інший план..."
Висновки
Як вже було сказано вище, висновки робіть самі. Брати на віру все те, що нам пропонують і влада, і опозиція, і експерти - не варто. Тим більше, якщо не дай Бог, ви або ваші близькі опинилися серед потерпілих. Тоді вам не важливо хто - важливо, щоб винні були покарані. А ще щоб такого більше в Україні не було.
Олексевич Марія
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас