Голодна осінь. Напередодні парламентської кампанії Янукович планує велику роздачу грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голодна осінь. Напередодні парламентської кампанії Янукович планує велику роздачу грошей

Казна та Політика
1377
Напередодні парламентської кампанії Янукович і його команда планують велику роздачу грошей виборцям. Чи приведе це до нового витка кризи?
Що спільного між Уго Чавесом, Олександром Лукашенком, Володимиром Путіним і Віктором Януковичем? Всі четверо завойовують симпатії виборців, підвищуючи зарплати і пенсії перед виборами.
Втім, досвід Білорусії показує, що, якщо роздача грошей не підкріплена ростом економіки, це може спровокувати катастрофічну інфляцію і нову фінансову кризу. І хоч український уряд стверджує, що знає, як роздобути відсутні кошти без шкоди для країни, "білоруський сценарій" у нас цілком можливий.
2012 рік буде тяжким для української економіки, це видно навіть з офіційного прогнозу. Влада чекає сповільнення темпів зростання ВВП з 5,2% до 3,9%. А Міжнародний валютний фонд ще більш песимістичний: минулого тижня він знизив свій прогноз зростання економіки України на 1,8 відсоткового пункту, до 3%. Після повідомлень про соціальні ініціативи президента аналітики погіршують і прогнози інфляції, яка може зрости майже вдвічі, до 7,8%.
Деякі експерти вважають, що рецесія в Україні вже почалася. І навряд чи вона відступить після нових спроб влади вибити з бізнесу гроші на збільшення соціальних витрат. Зростання податкового навантаження і підвищена активність силових структур економічному зростанню не сприяють ніколи. "Останні два роки уряд і так вилучав з економіки всі ресурси - податкова вибивала кошти з підприємців, банки не кредитували виробництво, - говорить екс-міністр економіки Володимир Лановий. - В результаті сповільнюється економіка, немає доходів. Не можна штучно внести в бюджет витрати, які не поєднуються з економічними показниками, це суперечить і світовій, і попередній українській практиці".
Первомайський подарунок
12 квітня було схвалено збільшення витрат бюджету майже на 10%, або на 33 млрд грн. З них 6 млрд грн. підуть на компенсацію знецінених вкладів Сбербанку СРСР, яку планують видавати вже з травня. З 1 травня президент пообіцяв підвищити пенсію 9 млн пенсіонерів як мінімум на 100 грн. Більше молодих виборців влада планує побалувати кредитами на купівлю житла під 2-3% річних, які теж повинні почати видавати з травня.
Український президент не такий щедрий, як Олександр Лукашенко, який напередодні виборів 2010 року підняв зарплати бюджетникам майже на 50%, або Уго Чавес, який за півроку до переобрання пообіцяв громадянам надбавку в 30%. Лановий вважає соціальні ініціативи Януковича "мізерними". Але навіть їх нинішня влада не може собі дозволити.
Колишній голова Держфінпослуг Віктор Суслов упевнений, що Україну вже накриває друга хвиля кризи. Адже рік тому вітчизняна промисловість показувала зростання 10,3%, а в першому кварталі 2012-го вона зросла лише на 0,9%. "Почалося безпрецедентне сповільнення темпів зростання в цілому в промисловості і, відповідно, в економіці, - говорить Суслов. - В окремих галузях спостерігається абсолютне падіння виробництва".
Основні кошти на виконання обіцянок президента, за офіційною версією, повинні дати митниця і податкова служба. Податок на додану вартість з вітчизняних товарів принесе до бюджету додаткові 2,6 млрд грн., а збільшення оподаткування імпорту - 14 млрд. В результаті може подорожчати широкий спектр товарів, включаючи автомобілі, ліки та будматеріали.
Буде дорожчати
Загальне податкове навантаження на імпорт, на думку експертів, може зрости приблизно на чверть. Підвищення майже не торкнеться продуктів харчування і побутової техніки, зате українським компаніям доведеться платити більше за імпортну сировину. Зокрема, планується підняти мита на ввезення пластмас і полімерів, а також фосфатів, каучуку, гуми, запчастин для автомобілів та обладнання. У планах уряду - переглянути тарифи на 18% всього імпорту. Крім того, планується підвищити акцизи на алкоголь і ренту за видобуток корисних копалин.
Близько 2 млрд грн. планує отримати Кабмін, скасувавши пільги для деяких імпортних ліків. У першу чергу підвищаться в ціні препарати без доведеної лікарської ефективності, наприклад, біологічно активні добавки, настойки, гомеопатичні засоби, імуностимулятори, засоби для схуднення.
Можуть знову подорожчати і імпортні автомобілі. Оскільки продажі вироблених в Україні автомобілів падають, Міністерство економіки запропонувало додатково до існуючого 10-процентного мита стягувати додатково 6,46% митної вартості з автомобілів з об'ємом двигуна 1-1,5 л і 15,1% з транспортних засобів з об'ємом двигуна 1,5-2,2 л. Це рішення обіцяє пряму вигоду нещодавно призначеному міністру економіки Петру Порошенку, чия корпорація "Богдан" займається виробництвом автомобілів Hyundai в Україні.
Підприємці скаржаться, що митники всіма правдами і неправдами завищують вартість ввезеного товару. Від цього можуть постраждати цілі галузі. Наприклад, розмитнення авіаційного палива в Україні може подорожчати майже в сім разів. Згідно з повідомленням одного з найбільших імпортерів авіабензину, "ТНК-ВР Коммерс", на початку квітня митниця змінила класифікацію палива, ввезеного компанією, після чого ставка акцизу зросла з 30 до 198 євро за тонну.
Економісти побоюються, що прискорення інфляції через підвищення цін на імпорт і зростання соціальних виплат зведе нанівець ефект від зростання доходів. "Додаткові соціальні витрати дадуть тимчасове підживлення економіці, але прискорять інфляцію", - вважає економіст російського банку "ВТБ Капітал" Дмитро Федоткін. "ВТБ Капітал" очікує, що цього року споживчі ціни зростуть на 7,7%, а в 2013-му - на 8,4%. Інфляція посилить тиск на курс гривні, і це може знову призвести до ажіотажного попиту на долари. Федоткін вважає девальвацію гривні до 9,50 за $1 імовірним сценарієм на кінець 2012 року.
На думку аналітика "ВТБ Капітал", зростання імпортних мит і більш жорстке податкове адміністрування можуть негативно позначитися на фінансових показниках компаній і призвести до скорочення інвестицій, а також до сповільнення зростання зарплат. Зате тіньовий сектор неминуче зросте. А значить, поповнювати бюджет в майбутньому стане складніше.
Рятувальний круг
Побоювання, що нинішньої осені повториться криза 2008-2009 року, коли національна валюта впала на 60%, а ВВП - на 15%, непокоять українських бізнесменів, примушуючи їх відкладати розширення бізнесу і економити ресурси. І такі побоювання не безпідставні, вважають економісти. "Всі три кризові роки Україна провела в стані метушливої імітації бурхливої діяльності, - говорить Дмитро Боярчук, виконавчий директор аналітичного центру CASE Ukraine. - Але до цього моменту ми так і не взялися за суть проблеми - ручне управління податковою, судами, силовими структурами, монополізацію ринків та інші "принади" нашого життя, які руйнують фундамент економіки і ставлять нас в уразливе становище навіть у разі незначного шоку".
Таким шоком, на думку Боярчука, цього року може стати вимога Москви повернути мільярдні кредити ВТБ і Газпромбанку, що спровокує на ринку паніку і валютний шок. Таким чином, в Україні може повторитися "білоруський сценарій" кризи 2011 року, після якої Кремлю вдалося роздобути білоруську газотранспортну систему, а також інші ключові підприємства країни.
В останні три роки Україна позичала набагато більше, ніж витрачала. Державний борг зріс з 91 млрд грн. до 161 млрд грн. Але оскільки в ці роки великих соціальних кампаній не проводилось, в уряду повинен був залишитися резерв на випадок непередбачених витрат. За словами Боярчука, на кінець 2011 року залишки на рахунках консолідованого бюджету були на рівні 49,4 млрд грн. Частина цих грошей може піти на незаплановане повернення боргів, частина - на соціальні ініціативи.
Але екс-міністр економіки Лановий впевнений, що на весь рік грошей все одно не вистачить. І якщо економічна ситуація погіршиться, у другій половині року соціальні виплати з бюджету просто не будуть проводитися. Експерт не вірить, що уряд вдасться до друкування грошей, що може призвести до руйнівних наслідків для економіки. У порівнянні з цим варіантом навіть "внутрішній дефолт" - фактична відмова виконувати соціальні зобов'язання - виглядає менш болісним.
Ольга Вальчишена
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас