В готелі вселяються побоювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В готелі вселяються побоювання

1058
Збільшення пропозиції на готельному ринку може призвести до зниження доходів галузі в наступні роки, повідомили в аудиторській компанії Ernst & Young. "Після закінчення футбольного чемпіонату Євро-2012 існує велика ймовірність недозавантаження і, як наслідок, недоотримання прибутку власниками готелів", - наводяться слова керівника відділу консультацій по нерухомості в Україні Ernst & Young Елеонори Мельник в прес-релізі компанії. З урахуванням появи нових об'єктів на ринку заповнюваність навряд чи збережеться на колишньому рівні. "Швидше за все ми будемо спостерігати зниження цього показника до 40%", - додала пані Мельник. Для порівняння: в 2011 році, за даними консалтингової компанії Colliers International, цей показник для готелів верхнього цінового сегмента в Києві склав 62%.
У Ernst & Young свій прогноз пояснюють тим, що з наближенням Євро-2012 значно зростають темпи розвитку ринку готельної нерухомості приймаючих міст (Київ, Харків, Донецьк, Львів). "Девелопери прагнуть закінчити будівництво готелів і ввести їх в експлуатацію до початку чемпіонату в червні. За умови реалізації всіх поточних проектів, які заявлені до відкриття до кінця 2012 року, у київських готелях номерний фонд може збільшитися до 2000 і більше номерів", - зазначає Елеонора Мельник. Велике зростання пропозиції очікується і в інших містах, що приймають чемпіонат. Частка п'ятизіркових готелів у загальній структурі пропозиції в цьому випадку буде становити порядку 35-40% (близько 1500 номерів у столиці), що значно перевищує рівень попиту на проживання в готелях високої категорії.
Віце-президент з готельного бізнесу VS Energy Олег Болотов підкреслює, що прогноз компанії більш актуальний для регіонів, ніж для столиці. "Та кількість готелів рівня "4-5 зірок", які відкрили в Києві під Євро-2012, звичайно, вплине на завантаження в майбутньому, але не так драматично, як описує Ernst & Young. Проте в майбутньому, якщо в Україні не покращиться ситуація з інвестиціями і залученням бізнесу, завантаження може скоротитися. Те ж стосується і рівня "трьох зірок", - зазначив Болотов.
Не виправдаються очікування власників готелів щодо прибутковості і в період Євро-2012. "Один з факторів - бажання власників готелів встигнути під дію закону, звільняє на 10 років від податку на прибуток готелю, побудовані під Євро. Тому вони квапляться здати об'єкти до чемпіонату. В результаті було витрачено більше грошей, ніж потрібно", - говорить заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін (управляв готелями НРК в Україні). Крім того, через високі ціни на номери від проживання в Києві вже відмовилися футбольні команди. "Всі ці фактори вдарять по прибутковості готелів та їх власників. Добре, якщо їхні очікування виправдаються хоча б на 30%", - підкреслює Юткін.
В'ячеслав Юткін не відкидає, що наприкінці цього року - початку наступного низка готелів буде продаватися як бізнес. "Якщо окупність таких проектів в Україні зазвичай становила 5-8 років з урахуванням дефіциту готелів, то тепер через нову конкуренцію на ринку, зниження річного заповнення і того, що поступово ціни на номери будуть знижуватися, це буде 10-12 років", - пояснює експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас