Налаштування інтернету. Податківці йдуть в атаку на онлайн-бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Налаштування інтернету. Податківці йдуть в атаку на онлайн-бізнес

5362
Власник інтернет-магазину rozetka.ua Владислав Чечоткін вражений масштабом податкової перевірки, що паралізувала його бізнес. "Всього, за моїми оцінками, в операції "Високі технології" було задіяно понад 150 осіб особового складу. Група товаришів більш ніж з 10 осіб приїхала громити дата-центр "Мірохост" і шукала сервери, на яких працює сайт rozetka.ua. Керували операцією польові командири на "Хаммерах" - так описує події Чечоткін на своїй сторінці в Facebook.
19 квітня податкова міліція заблокувала офіс інтернет-магазину Rozetka і вилучила його сервери для збору доказів про ухилення від сплати податків. В результаті дій податківців 19 квітня сайт найпопулярнішого в Україні інтернет-магазину "ліг". До вечора того ж дня "Розетка" переїхала на сервери в Німеччині і знову запрацювала, але з перебоями. З доставкою замовлень утворилася зрозуміла у такій ситуації плутанина. Збитки магазину від дня простою і подальшої плутанини оцінюються приблизно в $50 тисяч. В той же день силовики нагрянули і до прямого конкурента "Розетки". В інтернет-супермаркет "Сокіл" прийшли міліціонери з відділу по боротьбі з економічними злочинами і зажадали терміново надати договори оренди, документи на походження товару та сертифікати якості.
Досі головною проблемою українських інтернет-магазинів були розлючені покупці, які вимагали повернути їм гроші за несправний і неякісний товар. Не секрет, що багато магазинів ігнорували закон про захист прав споживачів, і змусити їх скасувати покупку не вдавалося ні проханнями, ні погрозами. Вважалося, що силовики погано розбираються в нюансах електронної комерції і відчувають труднощі з локалізацією інтернет-компаній, багато з яких не мають ні офісу, ні фізичної адреси. Але ці часи вже в минулому: на прес-конференції представники ДПА заявили, що перевірка віртуального бізнесу тепер один з їхніх пріоритетів. І це серйозна проблема. "Наші силові органи виявили слабку точку бізнесу, пов'язаного з інтернетом: можна прийти і його вимкнути, - каже Олександр Ольшанський, голова правління інтернет-асоціації України. - Що сумно, вони спочатку вимикають, а потім розбираються".
Зовсім недавно український парламент прийняв закон про підтримку IT-індустрії. Державні чиновники на різних конференціях закликали вкладати гроші у високі технології та інтернет-стартапи. Новина про початок кампанії проти інтернет-бізнесу навряд чи додасть інвесторам бажання брати участь у високотехнологічних українських проектах. Ольшанський вважає, що власники українських IT-проектів, налякані кампанією влади, почнуть переносити сервери з України за кордон, як це вже зробили EX.UA і rozetka.ua. Денис Довгополий, співзасновник бізнес-інкубатора GrowthUp, стверджує, що історія з "розеткою" завдала нищівного удару по перспективності українського IT-бізнесу і відкинула його на п'ять років назад. За його словами, йому вже дзвонили знервовані західні партнери - тепер вони "не сильно рвуться вкладати гроші в електронну комерцію в Україні".
Для податкової, однак, міркування інвестиційної привабливості України - на другому плані, вона вважає електронну комерцію бізнесом, який майже повністю перебуває в тіні, а "Розетку" - яскравим прикладом такого підходу до справи. "Бізнесмени завозили товари з-за кордону за заниженими цінами, - йдеться в заяві ДПА. - Це дозволяло отримувати надприбутки, які переводилися в тінь через рахунки фіктивних фірм. В результаті державний бюджет втратив понад 7 мільйонів гривень".
Репутація магазинів серед покупців через кримінальну справу поки не постраждала. Навпаки, українцям не подобається пресинг податкових органів. Ще трохи, і Чечоткін стане "мучеником режиму". На сторінці в Facebook клієнти "Розетки" підбадьорюють співробітників інтернет-супермаркету сотнями коментарів. "Я багато купувала у "Розетка" і електроніки, і аксесуарів, - каже журналістка Дарина Шевченко. - Вважаю, що там найвигідніше в Києві співвідношення ціна - якість. А такі перевірки в нашій країні - тільки додатковий стимул користуватися послугами цих компаній".
"Соколу" пощастило більше, ніж "Розетка". Поки співробітники магазину чекали прибуття юристів і збирали папери, міліціонери опечатали входи і виходи. Але цим все і закінчилося, ніякі сервери або документи вилучені не були. "Тож до нас претензій немає", - резюмував в інтерв'ю Фокусу власник "Сокола" Євген Сокольников. Шукати приховані причини цієї перевірки та її можливий зв'язок з кримінальною справою на конкурентів він не хоче. Ну а працювати в Україні, за його словами, йому було страшно завжди.
Підтримка не потрібна
Правда, є у інтернет-бізнесу надія і захисник у владі - син президента і народний депутат Віктор Янукович. Після скандалу c закриттям файлообмінника EX.UA він серйозно зацікавився проблемами онлайн-бізнесу і за два дні до нальоту на "Розетку" навіть виступив на конференції IForum із заявою, що закривати сайти без рішення суду не можна.
Але навряд чи Янукович-молодший буде допомагати інтернет-магазинам відбиватися від ДПА та міліції. "На початку січня податкова попереджала, - говорить прес-секретар нардепа Лідія Шевченко. - На деякі інтернет-магазини було багато скарг від чесних платників податків. Але деякі сподіваються на випадок".
Схожу думку висловлює і юрист компанії "Саланс" Вікторія Фоменко. Два рази купивши електроніку в тій самій "Розетка", вона придивилася до чеків. Виявилося, побутові прилади їй продавала не компанія, а якісь фізичні особи-підприємці. У цей момент у Фоменко відпали всілякі сумніви в тому, що "Розетка", як і більшість інших онлайн- та офлайн-магазинів, використовує схеми ухилення від податків.
"Наше законодавство не адаптоване до потреб електронної комерції", - зазначає юрист. Розраховуючись за товари з інтернет-магазинів готівкою з кур'єром, покупці нічим особливо не ризикують - по суті, просто отримують товар дешевше у продавця, який не несе витрат на утримання торговельних точок. Інша справа, коли оплата відбувається за допомогою картки - тут клієнти і потрапляють в юридичний вакуум, даючи передоплату невідомому продавцю.
Тому Ольшанський, Янукович та інші лобісти інтернет-бізнесу наполягають на необхідності прийняття єдиних правил гри. У парламенті лежить кілька законопроектів, які пройшли перше читання, які повинні допомогти впорядкувати електронну комерцію і дати податкові преференції інтернет-бізнесу. Інша справа, наскільки це потрібно тим же онлайн-магазинам. Інтернет-бізнес в останні п'ять років бадьоро зростав і без уваги держави. І на сьогодні, згідно з даними компанії Gemius, половина інтернет-користувачів в Україні замовляє товари і послуги онлайн.
Платити онлайн
В останній рік влада всерйоз зацікавилися легальністю заробітків в українському інтернеті.
Листопад 2011 р.
Кабінет міністрів закрив інтернет-аптеки з метою "недопущення потенційної шкоди здоров'ю громадян", оскільки держава не може проконтролювати їх діяльність
Грудень 2011 р.
Засновник і гендиректор найбільшого розробника комп'ютерних ігор у Східній Європі GSC Game World Сергій Григорович прийняв рішення закрити бізнес. Джерела, близькі до компанії, повідомили, що причина такого рішення - підвищена увага до бізнесу Григоровича силових структур
Січень 2012 р.
МВС закрило найбільший український файлообмінник EX.UA у зв'язку з розслідуванням кримінальної справи. Згідно з повідомленням міліції, розслідування було ініційовано компаніями Adobe Systems Inc., Microsoft Corporation, Graphisoft Inc. та іншими, програмні продукти яких незаконно поширювалися через веб-сайт. Компанії, в свою чергу, заявили, що не вимагали закриття сайту
Січень 2012 р.
Міністерство економіки розробило проект закону про внутрішню торгівлю, який регулює діяльність інтернет-магазинів. Одне з його положень забороняє дистанційну торгівлю без офісного приміщення та ліцензованого складу
Березень 2012 р.
Голова Національної комісії держрегулювання зв'язку та інформатизації Петро Яцук заявив про можливість введення в Україні податку на користування Skype
Квітень 2012 р.
Податкова міліція вилучила сервери найбільшого інтернет-магазину "Розетка.ua", що на деякий час паралізувало роботу сайту. Також податківці нагрянули з перевіркою в офіс популярного інтернет-магазину Sokol.ua
Катерина Панова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас