Присутність Януковича на інавгурації Путіна може бути недоречною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присутність Януковича на інавгурації Путіна може бути недоречною

8216
7 травня Віктор Янукович не поїде на інавгурацію Володимира Путіна, повідомили українські ЗМІ з посиланням на джерело в Адміністрації президента. І хоча вітчизняні політологи вважають, що Янукович все ж таки візьме участь в урочистостях, російська сторона заявила, що присутність українського глави на інавгурації російського президента може виглядати дивно.
"Якщо буде офіційне запрошення на інавгурацію, безумовно, я приїду в Москву. Поки ми його не отримали офіційно, хоча неофіційно така розмова вже відбулася між нашими зовнішньополітичними відомствами", - говорив про можливу присутність на інавгурації Путіна президент України Віктор Янукович ще в середині квітня.
Через тиждень, 24 квітня, українські ЗМІ з посиланням на джерело в Адміністрації президента повідомили, що 7 травня Янукович на урочистості з нагоди вступу Володимира Путіна в нову стару посаду не поїде. Однак Москву глава української держави все ж відвідає - 15 травня - і візьме участь у неформальному саміті глав держав Співдружності Незалежних Держав.
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко називає три причини появи подібних чуток в українському інформаційному просторі.
"Це говорить про те, що є деякі формальні протокольні проблеми і, мабуть, Янукович очікує, щоб це було не усне запрошення. Він не хоче бути непроханим гостем. Хоче, щоб було проявлено повагу до нього як до людини, президента і до країни. Друге речення пов'язано з тим, що, можливо, ситуацію з інавгурацією хочуть використовувати для якихось політичних дій, в яких Україні не дуже вигідно брати участь. Наприклад, спільні дії по Євразійському союзу. І третє, можливо, українська сторона в рамках цієї зустрічі передбачала домогтися продовження переговорного процесу щодо газу та інших проблемних питань, але Росія дала зрозуміти, що ніяких серйозних переговорів і просувань не буде", - розповів Фокус.ua політолог.
І додав, що в будь-якому випадку - це сигнал Російської Федерації: "Це сигнал. Не стільки публіці, скільки російській стороні, що треба проявити повагу до країни і її президента і не створювати двозначну ситуацію".
Директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко впевнений, що Адміністрація президента та Міністерство закордонних справ зроблять все, щоб Янукович на інавгурацію Путіна все ж поїхав.
"По-перше, це частина престижу нашого президента. А, по-друге, за дипломатичною практикою на інавгурації завжди присутні лідери країн, у яких спільні кордони. Навіть якщо Кремль буде робити дуже обмежене коло запрошених, там все одно будуть представники Казахстану, Білорусі і, відповідно, України, але там не буде Естонії. Дуже прикро буде, якщо ми потрапимо в один ряд з прибалтами. Це буде грандіозний скандал, і дуже важко буде потім вирівняти відносини", - пояснив експерт.
Однак у разі відсутності офіційного запрошення з боку Росії, Віктору Януковичу не варто їхати в Москву, вважає заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий. При цьому він підкреслює, що для України не настільки важливо проявити повагу до нового президента РФ, скільки обговорити проблемні питання у відносинах двох країн.
"Судячи з заяв, офіційного запрошення ще немає. Як діяти Януковичу? За відсутності запрошення проявляти якісь ініціативи було б не зовсім відповідно до дипломатичного протоколу. У будь-якому випадку, зустріч з новим президентом РФ відбудеться. Чи буде це під час інавгурації чи на неформальному саміті СНД. Більш продуктивно було б - під час проведення міждержавної комісії Україна - Росія. Насправді Україні важливіше не засвідчити повагу, а обговорити коло питань, які накопичилися, причому в більш прозорому режимі", - зазначив у коментарі експерт.
У Росії ситуацію, що склалася, пояснюють просто. "В російських ЗМІ вже давно пройшла інформація, що на інавгурацію не будуть запрошувати представників інших держав. Ніяких. Якби Віктор Федорович приїхав, це виглядало б досить дивно. Як якийсь виняток з правил. Якщо в РФ прийняли рішення, що це буде внутрішній акт, не пов'язаний із запрошенням будь-кого з інших держав, то природно не буде і Віктора Януковича", - пояснив Фокус.ua російський політолог, заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас