Ядерна сила країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ядерна сила країни

Енергетика
1323
До 2030 року Україна може побудувати нову АЕС. Втім, поки потрібно хоча б створити два вже розпочаті енергоблоки на Хмельницькій атомній електростанції. Але в майбутньому країна може стати провідним експортером електроенергії в регіоні - особливо якщо буде цілеспрямовано розвивати атомну енергетику і створить власний завод ядерного палива.
У березні представники Міненерговугілля заявили, що в перспективі в Україні можливе будівництво нової АЕС потужністю 2 ГВт. За їхніми словами, нова електростанція передбачена і Енергетичною стратегією країни на період до 2030 року. Поки ж головний акцент розвитку передбачається робити на будівництві нових енергоблоків уже діючих АЕС.
Що потрібно побудувати
Нагадаємо, в країні працюють 4 АЕС: Запорізька (6 енергоблоків), Южно-Українська (3), Рівненська (4) і Хмельницька (2). Чорнобильська АЕС була повністю закрита в кінці 2000 року. Найпотужнішою є Запорізька, яка в 2011 році виробила майже 50% з 90,248 млрд кВт-год електроенергії, отриманої на атомних електростанціях. При цьому АЕС виробили на 1,2% більше енергії, ніж роком раніше. Коефіцієнт використання встановленої потужності склав 74,5%, або на 0,9% більше. Правда, це як і раніше менше, ніж у РФ, де в 2011 році коефіцієнт використання встановленої потужності (КВВП) становив 82%. Підвищення КВВП хоча б до російського еквівалентне будівництву двох нових енергоблоків, вважають фахівці Міненерговугілля. А за результатами минулого року атомна енергетика зайняла 46,5% в структурі вітчизняної енергогенерації, тоді як в 2010 році це було 47,4%.
Отже, в 2011 році частка АЕС в електроенергетиці трохи скоротилася. Голова підкомітету Верховної Ради з питань природокористування Борис Дейч зазначає, що це пов'язано не з проблемами станцій, а з плановими ремонтами і реконструкціями. У минулому році НАЕК "Енергоатом" завершила проект з подовження ресурсу найстаріших в країні енергоблоків - №1 і №2 Рівненської АЕС. Ресурс агрегатів продовжено на 20 років. В цілому атомні станції залишаються провідним енергопостачальником: для порівняння, другий за обсягами постачальник, ТЕС і ТЕЦ, в 2011 зайняв в загальній структурі електрогенерації 43,7%.
І поки головним завданням залишається заміна діючих енергоблоків та добудова нових (на існуючих станціях). За даними "Енергоатому", в період з 2011 по 2020 рік закінчиться 30-річний експлуатаційний ресурс у 10 енергоблоків ВВЕР-1000 потужністю 1 ГВт кожен. При тому, що загальна встановлена потужність АЕС України - 13,880 ГВт. А значить, у найближчі роки НАЕК повинна провести масштабну роботу по заміні блоків або ж продовження їх ресурсу.
Директор департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міненерговугілля Микита Константинов повідомляє, що працездатність ВВЕР може продовжуватися на 10 років з можливістю подальшого продовження ще на стільки ж. Якщо ж все-таки потрібна заміна, будівництво нових блоків потрібно починати за 8-9 років до того, як у старих закінчиться термін роботи. Тим більше що сьогодні процес вимагає тривалого законодавчого узгодження. Так, спорудження на ХАЕС двох нових енергоблоків почалося ще в 1986-87 роках, але було заморожено після аварії на ЧАЕС. В ІК Dragon Capital уточнюють: готовність блоку №3 - близько 30%, №4 - близько 10%. І тільки в 2012 році Верховна Рада може прийняти закон про їх добудову. Паралельно Кабмін затвердить техніко-економічне обґрунтування, і лише потім "Енергоатом" зможе укладати контракти з постачальниками обладнання. Зазначимо, що виготовлення корпусу реактора займає не менше 3 років.
Як повідомляє експерт Dragon Capital Денис Саква, спорудження 1 нового блоку потужністю 1 ГВт (з інфраструктурою) зараз коштує близько 3 млрд євро. Відповідно, якщо буде зводитися нова електростанція на 2 ГВт, її вартість перевищить 6 млрд євро. Що стосується можливого місця будівництва, то аналітики єдині в думці: це може бути промисловий регіон, де екологічне навантаження від нового об'єкта буде менш помітним на загальному тлі. Дейч вважає, що в цьому плані вигідний Донбас, де чимало великих виробничих територій, частина з яких занедбана. "Тут висока щільність населення - але в придніпровському індустріальному районі діють відразу дві АЕС, і це не мінус. Потрібно закладати класні технології безпеки, а не розраховувати на безлюдність. Можна і не розвивати галузь - але подібне можуть собі дозволити хіба що високодинамічні промислові держави типу Німеччини, і то з великими труднощами, - каже фахівець. - Тоді як в Росії зараз будуються 10 енергоблоків, активно розвивається атомна енергетика в інших країнах БРІКС і на Заході".
Втім, Саква вважає, що робота над новою АЕС почнеться тільки після добудови двох енергоблоків Хмельницької станції.
У боротьбі за повний цикл
Розвиток вітчизняної атомної енергетики підкріплюється і хорошим сировинним потенціалом. Базовий національний виробник уранового концентрату - Східний ГЗК (м. Жовті Води Дніпропетровської обл.), має найбільше в Європі Новокостянтинівське родовище. За експертними оцінками, до 2015 року випуск уранового концентрату в країні здатний досягти 1500 тонн (2011 - 900 тонн, або приблизно 2% світового обсягу), а до 2020 року - 2700 тонн, що майже повністю покриє потреби українських АЕС. Запаси урану в нашій країні оцінюються організацією World Nuclear Association в обсязі до 200 тис. тонн - за цим показником Україна займає 10 місце в світі.
Правда, поки український уран відправляється на переробку за кордон, в основному в РФ. Де корпорація "ТВЕЛ" збагачує його, виготовляє паливні елементи для АЕС і продає назад в Україну, використовуючи цей фактор в політичному тиску на Київ. Щорічний обсяг закупівель перевищує 300 млн дол., притому більшість елементів, що поставляються, виробляється якраз із вітчизняної сировини. Не дивно, що кілька років тому виникла ідея створити в країні свій цикл випуску ядерного палива (ЯП), який включав би переробку сировини, виготовлення паливних елементів і енергогенерації. Створення заводу ЯП допускається у вигляді СП з "ТВЕЛ". Останній надає технології, а Києву має належати контрольна частка в статутному фонді (50% + 1 акція або голос).
Підприємство може бути побудовано вже в 2015-16 роках, сказав нещодавно віце-президент "ТВЕЛ" Василь Константинов. Проектна потужність заводу - 400 тонн збагаченого урану на рік - дозволяє забезпечити внутрішню потребу і експортувати близько 30% продукції. Дислокація - сел. Смоліно Кіровоградської області, де є великі поклади урану.
Втім, формально Україна вже має власний ядерно-енергетичний цикл, повідомляє глава Міненерговугілля Юрій Бойко. Справа в тому, що країна стала акціонером Міжнародного центру зі збагачення урану в російському м. Ангарськ. "Тим самим повний цикл збагачення урану у нас уже є - але на території Росії", - зазначає міністр.
Екс-глава держкомітету з використання ядерної енергії Михайло Уманець впевнений, що придбання технології виробництва тепловиділяючих збірок стане вирішальним фактором для незалежності національного "мирного атома". Однак член парламентського комітету з питань ПЕК і ядерної політики Олександр Гудима заперечує: Москва використовує даний спільний проект, щоб закріпити залежність українських АЕС від російських технологій і поставок. І нагадує про альтернативний варіант - співробітництво з компанією Westinghouse (США), з якою також є попередні домовленості про будівництво заводу ЯП.
Аналітики вважають, що американська компанія більш ніж зацікавлена в ринку ЯП України, адже наша атомна енергетика - одна з найбільших в світі і має перспективи для росту. З 2011 року на Южно-Українській АЕС уже частково використовуються паливні "збірки" Westinghouse, що означає порушення монополії Москви. І на вітчизняному ринку триває активна боротьба між США та РФ, констатує М.Уманець, причому обидві сторони намагаються використовувати свій політичний вплив.
Саква доповнює: теоретично розвитку атомної енергетики могло б допомогти залучення приватних інвестицій, "але поки вона залишається монополією держави, і в найближчі роки ситуація навряд чи зміниться".
Співрозмовники Мінпрому резюмують: при постійному зростанні цін на енергоресурси недорога електроенергія АЕС давно стала важливою запорукою енергетичної незалежності для України. А в майбутньому, при грамотному підході, атомна енергетика може зробити країну лідером енергетичного ринку Центрально-Східної Європи. Лідером, який буде експортувати і "атомну" електроенергію, і паливні матеріали для її отримання.
Максим Польовий
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас