ПР завоювала права людини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПР завоювала права людини

487
Після провального голосування в середині березня, 24 квітня ВРУ знову взялася за призначення нового омбудсмена. Тепер бюлетень був коротший - опозиція свого кандидата не висунула, і, значить, на посаду претендувала тільки ставлениця влади Валерія Лутковська. На цей раз - успішно.
Другий млинець вдався
Навесні 2012 року стало очевидно, що звична за останні півтора десятиліття ситуація з парламентським уповноваженим з прав людини неминуче зміниться. До моменту закінчення третього поспіль терміну повноважень Ніни Карпачової у правлячому таборі не раз натякали на те, що підтримувати перевірену часом кандидатуру вони не будуть. Однак швидко і безболісно замінити омбудсмена прихильникам змін так і не вдалося. Перше голосування щодо двох ключових претендентів: представниці України при Європейському суді з прав людини Валерії Лутковської від влади і співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова від опозиції - провалилося. Скромний результат Захарова за підсумками проведення 15 березня таємного голосування - 134 голоси - несподіванкою не став. "Парламент мене не вибере. Я для них чужий, тому немає сенсу більше балотуватися", - так вже пізніше правозахисник пояснював своє небажання і далі брати участь в омбудсменіаді. А ось недобір голосів Валерією Лутковською - 212 замість мінімально необхідних 226 - схоже, став для багатьох представників влади неприємним сюрпризом.
І все ж протокол голосування не занадто довго бентежив представників ключової фракції Верховної ради. Уже в день невдалого голосування лідер парламентських "регіоналів" Олександр Єфремов запевняв, що більшість знову спробує висунути Лутковську, тоді як про висунення Ніни Карпачової, що знову стало можливим, і мови бути не може... Згодом виявилося, що креатура ПР залишиться єдиною претенденткою на привабливу посаду. Після відмови Євгена Захарова від повторного висунення, в опозиції розглядали кандидатуру ще однієї відомої правозахисниці - президента Міжнародного правозахисного центру "Ла Страда-Україна" Катерини Левченко. Проте пізніше стало відомо, що парламентські "меншовики" готові відмовитися від безнадійної боротьби. "Ми вирішили не брати участі в цьому фарсі, тому що бачимо, як Партія регіонів ігнорує кандидатів від опозиції. Відмовою висувати кандидата ми покажемо всьому суспільству, що Лутковська не переможе в чесній боротьбі", - пояснював на початку квітня перший заступник голови комітету з прав людини "бютівець" Віктор Таран. При цьому трохи пізніше стало відомо, що Валерію Лутковську профільний комітет, як і раніше, не готовий підтримати, проте "омбудсмен-голосування" все одно мало пройти 24 квітня.
Судячи з наступних подій, другий раунд боротьби за крісло омбудсмена перетворився для більшості у справу честі навіть з урахуванням абсолютної безальтернативності намічених виборів. Незадовго до дня депутатського волевиявлення в Партії регіонів з задоволенням констатували, що кількість "за" повторну подачу кандидатури Лутковської перевалила за 260 голосів, що дозволяло сподіватися на благополучний результат "другого дубля". В успіху заходу керівництво парламенту практично не сумнівалося. "Я, чесно кажучи, підтримав кандидатуру Лутковської, оскільки вважаю за необхідне поставити крапку в цій епопеї", - фіксував свою позицію Володимир Литвин. І хоча в значній частині опозиції знову відмовилися "брати участь у цьому фарсі", майбутню перемогу Лутковської дозволяла спрогнозувати активність представників владного табору. До голосування в ПР поставилися з усією серйозністю. 24 квітня біля будівлі парламенту журналісти помітили секретаря РНБО Андрія Клюєва, який, за чутками, раніше займався, в тому числі, і питаннями міжфракційної взаємодії; та й найбільша фракція ВРУ постаралася забезпечити вражаючу явку. Варто лише зауважити, що кабінки для голосування відвідували навіть нечасті учасники пленарних засідань - як, наприклад, нардеп-"регіонал" Юрій Іванющенко (а от Ринат Ахметов в парламенті так і не з'явився)... І кінцевий підсумок таємного голосування виглядав вже набагато приємніше - з другої спроби за Валерію Лутковську віддали 252 голоси.
З новим захистом?
Після того, як стало ясно, що можновладці продовжать наполягати на кандидатурі Валерії Лутковської, її остаточне призначення і справді виглядало, скоріше, як справа техніки, на якій демарш опозиції (яка попередньо цікавилася подробицями податкової декларації претендентки) навряд чи міг помітно позначитися. В експертному середовищі більший інтерес викликало те, як швидко до компромісу "імені" Лутковської прийдуть в правлячій партії. "Тут проблема не в ній, проблема в протиріччях бізнес-політичних інтересів всередині парламентської більшості з елементами особистісного протистояння. Тому що за Лутковською - Лавринович (міністр юстиції Олександр Лавринович, - "Подробиці"), який став особистим ворогом для багатьох "регіоналів". Плюс, ще існує інша група інтересів, адже частина урядової більшості не приховує, що для них більш прийнятна кандидатура Ніни Карпачової", - уточнював керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.
Судячи з особливостей кар'єрного шляху, свіжообраного омбудсмена дійсно можна вважати представницею ближнього навколопрофесійного кола нинішнього глави Міністерства юстиції. У Мін'юсті Валерія Лутковська працювала (в тому числі - і на посаді заступника міністра) багато років: з 1995 року і до 2011-го, не рахуючи перерви в 2005-2006 роках - при різних міністрах і займалася в тому числі "навколоправозахисною" діяльністю, але з іншого, урядового боку - вона встигла побувати уповноваженим з дотримання Конвенції про захист прав і свобод. Однак, з одного боку, якщо вірити загальновідомим подробицям біографії, вона встигла побувати партнером юридичної фірми "Лавринович і партнери" (очолюваної сином міністра). З іншого боку - основних кар'єрних висот аж до посад представника держави України в ЄСПЛ і омбудсмена Валерія Володимирівна досягала переважно в роки неодноразових періодів міністерства саме Олександра Лавриновича, який очолював Мін'юст в 2002-2005, 2006-2007 і з березня 2010-го...
Хоча, за словами голови парламентського комітету з прав людини "литвинівця" Олега Зарубінського, ще на першій стадії "оцінки" кандидатів з подачі прихильників Ніни Карпачової обговорювалося питання гіпотетичної ангажованості Лутковської, в кінцевому підсумку парламент знайшов-таки необхідні голоси. Але в опозиції, тим часом, продовжують сумніватися в тому, що з Валерії Лутковської, яка захищає зараз в ЄСПЛ позиції держави, вийде гідний захисник прав людини. "Не може бути омбудсменом людина, яка виступає в ролі прокурора. Сьогодні ця людина захищає інтереси уряду, а завтра буде захищати інтереси людей? Це нонсенс!", - переконаний "самооборонець" Юрій Гримчак.
Перевірка "лояльності" Лутковської щодо ставлення до точки зору опозиції пройшла 17 квітня, коли під час розгляду в Страсбурзі скарги Юрія Луценка Валерія Володимирівна від імені уряду просила визнати справу про незаконний арешт "неприйнятною для розгляду". Сама Лутковська, виступаючи перед парламентом, обіцяла залишатися за межами політичного поля. "У демократичних країнах посада омбудсмена є аполітичною. Відповідно, я і хотіла запропонувати саме аполітичну посаду, в разі обрання", - запевняла вона народних обранців. Перше ж, чим омбудсмен планує зайнятися на новій для себе посаді, і правда, політики безпосередньо не стосується. "Нещодавно я дізналася про долю дівчинки, яка протягом 7 місяців незаконно утримується в психіатричній лікарні. Як урядовий уповноважений, який був обмежений питаннями з Європейським судом, я не мала правових підстав займатися цією справою. Тепер після прийняття присяги у мене будуть такі повноваження", - розповіла Валерія Лутковська.
Однак к передвиборних реаліях, що склалися в Україні, складно всерйоз повірити в те, що омбудсмену постійно вдасться акуратно обходити політичні питання. Незважаючи на те, що Ніну Карпачову важко було назвати противницею нинішнього керівництва країни, під кінець терміну своїх повноважень вона стала робити все більш різкі правозахисні заяви. За останні місяці на краще ситуація безумовно не змінилася: справи видних опозиціонерів, за які вже береться ЄСПЛ, на Заході вважають політичними; проблеми лікування vip-арештантів привертають все більше уваги; експерти продовжують безперервно вказувати на огріхи роботи вітчизняної судової системи; а скандали з приводу умов утримання ув'язнених у колоніях і затриманих в СІЗО не вщухають. У такій ситуації омбудсмен, здатний при "навколозаконодавчій" необхідності йти назустріч Мін'юсту або регулярно прислухатися до думки правлячого табору, зайвим точно не буде. А поки ж Валерія Лутковська обіцяє повністю виконувати свій обов'язок - в тому числі, і втрутитися в ситуацію з можливим побиттям Юлії Тимошенко - відразу ж після того, як парламент прийме її присягу.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас