Visa чи MasterCard? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Visa чи MasterCard?

Фінтех і Картки
244465
Не секрет, що в поїздці за кордон добре мати не готівку, а банківську картку. Очевидними плюсами карти є відсутність необхідності возити з собою готівкову валюту, необхідності декларувати її на митниці, легкість при оплаті товарів і послуг та інші блага життя. Отже, всім потрібна картка. Але ось яка?
Вибір “рівня карти” – Visa Electron/Maestro, Visa Classic/MasterCard Standard, Visa Gold/MasterCard Gold та інші варіації, я залишу за межами цієї статті.
Поговоримо про платіжні системи.
“Битва” між картками Visa і MasterCard за право бути основною картою мандрівника триває давно.
Якщо ви поставите питання у вашому банку “Що краще, Visa або MasterCard?” зрозумілої відповіді ви не отримаєте.
Заради експерименту, я запитав “Яку картку ви мені порадите для використання за кордоном?” співробітникам чотирьох банків Санкт-Петербурга.
Відповіді були наступними:
– Операціоніст банку Авангард: “Ми рекомендуємо нашим клієнтам MasterCard. Але ви можете замовити у нас будь-яку карту. Відмінностей між ними в споживчому плані немає.”
– Співробітник Сітібанку: “Відмінностей у карт немає. Просто різні платіжні системи. Visa – американська, MasterCard – європейська. Більш докладно я зараз вам розповісти не можу.”
– Спеціаліст роздрібного відділу ВТБ 24: “Карти, загалом, однакові. Вибирайте, що вам більше подобається.”
– Служба підтримки Сбербанку, після уточнюючих питань: “У нашому банку краще брати MasterCard. Конверсія з карткою Visa у нас йде з комісією 0,65%, а по MasterCard комісії немає.”
Відповіді не дали, загалом, нічого. Хіба що розуміння того, що банк може “проштовхувати” карти однієї з двох основних платіжних систем.
В Інтернеті відповідей на питання “Що краще, Visa або MasterCard?” багато, але вони далеко не вичерпні по своїй суті, оскільки не пояснюють проблематику. Та й помилкові зовсім деякі поради.
Саме з цих причин я готовий поділитися з вами інформацією. Що ж все-таки краще, Visa або MasterCard? У чому відмінність платіжних систем Visa і MasterCard для кінцевого споживача?
До речі, підібрати оптимальну для вас картку в Україні завжди допоможе сервіс від Finance.ua:

Є і Visa і Mastercard 💳

Платіжні системи
Якщо порівняти дві провідні платіжні системи (Visa і MasterCard) за такими показниками, як частка ринку, кількість платіжних терміналів, то ви дізнаєтеся, що Visa лідирує, але, разом з тим, і з MasterCard у вас не виникне проблем за кордоном. Я майже впевнений, що вам буде складно знайти платіжний термінал, де буде заявлена ​​підтримка Visa, але не буде MasterCard, і навпаки.
Офіційну інформацію про платіжні системи краще почерпнути на їх офіційних сайтах, або в якій-небудь базі знань.
Нас більше цікавить практичний момент використання. Давайте його і розглянемо.
Істотні відмінності Visa і MasterCard
Часте твердження “Visa – американська платіжна система. MasterCard – європейська” не зовсім вірне.
Обидві платіжні системи давно стали інтернаціональними. Подивіться хоча б на повну назву платіжних систем – VISA International Service Association та MasterCard Worldwide.
Набагато важливіше інше.
Для платіжної системи Visa основною валютою є американський долар. Це означає, що операції, пов’язані з конверсією валют, проходитимуть через долар. Приклади я опишу трохи нижче.
Для платіжної системи MasterCard основною валютою може бути як американський долар, так і євро. Ось це дуже важлива особливість! Тобто операції можуть проходити або через євро, або через долар.
Фактично, в цьому і вся різниця, але в цьому і всі можливі нюанси.
Кореспондентські рахунки
Банки, укладаючи договір з платіжною системою і емітуючи карти під брендом Visa і MasterCard, заводять один або кілька кореспондентських рахунків.
Найчастіше в Росії для взаєморозрахунків в системі MasterCard використовуються рахунки в євро. Для Visa, без варіантів, в доларах США.
Банк, чисто теоретично, може відкрити для MasterCard рахунки як для євро, так і для американського долара, в цьому випадку MasterCard стає максимально зручною для мандрівника, але так буває рідко – це додаткові витрати з боку банку і зниження прибутковості при деяких операціях. Я не вивчав це питання досконально, але я не знаю жодного російського банку, в якого для MasterCard відкриті обидва рахунки.
Тому вважаємо, що Visa працює з доларом США, а MasterCard з євро.
Конверсія
Конверсія, в загальному випадку, відбувається в тому випадку, якщо валюта, в якій ви робите платіж, відрізняється від валюти вашого карткового рахунку (ваш картковий рахунок може бути в рублях, американських доларах чи євро).
Частина переходів, при оплаті за кордоном, здійснюється за курсами платіжної системи, частина за курсом вашого банку.
Конверсійний курс вашого банку ви зможете дізнатися, звернувшись до нього.
Конверсійні курси Visa і MasterCard відрізняються один від одного, але не значно. Курс Visa відкритий, а курс MasterCard можна дізнатися тільки “за фактом”.
Банк може накладати на конверсійні операції платіжних систем додатковий відсоток. Так званий “Enter Bank Fee”. Величина цього відсотка визначається тільки банком і становить 0-5%.
Тобто будь-яка конверсія це не тільки деяка втрата за рахунок платіжної системи, але, іноді, ще й “вклад” у добробут вашого банку. Найчастіше значення “Enter Bank Fee” понад 1% можна вважати грабіжницьким!
Співробітники Сбербанку саме чесно повідомили мені про те, що при роботі з Visa від Сбербанку, вони заробляють більше, ніж якщо я буду використовувати їх MasterCard. “Enter Bank Fee” в Сбербанку 0,65%.
Тепер давайте розглянемо типові ситуації.
Приклади конверсії
Візьмемо кілька різних варіантів і подивимося скільки у нас буде переходів при здійсненні платежу.
Всі варіанти умовні, але найбільш вірогідні, реалії можуть відрізнятися в залежності від банку (див. вище розділ про кореспондентські рахунки).
Варіант 1
Рублевий рахунок. Оплата готелю в Німеччині.
Visa: RUB-USD-EUR
MasterCard: RUB-EUR
MasterCard вигідніша – одна конверсія.
Варіант 2
Єврових рахунок. Оплата рахунку в ресторані в Італії.
Visa: EUR-USD-EUR
MasterCard: EUR
MasterCard явно вигідніша – конверсії немає. А от з Visa ви, в даному варіанті, значно програєте. Тут буде подвійна конверсія. Причому, одна конверсію буде зроблена платіжною системою, а друга вашим банком.
Варіант 3
Доларовий рахунок. Оплата рахунку в кафе в Нью-Йорку.
Visa: USD
MasterCard: USD-EUR-USD
Ситуація навпаки, у Visa конверсії немає, а з MasterCard ви втратите частину грошових коштів через подвійну конверсію.
Варіант 4
Рублевий рахунок. Оплата готелю в Празі.
Visa: RUB-USD-EUR-CZK або RUB-USD-CZK
MasterCard: RUB-EUR-CZK
З MasterCard подвійна конверсія. А от з Visa може бути дві, але, ймовірніше, три конверсії. Справа в тому, що в Європі багато операцій здійснюються через євро, тому потрійна конверсія можлива.
UPD. Висновки
Таким чином, якщо ви плануєте більшість операцій, які передбачають конверсію, в Європі, варто використовувати карту платіжної системи MasterCard.
Якщо ви більше подорожуєте по США, ваш вибір – Visa.
Порадник по регіонам:
США, Канада – Visa
Латинська Америка – Visa
Австралія – Visa
Таїланд – Visa
Європа – MasterCard
Африка (не скрізь *) – MasterCard
Куба ** – MasterCard
* (з відгуків до статті) – в Алжирі немає жодного банкомату, який підтримує MasterCard;
** (з відгуків до статті) – при поїздці на Кубу бажано мати карту європейського банку і системи MasterCard, карту американського банку можуть просто не прийняти, а комісія при конвертації доларів може досягати 20%.
Поради, нагадування
– Будьте обережними у своїх витратах. Не забувайте про подвійні і потрійні конверсії. Ваші покупки можуть обійтися вам набагато дорожче, ніж ви планували.
– Перед поїздкою за кордон дізнайтеся в банку про наявність і величину Enter Bank Fee. При великому значенні Enter Bank Fee, кожна конверсія буде обходиться вам дорожче. Плюс, подивіться на курс вашого банку.
– Плануючи складні подорожі Європою тримайте свої гроші в євро або рублях. В цьому випадку ви зможете скоротити ваші витрати на конверсійні операції.
– У деяких випадках при поїздках за кордон буде вигідно міняти рублі на євро або долари за курсом банку ще в Росії, а іноді краще тримати ваші гроші в рублях і просто оплачувати ваші покупки за кордоном у валюті держави. Рахуйте!
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас