Корупціонерам вже не подобається корупція? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корупціонерам вже не подобається корупція?

Казна та Політика
6399
Корупція - це коли взяв гроші, залишив собі маленьку частину, а решту віддаєш по ланцюжку, починаючи від місцевої ради аж до Києва - міністру, або прем'єр-міністру, або в АП.
Нещодавно Мін'юст оприлюднив Другий додатковий звіт про стан виконання Україною рекомендацій Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO). "Загальна кількість виконаних рекомендацій становить лише менше половини рекомендацій, - йдеться в звіті. - Варто зазначити, що деякі з фундаментальних питань, таких, як незалежність судової влади, паралельне існування кримінальної та адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, незалежність аудиту місцевих бюджетів, реформа державної служби, адміністративний процес прийняття рішень і відповідальності юридичних осіб за корупційні правопорушення, освітлені GRECO в оціночному звіті, все ще потребують значної уваги. На жаль, GRECO відзначає, що темпи реформ до цього часу були дуже повільними і в законодавчому процесі було багато перешкод".
"Жовта картка" влади від GRECO
Якщо деякі рекомендації Групи держав РЄ проти корупції Україна хоч частково виконала, то три поради нинішня влада взагалі проігнорувала.
По-перше, GRECO наполягає, що корупція повинна розглядатися як кримінальний злочин. В організації переконані, що наявність в Україні двох паралельних систем відповідальності за корупційні правопорушення (кримінальної та адміністративної) надають можливості для маніпуляцій. Тому і рекомендували Україні переглянути це питання. У відповідь офіційний Київ заявив, що "існування двох паралельних законодавчих систем відповідальності за корупційні правопорушення є особливістю української правової системи".
Чому наша влада так не хоче визнати корупцію кримінальним злочином?
- Не хочуть, тому що самі бояться потрапити під кримінальне переслідування, - вважає заступник голови Комітету ВР з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, НУ-НС Геннадій Москаль. - Корупція - це явно кримінальний злочин. Це найтяжчий злочин. Якщо вбивця завдає шкоди одній родині, то корупція підриває основи державності, роз'їдає цілу державу. Кримінальні кодекси всіх країн починаються з розділу "корупція". А у нас навіть терміну такого немає. Уряд і АП кажуть, що в КПК є хабар. Але хабар - це не корупція. Хабар - це коли взяв гроші від когось і приніс їх додому, пропив їх у ресторані, або дитині цукерок купив. А корупція - це коли взяв гроші, залишив собі маленьку частину, а решту віддаєш по ланцюжку, починаючи від сільської або міської ради і до Києва - міністру, або прем'єр-міністру, або в АП. Тобто в корупції задіяна ціла держава. Хабарем не є відпочинок за чийсь рахунок за кордоном, плата за навчання дітей за кордоном.
По-друге, GRECO рекомендував посилити незалежність прокуратури від політичного впливу. Але цю рекомендацію українська влада теж не виконала. Воно й не дивно - треба бути самогубцем, щоб посилити незалежність прокуратури під час судових процесів над лідерами опозиції.
І, по-третє, Група держав Ради Європи проти корупції порадила ввести відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення. Але такої норми в новому антикорупційному законодавстві від Януковича експерти не знайшли.
Крім того, міжнародні експерти стурбовані, що Національний антикорупційний комітет не забезпечений достатньою представництвом громадянського суспільства.
Нагадаємо, що GRECO - це впливова європейська організація, яка встановлює антикорупційні стандарти в діяльності держави та контролює відповідність практики цим стандартам.
- Пропозиції GRECO - це фактично вимоги. Якщо вони не виконуються, GRECO виставляє "жовту картку" державі, - розповідає екс-міністр юстиції Роман Зварич. - Влада сьогодні представляє боротьбу з корупцією, намагаючись показати GRECO і всьому прогресивному людству, що ми нібито робимо те, що нам говорять. Але немає підстав говорити, що дійсно є щире бажання подолати це явище.
За словами Зварича, свого часу GRECO робив акцент на необхідності законодавчо врегулювати питання не тільки декларування доходів чиновниками, але й декларування та обґрунтування витрат. І крім витрат самих чиновників, ще й членів їхніх сімей. Тоді навіть йшла тривала дискусія, хто входить в це коло членів сім'ї. І за часів президентства Віктора Ющенка було розроблено відповідне законодавство з нормою про декларування витрат. Проект закону також був схвалений парламентом. Але за кілька днів до набрання чинності в грудні 2009 року, ВР прийняла рішення відстрочити цю дату, спочатку до 1 березня 2010 року, згодом до 1 квітня, а потім взагалі скасували. У новому антикорупційному законодавстві від Віктора Януковича вже не було норми про декларування витрат. Жити на одну зарплату нашим чиновникам, напевно, не під силу.
Досвід боротьби з корупцією
У світі є багато країн, які змогли подолати корупцію, коли здавалося, що ця хвороба вже невиліковна. Яскравий приклад - Сингапур. (До речі, саме на цю країну нещодавно вирішив рівнятися Андрій Клюєв). На момент здобуття незалежності в країні без хабара не можна було вирішити навіть дрібне питання - чиновники та правоохоронці, вчителі і лікарі - всі брали участь у процесі "конвертації конвертів". А зараз чиновники та бізнесмени просто не знають, що таке відкати і хабарі.
- Система протидії корупції заснована на кількох принципах. Це незалежна судова влада і жорсткі, ефективні антикорупційні закони, які неухильно дотримуються. Це незалежне, антикорупційне бюро, яке адекватно фінансується, від якого ніхто не чекає поблажок... Ми платимо нашим службовцям гідну зарплату. Якщо платити мало, люди не зможуть жити на зарплату, і корупція буде неминучою, як би ви не намагалися перемогти її. Це проблема Китаю: плата у чиновників невисока, а можливості заробити є. І ніякі засудження до смертної кари не допомагають. Але можна вирішити проблему, просто підвищивши зарплати чиновників. Потрібно зробити систему держуправління прозорою і обмежити свободу вибору чиновника, - це рецепт боротьби з корупцією від прем'єр-міністра Сингапуру Лі Сянь Луна.
Ефективність цієї боротьби очевидна. За даними Міжнародної неурядової організації Transparency International, яка в кінці 2011 року оприлюднила черговий щорічний звіт про стан корупції в 183 країнах, Сингапур традиційно залишається у п'ятірці країн з низьким рівнем корупції, попереду на цей раз тільки Нова Зеландія, Данія, Фінляндія та Швеція. Варто додати, що Україна в цьому рейтингу скотилася на 152-е місце (у 2010 році була на 134-му).
Якщо азіатський Сингапур здається Україні далеким і екзотичним, то можна в якості прикладу для наслідування взяти нашу сусідку через Чорне море - Грузію. Досвід Михайла Саакашвілі в боротьбі з корупцією нібито взявся вивчати Микола Азаров.
У цій сфері успіхи грузинів вражають. Як випливає зі звіту того ж Transparency International, в 2011 році Грузія зайняла 64-е місце в рейтингу рівня корупції, а в порівнянні з 2004 роком, піднялася на 69 позицій. Уже третій рік поспіль 98% грузинських громадян стверджують, що не платять ніяких хабарів, а поліція займає третє місце в рейтингу популярності по країні після церкви й армії. Поліція в Грузії не знає поняття плану, тому співробітники зовсім не женуться за "показниками".
Звичайно, реформи пройшли не безболісно. Багатьох співробітників міліції, митниці або податкової просто скоротили, набрали нових людей, без досвіду роботи, одночасно суттєво підвищили зарплату. Звільнені працівники перекваліфікувалися. І сьогодні водії таксі на вулицях Тбілісі виявляються колишніми митниками.
Звичайно, висока зарплата - не запорука відсутності корупції, але сильно зменшує мотивацію хабарників. Якщо людина буде дорожити робочим місцем, то у неї відпаде спокуса в одноразовому збагаченні у вигляді хабара, за який йому загрожує суворе покарання.
Як "боремося" ми
Остання новина в "гучній боротьбі" Банкової з корупцією - реєстр корупціонерів, сформований Мін'юстом. У цьому списку вже майже 1,5 тисячі осіб, які вчинили корупційні дії і чия вина була доведена в судовому порядку. До реєстру вносяться тільки судові рішення, прийняті після 1 липня 2011 року, тобто з моменту набрання чинності закону "Про засади запобігання та протидії корупції".
Але імена корупціонерів зберігаються за сімома печатками. Правда, пересічний українець може звернутися в Мін'юст, щоб дізнатися, чи є він в цьому списку.
Яка користь від цього реєстру?
- Хто в тому реєстрі? 90% - це депутати і голови сільських та міських рад, це нижча ланка, - каже Геннадій Москаль. - Спробуйте знайдіть там міністрів, відповідальних працівників АП, представників КС, Верховного суду, народних депутатів, губернаторів, голів облрад... Там будуть вуйки, які беруть пляшку або 10 грн. за довідку в селі. Створення цього реєстру передбачено законом щодо запобігання та протидії корупції, тому його і зробили. Але він повинен бути відкритим на сайті. Інакше навіщо він тоді потрібен? Ви можете дізнатися про мене, а я не можу дізнатися про вас. Якщо громадянин N корупціонер - про це повинна знати вся країна. Якщо громадянин нічого не може дізнатися про владу, а влада складається лише з корупціонерів, то виходить, що вона зробила собі такий закритий клуб у вигляді держреєстру корупціонерів.
- Ніякої користі в ньому немає, - переконаний Роман Зварич. - Це знову для того, щоб створити видимість боротьби. А ефективність - нульова. На жодній з моїх зустрічей з представниками GRECO в Україні або за кордоном це питання не порушувалося.
Швейцарські годинники й розкішні автомобілі, величезні палаци і страусині штиблети - це традиційні атрибути українських чиновників, придбані, звичайно, не на зарплату. Як говорив один російський чиновник: смішно, коли депутати борються з корупцією, - це щось на зразок акції "бджоли проти меду".
Дійсно, дивно виглядає така "боротьба" нинішньої влади, коли для галочки скорочується штат в міністерствах, зате туди ж набираються люди, які працюють без оформлення і отримують зарплату в конвертах. А той, хто купує люстри по 100 тисяч доларів за штуку в один з численних будинків, розповідає про необхідність боротьби з корупцією людям, які отримують 1,5-2 тисячі гривень на місяць...
"Ми повинні налаштувати всі державні механізми на протистояння корупції та максимально включити в цю боротьбу все суспільство. Тільки об'єднавши зусилля, ми зможемо досягти значних результатів. Тільки від нас залежить, як швидко ми зможемо подолати цю перепону на шляху ефективного розвитку нашої країни", - говорить Клюєв.
Звичайно, тільки від ВАС. Адже якщо ВИ не переможете корупцію - то з нею буде боротися хтось інший, але вже без вас.
Анна Ященко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас