Виявлений перший в історії портрет трансвестита — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлений перший в історії портрет трансвестита

1807
Полотно, яке тепер називається "Шевальє д'Еон", знаходиться в зібранні лондонського колекціонера та історика мистецтв Філіпа Мулда і незабаром може стати постійним експонатом Британської національної портретної галереї. "Ми тридцять років відточували свою майстерність, розглядаючи портрети, і врешті-решт навчилися дещо помічати, - говорить Мулд. - Портретний живопис, незважаючи на велику кількість дивовижних людей, особливо в XIX столітті, до нинішніх успіхів косметології, стоматології та медицини, завжди був надзвичайно пуританським".
Спеціаліст має на увазі, що портрет того часу, як правило, був компромісом між художником (який писав те, що було перед ним) і моделлю (яка хотіла виглядати якнайкраще). В результаті лицьові дефекти згладжувалися. У даному випадку увагу Мулда привернула якась дивна мужність жіночого обличчя і натяк на щетину. Він і його колеги взялися за роботу. Після реставрації чоловічі риси обличчя стали ще очевиднішими. Проявився і підпис художника - ним виявився Томас Стюарт (раніше портрет приписувався більш відомому Гілберту Стюарту), пише LiveScience.
Зрештою мистецтвознавці дійшли до висновку, що картина зображує шевальє д'Еона - людину дивовижної долі. В 1755 році він став таємним агентом французького короля Людовика XV і в 1763 році був призначений послом в Лондоні. Однак через усього кілька місяців монарх передумав і відправив в британську столицю нового посла. Д'Еон розлютився, звинуватив свого наступника в спробі отруєння і, оскільки це не подіяло на патрона, розголосив секретні документи. Його посадили у в'язницю, звідки він, як і слід було очікувати, втік.
Довелося переховуватися, і залишок життя шевальє провів в жіночому платті. Поповзли чутки про те, що він, власне кажучи, завжди був прекрасної статі. Деякі робили ставки. "Але Д'Еон відмовився підтвердити або спростувати домисли, - розповідає історик Саймон Берроуз з Університету Лідса (Великобританія). - Він зажадав також від французької влади сплатити його борги, і та погодилася, побоюючись, що він видасть державні таємниці, у тому числі плани вторгнення в Англію".
Істина розкрилася тільки завдяки медичному огляду після смерті цієї людини, яка настала 21 травня 1810 р. Він виявився звичайнісіньким чоловіком. Кажуть, економка насилу оговталася від потрясіння, викликаного цією звісткою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас