Вчені знайшли спосіб передавати генетичну інформацію на штучний аналог ДНК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені знайшли спосіб передавати генетичну інформацію на штучний аналог ДНК

104
Групі вчених вдалося створити штучний аналог ДНК, а також отримати ферменти, здатні копіювати інформацію, записану в таких молекулах.
Робота дослідників із США, Британії, Бельгії та Данії опублікована в журналі Science.
Дослідники неодноразово створювали в лабораторіях штучні варіанти ДНК і РНК, проте раніше вченим не вдавалося відтворити процес зчитування інформації з таких змінених молекул ферментами.
Автори нової роботи отримали шість видів ДНК, що не зустрічаються в природі, які вони назвали молекулами ксено-ДНК. Фахівці замінювали на аналоги молекулу цукру-дезоксирибози, що входить до складу ДНК.
На другому етапі роботи біологи отримали ферменти, які вміють працювати з ксено-ДНК. Зазвичай молекули ДНК копіює фермент під назвою ДНК-полімераза, який вступає в реакцію тільки зі справжніми ДНК.
Вчені отримали суміш з трохи мутантних ДНК-полімераз і додали до них різні варіанти змінених ДНК. Фахівці обрали ферменти, які найкраще дізнавалися ксено-ДНК і намагалися копіювати інформацію, що міститься в них, в ДНК, і повторили такий відбір кілька разів.
Далі автори за аналогічною схемою отримали ферменти, здатні переводити інформацію з мови ДНК на мову ксено-ДНК.
Точність роботи таких білків була нижчою, ніж у нативних ДНК-полімераз, однак вони все одно працювали досить добре. У перспективі дослідники планують взагалі виключити з ланцюга ДНК, тобто домогтися того, щоб ферменти копіювали інформацію з ксено-ДНК в ксено-ДНК того ж типу.
Нова робота ставить питання про універсальність ДНК як унікального сховища генетичної інформації - вона зміцнює позиції тих, хто вважає, що ДНК і РНК саме в тому вигляді, в якому вони існують, були відібрані більш-менш випадковим чином.
Механізм передачі закодованої генетичної інформації є фундаментальним для всіх живих істот, і частина вчених дотримуються думки, що молекули ДНК (а також РНК) унікальні за своїми властивостями, і були відібрані в процесі еволюції не випадково.
Нагадаємо, в 2010 році шведські і фінські біологи розробили методику, що дозволяє значно збільшити точність всіх сучасних технологій читання і копіювання переносників генетичної інформації.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас