Звички середньовічних читачів видав бруд на папері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звички середньовічних читачів видав бруд на папері

126
Звички читачів, які жили в Європі в середньовіччі, стали відомі після вивчення бруду на сторінках релігійних книг того часу.
Дослідження провели вчені з Сент-Ендрюського університету.
За їхніми словами, читачі книг в середні віки багато в чому мали ті ж звички і страхи, що і сучасні люди - вони боялися хвороб, були егоїстичні і частенько засинали під час читання.
Керівник групи дослідників - доктор Кетрін Руді зі Школи історії мистецтв університету - вирішила вивчити найбільш забруднені сторінки книг, оскільки, на її думку, саме їх найчастіше читали люди.
Вона застосувала спеціальний прилад - денситометр, який вимірює ступінь затемнення сторінок, визначивши таким чином найбільш популярні.
В процесі дослідження з'ясувалося, що найбільш забрудненими сторінками в європейських релігійних книгах є ті, на яких містився текст молитви святому мученику Себастьяну.
Згідно з життєписом святого, він був спочатку розстріляний з луків, а потім забитий до смерті камінням.
За словами Руді, його рани виглядали як симптоми бубонної чуми, і люди обрали його як захисника від цієї хвороби, що спустошила Європу в середні віки.
Відповідно, на її думку, страх перед хворобою був характерний для більшості читачів.
Крім того, вони звернула увагу на те, що сторінки з молитвами за здоров'я своє були більш популярні, ніж ті, в яких згадувалися інші люди.
Дослідники також з'ясували, що люди не дуже старанно молилися ночами.
У тій частині молитвослів'я, де знаходилися молитви, які виголошувалися в ранні ранкові години, зазвичай найбільш забрудненими були тільки перші сторінки.
Вони вважають, що люди просто засинали під час читання.
За словами доктора Руді, "релігія в середні віки була невіддільна від охорони здоров'я, планування, спілкування".
Релігійні книги були дуже популярні серед, в першу чергу, заможних людей - за кілька десятків років до винаходу друкарства вони могли коштувати як будинок.
"Книги, що були справжнім скарбом, читали по кілька разів на день, під час молитов, і аналізуючи ступінь забруднення сторінок, ми можемо багато чого довідатися про звички та вподобання їхніх власників", - сказала вона.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас