Автоматичне відшкодування ПДВ набирає обертів. Скоро українці зможуть спати спокійно? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Автоматичне відшкодування ПДВ набирає обертів. Скоро українці зможуть спати спокійно?

Казна та Політика
1259
Роль податку на додану вартість (ПДВ) в системі оподаткування оцінюється по-різному, але однією з ключових проблем, з якими доводиться стикатися українським бізнесменам, як і раніше, є труднощі з відшкодуванням ПДВ.
У чому проблема?
Зрозуміло, що державі не дуже-то хочеться розлучатися з коштами, які підприємства відраховують до бюджету. Тому після отримання заяви на відшкодування ПДВ податковими органами ініціюється скрупульозна перевірка діяльності компанії-заявника, адже держава повинна бути впевнена в правомірності відшкодування ПДВ і в тому, що платник податків абсолютно чесний і чистий перед законом. Але якщо під час такої перевірки податкова виявить хоч найменший недолік або пробіл, компанія може не тільки забути про повернення податку, а й приготуватися до того, що до неї будуть застосовані відповідні санкції.
Тому аналітики компанії "FOREX MMCIS group" звертають увагу на те, що останнім часом значно зріс інтерес підприємців до автоматичного відшкодування ПДВ, яке раніше не викликало у них особливого ентузіазму. Тим же, хто зараз змінив свою думку, доводиться істотно "підтягнути" справи компанії, адже існують чітко визначені критерії, яким повинна відповідати організація-претендент на автоматичне відшкодування.
Перші результати
Як відомо, систему автоматичного відшкодування ПДВ податкова ввела в дію в березні 2011. За рік роботи цього сервісу вже понад 300 підприємств України скористалися правом автоматичного відшкодування, і за підсумками минулого року українському бізнесу було повернуто з держбюджету 20 млрд грн ПДВ. Позитивна динаміка зберігається і в поточному році.
Керівники підприємств зазначають, що автоповернення позитивно позначається на економічному розвитку компаній, зростання обсягу виробництва істотно підвищується. Таким чином, ритмічне і швидке відшкодування податку з бюджету дозволяє не тільки поповнити оборотні кошти, а й підвищити конкурентоспроможність підприємства.
Як уже йшлося, щоб отримувати відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, потрібно відповідати певним критеріям відбору, що свідчить про добросовісність та соціальну відповідальність бізнесменів. Тобто, виходячи із зазначених даних, чесних і ефективних компаній в Україні як мінімум 300. І це вже добре.
Скажемо "Ні!" зарплатам у конвертах?
Ще одним позитивним результатом введення автоматичного відшкодування ПДВ є поступова відмова компаній від зарплат "в конвертах". Вся справа в тому, що, відповідно до одного з критеріїв, розраховувати на відшкодування податку можна лише в тому випадку, якщо в кожному з останніх чотирьох кварталів середня заробітна плата по підприємству не менш ніж у два з половиною рази перевищує розмір мінімальної зарплати.
Цікаво, що в 2011 р. податкова виявила 129 тис. працівників, які отримують зарплати "в конвертах". А за оцінкою Світового банку без офіційного оформлення працює близько 5 млн українців, що наочно демонструє зашкалює рівень тіньової економіки в країні.
Аналітики відзначають, що впровадження системи автоматичного відшкодування ПДВ є позитивною тенденцією, оскільки стимулює бізнесменів до соціально відповідальної поведінки. Успішна реалізація такого проекту закладе основу для більш ефективної співпраці держави з бізнесом, у України з'явиться шанс вийти з десятки країн з найбільшою тіньовою економікою. А працівники, отримуючи легальну заробітну плату, будуть більш впевнені у своєму майбутньому і зможуть спати спокійно. Така практика застосовується в більшості цивілізованих розвинених країн, а Україна, як відомо, прагне саме до такого статусу на світовій арені.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас