Європейська криза перекриє Україні шлях до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська криза перекриє Україні шлях до ЄС

Казна та Політика
697
Незважаючи на парафування угоди про Асоціацію, Київ і Брюссель все далі відходять одне від одного. Одна з головних причин - не політика, а економічна криза.
Падіння темпів економічного розвитку, яке зараз переживає ЄС, до кінця квітня 2012 року має, за прогнозами дослідників університету Джорджтауна, досягти свого піку. Ця криза суттєво позначиться і на ситуації в Україні.
Зараз Європа забезпечує Київ іноземними інвестиціями на рівні 4,5% ВВП, а також є одним з найбільших наших торговельних партнерів. Однак в 2012 році показники торгівлі між сторонами постійно падали. Одним з перших негативних наслідків для України стало переорієнтування торговельних потоків. Проекти транс'європейських коридорів поки залишаються тільки на папері, а масштаби перевезень в Азію по морю за 2011 рік зросли на 6,9%. Крім того, договір про вільну торгівлю між країнами останнім часом обговорюється на самітах Україна-ЄС все менше, а його підписання та ратифікація постійно відкладається.
Питання тут не тільки в економічних зв'язках і 11% в експорті України до Європи, справа торкнеться і політичних відносин між країнами. Вибори, які повинні пережити в найближчі місяці кілька ключових країн ЄС, можуть призвести до того, що позиція Європи з приводу можливого розширення може сильно змінитися. За словами колишнього міністра закордонних справ Франції Бернара Кушнера, зараз ЄС зупинився, щоб задуматися про своє майбутнє. "Ми виявилися не готові визнати, що Союз не рухається вперед тими ж темпами, що і решта світу, і тому потрібно переосмислити, куди саме нам тепер іти", - заявив дипломат на 5 Київському форумі з питань безпеки.
Його слова підтверджуються і позицією офіційного Брюсселя, який нещодавно заявив, що поточна економічна ситуація не дозволяє думати про розширення в найближчому майбутньому. Тепер на порядку денному прийняття таких невеликих країн, як Хорватія чи Албанія, а ніяк не таких гігантів (за європейськими мірками), як Україна.
З ростом кризових настроїв в ЄС посилюється і скептицизм щодо розширення Союзу зокрема і його подальшої долі в цілому. На тлі посилення авторитарних тенденцій в самій Україні це може назавжди зупинити процес її інтеграції в Європу.
Економічний тупик
Найбільш важливим економічним процесом в ЄС зараз, на думку Лоуренса Найта, аналітика ВВС, стало подолання тенденцій "центр - периферія". У політиці континенту центральною стала позиція Німеччини, яка в 2011 році вже показала зростання ВВП на 5%, за даними Eurostat.
За Берліном йде Париж, який також виходить з кризи і не розуміє, чому він повинен платити за невдалі реформи країн сходу та півдня Європи. На рівні простих людей зараз відбувається розлом, в результаті якого Європейський Союз може розділитися на розвинений і промисловий центр і кризову периферію. На підтримку нормальної ситуації в регіоні розвинені держави ЄС змушені витрачати на рік приблизно $200 млрд., і для інвестування в зовнішні проекти ресурсів залишається не дуже багато. Тому навіть приватні банки з європейським капіталом в 2011 році, за даними International Institute for Strategic Studie, скоротили інвестування в українську економіку на 15% і поки не збираються повертатися до докризових показників.
У плані економічної допомоги на рівні держав весна-2012 також стала показовою. В ЄС заявили, що для кредитування України їм самим потрібно отримати кошти від МВФ. Київ майже домовився про надання траншу в 610 млн. євро від Брюсселя, але потім Європа заявила, що дасть гроші, тільки якщо частина їх буде гарантована новими позиками з коштів валютного фонду. На думку Томаса Палмера з центру Атлас, зараз європейці просто не можуть собі дозволити нових великих кредитів, і всім, хто стоїть в черзі за грошима, доведеться почекати.
Політична пауза
Криза в Євросоюзі призвела і до того, що зараз в ЄС переважають праві сили, які не готові йти на подальше розширення. На думку експертів European Centre for Foreign Economics, сьогодні багато хто вважає, що Союз не повинен повторювати помилок, коли відразу десять країн влилися в його ряди, і при цьому більша їх частина виявилася не готова до випробування єдиним ринком.
Тому всі питання, які стосуються договорів про асоційоване членство, зараз будуть гальмуватися на рівні депутатів. "Європа не може прийняти свій же бюджетний пакт або провести реформи, які потрібні їй для нової стабільності, а розширення буде ще більш складним процесом", - заявив Томас Палмер "Главреду".
З іншого боку, проблеми з постійним припливом мігрантів в ЄС через революції на Близькому Сході зробили європейців підозрілими щодо міграційних правил та їх спрощення. Зараз в Європі побоюються, що якщо відкрити візовий режим для українців, він відкриється і для нелегальних мігрантів, адже ще в 2009 році голова Європейської комісії Жозеф Мануель Баррозу заявляв, що в даний момент Європа повинна посилити боротьбу з незаконними мігрантами. А на переговорах в Берліні Віктору Януковичу обіцяли гроші на переоснащення системи прикордонного захисту.
Але за два роки грошей так і не виділили, тому що криза поглинула всі доступні європейські ресурси. Надії Києва покладалися на парафування угоди Україна-ЄС, яке і відбулося в 2012 році. Але цей крок не привів до посилення співпраці між підписантами. Тепер в ЄС заявляють, що повинні подивитися, як будуть проходити вибори в Україні, і потім вирішити щодо підписання. Але міністр закордонних справ Чехії Карл Шварценберг вже заявив, що з цим не варто поспішати, а треба зупинитися і подумати.
За останні кілька місяців стали більш чітко видні тенденції, які розводять Україну і Європу в різні боки. У Києва не вистачає рішучості або волі для проведення політичних реформ. А ЄС знаходиться в глибокій кризі світогляду через розширення своїх кордонів і готовий замкнутися в них на найближчі 20-30 років.
Павло Сивокінь
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас