Українські індекси в п'ятницю не знайшли єдиного орієнтира через низьку активність на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські індекси в п'ятницю не знайшли єдиного орієнтира через низьку активність на ринку

Фондовий ринок
80
Українські фондові індекси завершили торги в п'ятницю різноспрямовано: індикатор "Української біржі", слідуючи позитивній кон'юнктурі з Європи, зріс на 0,77% - до 1423,83 пункту, індекс ПФТС на низьких торговельних оборотах скотився на 0,43% - до 534,53 пункту.
Обсяг торгів на фондовому ринку УБ склав 38,8 млн грн, ПФТС – 174,1 млн грн.
У лідерах зростання серед акцій індексного кошика УБ в п'ятницю - папери Райффайзен Банку Аваль (+1,60%), Укрсоцбанку (+1,57%). "Краще за ринок" також виглядали акції "Азовсталі" (+1,48%), "Мотор Січі" (+1,21%) і "Центренерго" (+0,80%).
Разом з тим в авангарді підвищення на біржі були акції Полтавського ГЗК і концерну "Стирол", що подорожчали в п'ятницю на 5,2% і 4,61% відповідно.
Найбільші втрати серед "блакитних фішок" УБ понесли акції Алчевського меткомбінату (-0,56%).
Аналітик інвесткомпанії "Альтана Капітал" Олександр Кушнарьов звернув увагу на падіння у "другому ешелоні" акцій Центрального ГЗК (-9,49%).
"Після закриття реєстру акціонерів, які мають право на отримання дивідендів, інвестори активно розпродавали папери підприємства. В результаті за акціями Центрального ГЗК в п'ятницю було укладено 118 угод, що стало рекордним показником за всю історію торгів емітента на УБ", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
В індексі ПФТС найбільше подешевшали акції Алчевського меткомбінату (-1,22%) і "Укрнафти" (-1,06%).
Найбільше зростання, аналогічно до ситуації на УБ, зафіксовано з паперами Полтавського ГЗК (+4,29%) і концерну "Стирол" (+2,85%).
На думку аналітика ІГ "ТАСК" В'ячеслава Іванишина, в акціях Полтавського ГЗК відігравалася ідея виплати дивідендів. "Як очікується, дивіденди будуть не настільки щедрими, як на Північному і Центральному ГЗК, але можуть скласти 0,25-1 грн на акцію", - вважає він.
В цілому торгова активність протягом п'ятниці трималася на низькому рівні. Як вважає Іванишин, інвестори вважали за краще знизити торговельні обороти напередодні завершення торговельного тижня.
Разом з тим він прогнозує, що наступного тижня український ринок акцій відновить активне зростання, підтримку чому може надати позитивна кон'юнктура на фондових майданчиках Європи, а також підсумки засідань міністрів фінансів і глав центробанків G20, МВФ і СБ.
Крім того, за словами аналітика, передумови для відновлення зростання дає динаміка торгів протягом тижня, що минув, яка засвідчила низьку реакцію українських гравців на ситуативне погіршення глобальних настроїв.
Індекс Варшавської фондової біржі WIG-Ukrain в п'ятницю просів на 1,16% - до 814,23 пункту при обсязі торгів в 19,241 млн злотих.
Найбільше просіли акції "Індустріальної молочної компанії" (-7,03%), "Вести" (-6,42%), "Садова Груп" (-5,86%).
З ростом завершили сесію тільки папери "Кернелу" (+0,54%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас