Господу помолимось. Команда Януковича не шкодує грошей на церкви, собори і мечеті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Господу помолимось. Команда Януковича не шкодує грошей на церкви, собори і мечеті

2776
Великодньої неділі парафіяни єнакіївського Свято-Покровського собору почули відразу дві добрі вісті: по-перше, "Христос воскрес!", по-друге, "Він їде!" - в світле свято до храму завітав його головний меценат - народний депутат-регіонал Юрій Іванющенко. Близький друг президента Віктора Януковича і один з найзагадковіших людей країни (№2 в рейтингу Фокуса "200 найвпливовіших українців") прибув під стіни святої обителі в супроводі кортежу з трьох Mercedes і Lexus рівно о 10 ранку. З розкішної іномарки під прикриттям охорони разом з нардепом вийшли його дочка Яна і дружина Ірина, яка раніше не потрапляла в об'єктиви фотокамер. Одягнені в приталені пальта світловолосі дами розцілували настоятеля храму і матінку і поспішно в оточенні щільного кільця охорони попрямували всередину собору. На очах у здивованих прихожан відоме сімейство, на гроші якого був побудований собор, в повному складі сховалося за іконостасом, куди жінкам вхід суворо заборонений.
Іванющенко - не єдиний і не головний церковний меценат від влади. Гроші на будівництво нових і реконструкцію старих храмів - переважно Української православної церкви Московського патріархату - регулярно виділяє як президентське подружжя, так і вся верхівка оточення Януковича, включаючи главу Адміністрації президента Сергій Льовочкіна, нового міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, генпрокурора Віктора Пшонку та самого найбагатшу людину країни Рината Ахметова. І хоча розповідати про свої благі справи перші особи країни з відомих їм одним причин навідріз відмовляються, Фокус з'ясував, які саме храми вони підтримують і які політичні дивіденди отримують натомість.
Сірий кардинал
"Коли він приїде, не здумайте його фотографувати. Бували випадки, коли його охорона мовчки забирала камеру, ми й слова не встигали сказати", - напередодні приїзду Іванющенко застерігає Фокус матушка єнакіївського Свято-Покровського собору. Немов не помічаючи слів дружини, настоятель собору протоієрей Володимир Згінник свого захоплення іменитим гостем не приховує. Для нього найбільш закритий і загадковий регіонал, який 13 років тому зробив перше пожертвування на будівництво храму, - доброї душі людина. "Ви не звертайте уваги на підступи проти нього! Юрій Володимирович людина добра, це я щиро вам кажу", - буквально з порога заявляє він Фокусу, додаючи, що з журналістами Іванющенко не любить спілкуватися тому, що "заїкається трохи". У собор біло-блакитний підприємець, за словами настоятеля, навідується раз на три місяці, щоб дізнатися, "чи всім задоволені віруючі, чи не потрібно чого". І хоча гроші храму не завадять, брати їх у депутата Згінник соромиться, мовляв, головне - він допоміг з будівництвом, а далі потрібно справлятися своїми силами.
Зведення собору настоятелю далося нелегко: землю під нього він вибивав з 1993 року, але місцеві чиновники давати ділянку в центрі Єнакієвого "якомусь попу" навідріз відмовлялися. "Я зібрався і поїхав до Віктора Януковича (тодішнього губернатора Донецької області)", - емоційно розповідає протоієрей, згадуючи, що в приймальні чиновника він впав на коліна і став молитися. Побачивши дивну картину, Янукович здивувався і пообіцяв подумати і допомогти. Незабаром Згінник отримав землю, а за нею і перше пожертвування від президента фірми "Алві-Інвест" Іванющенка. Скільки саме дав тоді ще нікому не відомий підприємець, Згінник говорити навідріз відмовився, уточнивши лише, що значної суми вистачило, щоб вирити котлован і закласти перший камінь в підставу паркану. Про будівництво церкви, яке йшло з 1999-го по 2004 рік, Іванющенко не забував, навіть коли жив за кордоном, і передавав гроші через посередників.
Святе сімейство
Всього на рік менше йшло будівництво ще одного спільного проекту Іванющенка і Януковича - Свято-Георгіївського храму у Єнакієвому. Згінник розповідає, що освяченій після інавгурації Януковича церкві обидві сім'ї допомагають по сей день, і, незважаючи на політичні уподобання, парафіяни їм за це вдячні. "Яка різниця, хто будував. Адже справа блага, добре, що зробили", - підтверджує слова духовного наставника прихожанка Інна з Вуглегорська, що в шести кілометрах від Єнакієвого.
Втім, більшість віруючих і служителів церкви, побоюючись сказати зайве, розповідати про іменитих меценатів-земляків відмовляються. Поділитися особистими враженнями про президентське подружжя свічниця маленької Свято-Варваринської каплиці в Донецьку, будівництво якої Янукович фінансував ще будучи місцевим губернатором, погодилася виключно на умовах анонімності. "Людмила Янукович любить у нас бувати. Вони з Віктором Федоровичем добрі і чуйні люди", - відверто повідала вона, з гордістю додаючи, що кожен раз, коли президент буває в Донецьку, його люди приносять до каплиці, де по суботах здійснюють панахиди в пам'ять про загиблих шахтарів, квіти, найчастіше - корзини троянд. "Я сподіваюся, іншим вони допомагають так само, як і нам", - говорить наостанок свічниця.
Крім маленької каплиці в Донецьку, сім'я президента також фінансувала будівництво головного міського Спасо-Преображенського кафедрального собору, де в минулому році в присутності першої леді божественну літургію провели патріарх Московський і всієї Русі Кирило разом з митрополитом Київським Володимиром. До приїзду дружини головного регіонала в соборі готувалися і цього разу: напередодні Пасхи служителі спеціальними лопатками зішкрібали з підлоги віск, а священики розставляли біля іконостасу вази з білими ліліями, але в свято Людмила Янукович в церкві так і не з'явилася. Не відвідала вона і невеликий храм Святого Агапіта Печерського на території Обласної донецької клінічної лікарні імені Калініна, якому, за словами настоятеля архімандрита Варсонофія, перша леді теж допомагає і де частенько буває.
Благими намірами
Від Януковича намагаються не відставати і його підлеглі. У їх числі - права рука президента Сергій Льовочкін. За словами релігієзнавця Юрія Чорноморця, глава АП побудував храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці в селі Триліси Фастівського району Київської області. Також Льовочкін значиться в списку благодійників Кафедрального собору на честь Воскресіння Христового, будівництво якого почалося в квітні 2010 року неподалік від станції метро "Либідська" в Києві. Спорудження собору, який за задумом архітекторів стане найвищим у Європі, також фінансує міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. Але розголошувати суми, що направляються на святу справу, чиновник відмовляється. "Це його внутрішній світ, і він вважає, що така сфера не повинна піддаватися публічності", - замість Порошенко відповіла на питання Фокуса про розміри матеріальної допомоги міністра його прес-секретар Ірина Фриз.
У тому ж дусі на аналогічне запитання відповів ще один меценат - нардеп-регіонал і №190 в рейтингу найбагатших українців Василь Горбаль, який, за даними Фокуса, теж виділяє кошти на будівництво церков. "Це та тема, на якій не прийнято піаритися", - відрізав він, підтвердивши, однак, що надає допомогу церкві непублічно.
Втім, приблизно оцінити розміри пожертвувань перших осіб країни можна. За грубими підрахунками глави інформаційного управління Київської патріархії Євстратія Зорі, будівництво Спасо-Преображенського кафедрального собору обійшлося меценатам приблизно в 100 млн грн. А один тільки купол храму в Трилісах, за інформацією компанії-виробника, коштував замовнику понад 90 тисяч грн.
Відкрито говорити і аж до копійки звітувати про витрачені на церкву суми готовий тільки найбагатший українець - нардеп-регіонал Ринат Ахметов. У відповідь на запит Фокуса його прес-служба повідомила, що на особисті кошти бізнесмена в 1997 році був побудований другий мінарет мечеті "Ахать-Джамі" в Донецьку, а в 2008-2010 роках Фонд Ахметова реставрував Будинок Митрополита в Національному заповіднику "Софія Київська" і відновив браму Заборовського в самому соборі, витративши на масштабний проект 38 754 684 гривні і 61 копійку
Щедроти відомих регіоналів, які активно підтримують і мусульман, і парафіян Московського патріархату, Євстратія Зорю не радують. Він давно зазначив: на відміну від попередників, біло-блакитна влада навідріз відмовляється жертвувати на Київський патріархат. Принциповий підхід чиновників релігієзнавець Віктор Єленський пояснює тим, що більшість регіоналів - вихідці зі Східної України, де УПЦ КП вважається неканонічною.
Відомий політтехнолог Тарас Березовець зазначає ще один нюанс. За його словами, меценатство - невід'ємний елемент піару і один з найнадійніших способів отримати голоси віруючого електорату. "У 2004 році штаб Віктора Ющенка активно співпрацював з протестантами, які в підсумку підтримали кандидата-опозиціонера", - розкриває секрети передвиборних технологій попередньої влади експерт. Регіонали, упевнений він, йдуть схожим шляхом, і за відсутності видимих економічних успіхів сподіваються зіграти на релігійних почуттях українців.
У Єленського є ще одне пояснення повального захоплення влади релігією. "Є люди, які думають, що, давши гроші на храм, вони отримують індульгенцію за гріхи. Але з Богом не можна ось так "повирішувати" питання", - іронізує релігієзнавець, натякаючи на темне минуле багатьох відомих меценатів при владі.
Марія Жартовська
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас