ЄЦБ порекомендував Іспанії самостійно боротися з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ порекомендував Іспанії самостійно боротися з кризою

Казна та Політика
130
Влада Іспанії має розцінювати невдалі підсумки аукціонів з розміщення держоблігацій як стимул до пошуку першопричин боргової кризи, а не як привід звертатися по допомогу до Європейського центрального банку. Про це заявив голова Центрального банку Німеччини і член правління ЄЦБ Йенс Вайдманн, передає Reuters.
Незважаючи на те що програма викупу облігацій продовжує діяти, ЄЦБ не зобов'язаний вдаватися до неї при будь-якому підвищенні процентних ставок за суверенними бондами тієї чи іншої країни зони євро, зазначив фінансист.
Варто зазначити, що ЄЦБ протягом останніх п'яти тижнів не проводив викуп облігацій країн єврозони, припинивши його вперше з серпня 2011 року. Тоді програма була відновлена у відповідь на загострення боргової кризи. При цьому з кінця січня 2012-го тижневі обсяги купівлі стабільно обчислювалися десятками мільйонів євро проти 10-14 млрд на піку кризи в серпні-вересні 2011-го.
"Очевидно, що програма викупу облігацій діє лише в розумних межах. Однак це не означає, що вона повністю припинена", - зазначив Вайдманн.
Деякі інвестори висловили сподівання, що ЄЦБ втрутиться і уникне зростання прибутковості іспанських бондів, як це було зроблено роком раніше стосовно Італії. Однак Вайдманн підкреслив, що країни єврозони не повинні розраховувати на допомогу ЄЦБ.
"Наші повноваження не стосуються виділення фінансової допомоги - для таких цілей існують спеціалізовані фонди стабільності", - вказав Вайдманн.
Він також прокоментував заклик французького президента Ніколя Саркозі до європейських лідерів розширити повноваження ЄЦБ, щоб монетарна структура могла робити кроки, спрямовані на підтримку економічного зростання. За словами Вайдманна, максимальний внесок ЄЦБ у забезпечення сталого економічного зростання регіону полягає в підтримці стабільних цін, що і передбачено мандатом банку.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас