Німеччина та Іспанія сперечаються з питання умов, на яких EFSF буде надавати фіндопомогу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина та Іспанія сперечаються з питання умов, на яких EFSF буде надавати фіндопомогу

Казна та Політика
177
Між Іспанією та Німеччиною розгорілася суперечка на тему розподілу ресурсів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Країни не можуть прийти до єдиного знаменника в питанні умов, на яких EFSF надає фінансову допомогу. Про це повідомило сьогодні одне з німецьких видань, пославшись на інформацію урядових джерел. Як пише німецька преса, окремі держави зони євро і деякі представники Європейського центрального банку (ЄЦБ) наполягають на пом'якшенні цих умов, кажучи про те, що EFSF повинно бути дозволено кредитувати комерційні банки безпосередньо, а не через уряд країни. Такі зміни були б на руку Іспанії, чий банківський сектор до сих пір не може відновитися після обвалу на ринку нерухомості, передає Reuters.
У разі якщо EFSF буде дозволено кредитувати іспанські банки безпосередньо, це позбавить уряд країни на чолі з прем'єр-міністром Маріано Рахоєм від необхідності вводити додаткові заходи жорсткої економії понад вже заплановані реформи. Для ЄЦБ розширення повноважень EFSF також могло б стати позитивним моментом, так як позбавило б європейський Центробанк від необхідності тягти все навантаження з виведення єврозони з боргової кризи (за допомогою надання комерційним банкам дешевих кредитів) на собі. У той же час основні країни-донори EFSF (насамперед Німеччина) виступають різко проти будь-яких заходів, які можуть побічно або безпосередньо вплинути на мотивацію держав єврозони проводити програму фіскальної консолідації.
"На даний момент Іспанія не потребує міжнародної допомоги. А навіть якби й потребувала, фінансування могло б бути надано тільки на певних умовах", - прокоментував ситуацію один із представників німецького уряду, що побажав залишитися невідомим. Він уточнив, що зараз EFSF не може кредитувати комерційні банки безпосередньо. За його словами, Іспанії необхідно більш ретельно проводити реформи і програму економії бюджетних коштів, що в підсумку повинно дозволити країні повернути довіру інвесторів.
Нагадаємо, EFSF залучив 1,99 млрд євро під час розміщення 6-місячних векселів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас