Уманський: Вносити соціальні зміни до бюджету 2012 - чисте шкідництво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уманський: Вносити соціальні зміни до бюджету 2012 - чисте шкідництво

Казна та Політика
338
Державний бюджет України в поточному році потребує залучення 198 млрд грн додаткового ресурсу.
Ігор Уманський застерігає від втрати незалежності. Про це заявив колишній виконуючий обов'язки міністра фінансів України Ігор Уманський в інтерв'ю тижневику "Ділова столиця".
За його словами, в вищевказану суму входять 95 млрд грн, необхідні для обслуговування взятих раніше зовнішніх позик. Крім того, в поточному році уряд повинен буде погасити ОВДП на суму 5,2 млрд грн, а також повернути місцевим бюджетам 12,3 млрд грн, які Держказначейство "вилучило з їхніх рахунків" в 2011 році.
Крім цього, І.Уманський зазначив, що зберігається заборгованість по відшкодуванню ПДВ на рівні 25 млрд грн, а також переплата податку на прибуток - близько 20 млрд грн.
"З урахуванням непідтверджених доходів (за словами Уманського, через завищені прогнози економічного зростання вони становлять 40,5 млрд грн) загальна потреба в додатковому ресурсі становить 198 млрд грн при загальному фонді держбюджету 332 млрд грн. У цій ситуації вносити соціальні зміни до бюджету - чисте шкідництво", - сказав Уманський.
При цьому він вважає, що в поточному році надходження від приватизації не перевищать 10 млрд грн. На зовнішніх ринках України зможе залучити не більше 12 млрд грн (1,5 млрд дол), а на внутрішньому, судячи з досвіду минулих років, не більше 50 млрд грн.
Брак ресурсів, за словами І.Уманського, можливо, буде компенсовано за рахунок проведення грошової емісії.
"Максимальний обсяг додаткової емісії, яку зможе проконтролювати Нацбанк в нинішніх умовах, - це 20 млрд грн. Щоб це зробити, розглядається варіант розформування частини резервів НБУ, зібраних, наприклад, під рефінансування в кризу 2008-2009 рр.", - зазначив Уманський.
Також він вважає, що уряд може почекати з погашенням боргу перед місцевими бюджетами, тимчасово заощадивши 12,3 млрд грн, і повністю погасити заборгованість з відшкодування ПДВ за рахунок випуску облігацій та "закрити очі на переплачений податок на прибуток".
При цьому Уманський зазначає, що вказані вище можливі джерела додаткових фінансових ресурсів не є оптимальними і дуже ймовірно, що така політика "в кінцевому рахунку призведе до охолодження економіки, втрати робочих місць, а в середньостроковій перспективі - і економічної незалежності".
Як повідомляв УНІАН, 12 квітня Верховна Рада України прийняла зміни в державний бюджет на поточний рік для реалізації соціальних ініціатив Президента.
Законом передбачається збільшити доходи держбюджету на 33,3 млрд грн - до 366,167 млрд грн, зокрема, доходи загального фонду збільшити на 28,8 млрд грн - до 316,954 млрд грн.
Видатки держбюджету будуть збільшені на таку ж суму - до 391,356 млрдгрн, зокрема, видатки загального фонду - на 28,8 млрд грн, до 341,551 млрд грн.
Президент підписав зміни до держбюджету на 2012 рік.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас