Нацбанк Білорусі: Переговори про введення в обіг російського рубля не ведуться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі: Переговори про введення в обіг російського рубля не ведуться

Валюта
146
Білорусь і Росія в даний час не ведуть переговори щодо використання на білоруській території російського рубля, йдеться в повідомленні Нацбанку республіки.
При цьому там не відкидають ідею створення валютного союзу на завершальній стадії зони вільної торгівлі Митного союзу. "Створення валютного союзу і введення єдиної валюти має бути підпорядковане інтересам обох держав, сприяти їх сталому довготривалому економічному зростанню та підвищенню добробуту громадян. У зв'язку з цим логічним завершенням інтеграції країн після повноцінного закінчення формування зони вільної торгівлі, Митного союзу і Єдиного економічного простору може стати введення нової єдиної грошової одиниці і створення валютного союзу наших країн", - йдеться в повідомленні.
Проте в Нацбанку відзначили, що доцільність створення союзної валюти для Білорусі в значній мірі залежить від конкретних домовленостей і умов реалізації загальноекономічної і грошово-кредитної політики.
"Позиція Національного банку Республіки Білорусь з цього питання полягає в тому, що першочерговим завданням в даний час є подальше зміцнення фінансової стабільності в економіці. При цьому саме по собі введення в обіг іноземної валюти (російський рубль, долар США, євро) не вирішує питання зміцнення макроекономічної стабільності і забезпечення зовнішньої збалансованості. Для вирішення цих завдань, в першу чергу, повинні бути реалізовані заходи економічної політики, спрямовані на зниження сформованих дисбалансів та диспропорцій в економіці", - йдеться в повідомленні.
У Нацбанку вважають, що перехід до використання іноземної валюти означає фактичну відмову від проведення незалежної грошово-кредитної політики, в результаті чого знижуються можливості країни для реагування на економічні шоки монетарними інструментами, в той час як заходів бюджетно-податкової політики може виявитися недостатньо для їх повної нейтралізації. "В свою чергу така ситуація може привести до уповільнення темпів економічного зростання або економічного спаду і збільшення рівня безробіття. Крім того, Національний банк фактично змушений буде відмовитися від функції кредитора останньої інстанції і використовувати в разі необхідності інші механізми для забезпечення стійкості банківського сектора", - йдеться в повідомленні.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас