Онищенко не відкинув швидкого вирішення "сирної проблеми" з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онищенко не відкинув швидкого вирішення "сирної проблеми" з Україною

Аграрний ринок
199
Український сир зможе безперешкодно повернутися на ринок РФ після того, як виробники усунуть порушення, виявлені інспекцією Росспоживнагляду, повідомив "Інтерфаксу" керівник цього відомства, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.
"Тепер все залежить від українських виробників", - сказав він.
За його словами, на початку цього тижня Москву відвідає делегація українського уряду, буде обговорюватися, у тому числі, "сирна проблема".
"Ми не виключаємо, що будуть ухвалюватися рішення, що визначають реальні кроки в напрямку нормалізації ситуації", - сказав Онищенко про майбутні переговори.
Міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко раніше заявив, що під час візиту до Москви 17 квітня має намір провести зустрічі з російською стороною для підбиття підсумків минулих інспекцій українських сироробних підприємств.
"На 16.00 у вівторок у нас буде зустріч, про результати якої буде оголошено на підсумковій прес-конференції. Ми домовилися, що не будемо піарити наміри. Будемо звітувати про результати", - сказав Порошенко на брифінгу в Києві в минулу п'ятницю. Минулого тижня в Україні Росспоживнагляд провів другу інспекцію підприємств, які збираються поставляти сир на ринок РФ.
"Виявлено недоліки - як в технології, так і в сировині. Зокрема, порушення технології визрівання сирів. Тим не менш, ми задоволені настроєм, з яким з нами працювали цього разу", - сказав Онищенко.
Друга інспекція Росспоживнагляду перевіряла українські підприємства з 10 по 12 квітня. У складі комісії були фахівці-технологи Російського союзу підприємців молочної галузі.
У Росспоживнагляді заявили, що, зокрема, інспекція перевірила українські підприємства ПП КС "Прометей" філії "Менський сир" (місто Мень, Чернігівська область) та АТ "Пирятинський сирзавод" (м.Пирятин, Полтавська область).
Перша інспекція українських сироварів відбулася наприкінці березня. Перевірявся завод "Гадячсир". Тоді фахівці Росспоживнагляду також знайшли порушення.
Як повідомляв "Інтерфакс", з 7 лютого російська сторона ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту РФ на молоко і молочну продукцію.
"Всього на території Росії припинена реалізація 32 тонн сиру", - повідомив глава Росспоживнагляду в березні. За його словами, ще понад 120 тонн українського сиру затримано на кордоні і не допущено в РФ.
27 лютого Онищенко сказав "Інтерфаксу", що Україна більш ніж наполовину скоротила поставки сиру в Росію через претензії до якості продукції з боку санітарної служби РФ.
3 березня Онищенко повідомив, що російські експерти завершили етап документарної перевірки низки українських підприємств, що поставляли сирну продукцію в РФ. Росспоживнагляд повідомив українській стороні про готовність перевірити на місці відповідність їхньої продукції російським вимогам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас