Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

Казна та Політика
1062
Віктор Янукович після оприлюднення декларації про доходи виявився найуспішнішим українським письменником, який отримав за свої труди 16,4 мільйона гривень.
Оприлюднення податкової декларації українського президента подарувало співгромадянам нового мільйонера та успішного письменника. Як з'ясувалося, типографія "Новий світ" викупила у Віктора Януковича майнові права на вже видані і поки ще не написані літературні твори, заплативши за це 16,4 мільйона гривень. Судячи з розмірів гонорару, творіння Віктора Федоровича незабаром будуть видані у форматі pocket-book і заполонять книжкові розкладки і газетні кіоски. У світовій історії вже бували випадки примусового вивчення творчої спадщини керівників країни, проте нічого хорошого авторам це не приносило. Янукович пообіцяв витратити отримані статки на благодійність.
Атракціон небаченої щедрості продемонструвала і Верховна Рада, точніше, її парламентська більшість. Після символічного обговорення законодавці затвердили збільшення доходів і видатків Державного бюджету на 33,3 мільярда гривень. Тим самим вони оперативно втілили в життя президентські ініціативи щодо підвищення соціальних стандартів. Хочеться вірити, що українська економіка витримає цю турботу про мільйони співгромадян, які знаходяться за межею бідності.
ФАРСований КПК
Ухвалення розрекламованого Андрієм Портновим, який легко став з головного адвоката "Батьківщини" провідним юристом президентської адміністрації, Кримінально-процесуального кодексу більше нагадувало трагікомедію під куполом. Справа не тільки в тому, що документ розглядали протягом декількох днів. Куди важливіше, що порушення Конституції, яка зобов'язує кожного депутата голосувати особисто, з боку депутатів більшості було нарочито-показовим. Ця процедура помножила на нуль численні заяви про те, що новий КПК стане зведенням досягнень гуманного судочинства, надавши боротьбі за найгуманніший у світі український суд виразний відтінок фарсу. В результаті Віктор Янукович пообіцяв підписати кодекс після проведення експертизи в Європі, а Володимир Литвин закликав колег готуватися до його доопрацювання.
Опозиція в пошуках союзників
На тлі беззаконня парламентських більшовиків опозиція продовжує дути на воду, обпікшись на молоці. Хоча в її рядах досить юристів, здатних, наприклад, розробити і зареєструвати законопроект про внесення до Кримінального кодексу відповідальності за волевиявлення за допомогою чужої картки для голосування, але далі гучного оприлюднення погроз режиму справа не йде. Противники влади обрали публічні стогони з приводу рішення Конституційного Суду, який очікувано заборонив поєднувати балотування за партійними списками і по мажоритарному округу. Арсеній Яценюк, який з кожним днем нарощує свою войовничість, заявив, що Віктор Янукович "розірвав пакт про чесні вибори" і пообіцяв в найкоротші терміни переписати опозиційні списки. Мабуть, в рядах "Фронту змін" і "Батьківщини" недостатньо охочих блиснути харизмою в спілкуванні з виборцями одномандатного округу.
Комітет опору диктатурі, який плекає надії на трансформацію в єдиний опозиційний список, не проґавив можливості звернутися до Європи за допомогою, натякнувши, що Україна вимагає до себе підвищеної уваги. Особливо - під час проведення парламентських виборів. Фактором значно важливішим від європейського нагляду видається свідома підтримка виборців в останню неділю жовтня, а для її отримання опозиціонерам доведеться не тільки сформувати єдиний список, а й довести, що вони відрізняються від тих, хто знаходиться при владі.
Суддя Сергій Вовк тим часом відправив за грати ще одного колишнього члена уряду Юлії Тимошенко - в.о. міністра оборони Валерія Іващенка. Він засуджений до п'яти років позбавлення волі за перевищення службових повноважень. У військовому відомстві стає по-справжньому гаряче: в центрі скандалу опинився і діючий міністр Дмитро Саламатін, що став громадянином України буквально перед офіційним стартом парламентської кампанії 2006 року. Парадоксально, але указ про надання українського громадянства Саламатіну підписав ніхто інший, як Віктор Ющенко.
Тривога на Андріївському
У правильності правила "Сім разів відміряй, один - відріж" переконалися представники холдингу "ЕСТА", що входить до бізнес-імперії Ріната Ахметова. Озброївшись всіма необхідними дозволами, вони оперативно знесли три будівлі на Андріївському узвозі, викликавши негативну реакцію столичної громадськості. У відповідь кілька сотень киян закликали не допустити будівництва багатоповерхового бізнес-центру в історичному місці Києва. Хоча Ахметов і його підлеглі були змушені дати задній хід, це зовсім не означає, що загроза примусових архітектурних змін для столиці минула. Оскільки 99% Андріївського узвозу належить різним впливовим і небідним особам, що дає підстави припускати, що цю столичну вулицю ще чекають непрості часи.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас